Підрив дітей в ОРДО: З'явилися докази російського походження міни

Вівторок, 2 жовтня 2018, 13:38

Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ у Мінську Ірина Геращенко пояснила, чому міна, на якій днями підірвалися четверо дітей в окупованій Горлівці, могла бути завезена з Росії.

Про це вона повідомила у Facebook.

Геращенко нагадала, що кілька днів тому під Горлівкою підірвалися на міні 4 українських дітей, троє хлопчиків загинули.

"Сепаратистські сайти повідомляють, що діти підірвалися на протипіхотній міні. Нагадаю: Україна доєдналася до Оттавськоі конвенції проти протипіхотних мін, й ще в 2012 році заборонені вибухонебезпечні пристрої були утилізовані", - пише вона.

За словами Геращенко, зараз, після звільнення окупованих сіл і селищ, українські військові нерідко знаходять заборонені оттавською протимінною конвенцією пристрої, які були утилізовані в нашій країні, а значить - завезені з РФ.

Вона розповіла, що разом з народним депутатом Марією Іоновою підготувала запит до Нацполіціі щодо відкриття провадження і розслідування цього жахливого випадку.

"Також звернули увагу правоохоронців на неприпустимий факт, що слідчий комітет РФ відкрив справу щодо факту загибелі дітей (це порушення і українського законодавства, яке забороняє будь які незаконні слідчі дії, й російського- яке дозволяє слідчі дії своїм компетентним органам виключно на російській території)", - додала Геращенко.

На її переконання, українські правоохоронці мають ретельно збирати інформацію про загибель всіх цивільних українців на окупованих територіях, збирати фактаж про застосування окупантами заборонених мін, якими вони "нашпигували окупований Донбас".

"Також варто створювати "список слєдкому РФ", всіх причетних до протизаконних слідчих дій на території суверенної України і включати цих персонажів до санкційних списків", - пише представник України в ТКГ.

Геращенко пообіцяла, що вже у вівторок українська делегація порушить питання загибелі українських дітей на окупованих територіях на засіданні контактної групи в Мінську.

Як повідомлялося, у підконтрольній бойовикам Горлівці Донецької області троє дітей загинули і одна отримала поранення в результаті детонації протипіхотної осколкової міни.