"Комітет захисту журналістів" вимагає від Києва віддати документи Гусейнову

Четвер, 5 квітня 2018, 08:38

"Комітет захисту журналістів" закликає українських прокурорів повернути паспорт голландському громадянину азербайджанського походження Фікрету Гусейнову.

Також CPJ закликає виконати постанову окружного суду від 2 квітня про те, що журналіста не повинні екстрадіювати до Азербайджану й обмежувати його пересуваня.

Паспорт забрав київський прокурор Сергій Остапець. Телефонні дзвінки CPJ до київської обласної прокуратури залишилися без відповіді.

Координатор програми CPJ в Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова зазначила, що "Україна не повинна підкорятися вимогам авторитарного режиму Азербайджану".

Азербайджанський опозиційний журналіст, громадянин Нідерландів Фікрет Гусейнов 2 квітня заявив, що прокуратура не видає йому паспорт, тоді як суд відмовив в екстрадиції.

"Запит про екстрадицію прокуратури був відхилений. Прокуратура знову не видала мені мій паспорт", – написав журналіст у понеділок.

Наступного дня він наголосив: "Київська обласна прокуратура незаконно забрала (вкрала) мій паспорт і не хоче його віддавати!".

"Радіо Свобода" наводить рішення суду:

"У задоволенні клопотання першого заступника прокурора Київської області старшого радника юстиції Грабця І.Н. про продовження застосування запобіжного заходу у вигляді особистої поруки відносно підданого Королівства Нідерланди Гусейнова Фікрета Нуралді огли, … для забезпечення видачі особи на запит іноземної держави – відмовити. Ухвала оскарженню не підлягає".

Повний текст мають оголосити 5 квітня.

Омбудсмен Людмила Денісова відкрила провадження через порушення прав азербайджанського журналіста і правозахисника.

Вона вважає незаконним вилучення прокурором і утримання паспорта Фікрата Гусейнова, це обмежує свободу пересування журналіста і його право на вільний вибір місця перебування.

Денісова звернулася до генпрокурора: "Прошу організувати перевірку законності дій прокурора щодо вилучення та утримання документа, що посвідчує особу Фікрата Гусейнова, а також вжити відповідних заходів реагування".

"Про результати перевірки та вжиті заходи реагування прошу мене поінформувати до 6 квітня 2018 року", – попросила вона Юрія Луценка.

Про затримання Гусейнова в аеропорту "Бориспіль" стало відомо 14 жовтня 2017 року. За даними Державної прикордонної служби, причиною затримання стало те, що журналіст перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу.

Спочатку його арештували, але потім суд відпустив журналіста на поруки народного депутата Миколи Княжицького.