Наливайченко розповів, чому їздив по Януковича до Криму

Середа, 7 лютого 2018, 14:56

Валентин Наливайченко заявив, що їздив по Віктора Януковича до Криму 23 лютого 2014 року за рішенням Верховної Ради та спираючись на власні погляди.

Про це він розповів в Оболонському райсуді Києва, відповідаючи на запитання захисту Януковича у справі про державну зраду.

Наливайченко вдруге очолив Службу безпеки України 24 лютого 2014 року, а напередодні їздив до Криму разом із в. о. міністра внутрішніх справ Арсеном Аваковим як народний депутат.

Сердюк заявив, що показання свідка щодо поїздки до Криму в ніч з 23 на 24 лютого 2014 року, які він давав суду, відрізняються від його попередніх заяв в ефірі телепередачі з Савіком Шустером. Суд заслухав відеозапис ефіру. 

Тоді Наливайченко говорив, що Януковича намагалися затримати у кримській резиденції, залучивши кримську "Альфу", – але кортеж екс-президента в останній момент змінив маршрут і поїхав без держохорони до Севастополя, звідки втік.

Сердюк заявив: "Постанова Генеральної прокуратури про оголошення розшуку Віктора Януковича датована 26 лютим, справа була порушена 25 лютого. То на якій підставі Ви, разом з озброєними представниками "Альфи", з виконувачем обов’язки міністра (Аваковим) намагалися затримувати президента в Криму 23 та 24 лютого?".

Наливайченко відповів: "Всі мої слова, публічно сказані, і сказані в суді, повністю збігаються".

"Я підтверджую, що переконаний, що відповідальність перед народом і в суді має понести і Ваш підзахисний (Янукович). Як і всі керівники силових органів, які не просто організували низку злочинів проти людяності й розстрілів на Майдані, а в подальшому виступили колаборантами російської агресії", – пояснив він.

"І ці слова, і сказані сьогодні під присягою повністю підтверджують мою позицію – я її не змінив. Я переконаний, що можна і треба було, якщо хоч найменша можливість була, притягнути до відповідальності Януковича і не тільки його, – треба було зробити для цього все можливе і неможливе. Заради цього я й полетів за рішенням парламенту в АР Крим", – сказав Наливайченко.

На запитання Сердюка, які були правові підстави спроби затримати президента "без дозвільного документа, без кримінальної справи", ще й з озброєними людьми, Наливайченко заявив, що підстави озвучив ще 20 лютого 2014 року, будучи депутатом. 

"За сукупністю обставин злочинів проти людей  і за їхнім масштабом колишнє керівництво, включно з Януковичем, має бути тут, в Україні, в українському суді – і має відповідати за українським законодавством за всі правопорушення, за організацію колаборації з Російською Федерацією, за багато інших складових злочинних дій, які задокументовані вже, на жаль, постфактум", – пояснив він. 

"Ми тоді були в невеличкій опозиції, у нас не було сил, але як народний депутат я діяв і за власними переконаннями, і за наданими мені на той час повноваженнями як народного депутата", – заявив Наливайченко

Він додав: "Якщо ви запитаєте, що б я зробив, якби під час Революції гідності, особливо після розстрілів, побачив когось із силовиків чи Януковича, я відповім: я б зробив все можливе, щоб як народний депутат затримати і доставити до правоохоронного органа. Тому що це були злочини проти людей".

"Сукупність злочинних дій проти громадян – використання спецслужб як каральних органів, викрадення і зникнення людей тощо – мене чітко мотивувала. І я переконаний, що вони мають понести відповідальність", – наголосив Наливайченко.

На запитання, хто дав вказівку "Альфі" їхати до резиденції президента у Криму, Наливайченко відповів, що він не давав, бо їздив у статусі нардепа.

Він сказав, що не стверджував, що мав повноваження затримувати Януковича.

Читайте також: Охоронці Януковича про його втечу та останні дні в Україні

Як ми втрачали Крим. Свідчення перших осіб України