У ГПУ відповіли на закиди про нібито "співпрацю" зі Слідкомом РФ

Вівторок, 6 лютого 2018, 11:31

Генпрокуратура заявляє, що не проводить жодних розслідувань на прохання Слідчого комітету Російської Федерації.

Про це повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко у Facebook.

Водночас він додав, що ГПУ розслідує факт сприяння Слідкому РФ терористичним організаціям Л/ДНР шляхом притягнення завідомо невинних громадян України до кримінальної відповідальності.

"На цей час вже установлено, що СК РФ незаконно і безпідставно заочно пред’явив обвинувачення понад 180 військовослужбовцям України, у тому числі вищому керівництву Міністерства оборони, за нібито застосування ними заборонених засобів та методів ведення війни, внаслідок чого постраждало цивільне населення на територіях, які тимчасово непідконтрольні уряду України", - написав Лисенко.

Він пояснив, що ГПУ досліджує кожний факт, за яким СК РФ пред’явив незаконні обвинувачення українським військовим.

Розслідування проводиться "з метою доведення абсурдності та безпідставності таких звинувачень".

"На цей час вже зібрано докази про безпідставність звинувачення СК РФ щодо кількох громадян України, які взагалі були відсутні у інкриміновані їм час та місці, а відтак фізично не могли здійснювати обстріли тимчасово непідконтрольної території Донецької та Луганської областей", - наголосив Лисенко.

"Інформуємо, що будь-які запити СК РФ з цього приводу органами прокуратури не виконувались та не виконуються", - підсумував речник ГПУ.

Раніше Громадське радіо з посиланням на екс-командира 16 батальйону 58 бригади Олега Громадського повідомляло, що ГПУ розслідує загибель 48 жителів Росії під Авдіївкою в лютому 2016 року на прохання Слідкому РФ.

За словами Громадського, чия бригада також брала участь у боях за Авдіївку, його теж допитали з цього питання.

Він розповів, що Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу проти кількох українських офіцерів.

"У нас підписані договори між Слідчим комітетом РФ та Генеральною прокуратурою про те, що на етапі досудового розслідування допити може проводити Генпрокуратура", — стверджував Громадський.