Лобіст Тимошенко став партнером фірми, що розпиляла контракт з Іраком - ЗМІ

Вівторок, 9 жовтня 2018, 14:10

Очільник Миколаївської "Батьківщини", близький соратник Юлії Тимошенко, Михайло Володимирович Соколов володіє 25%-ю часткою у польській компанії Air Cyber Services, яка є партнером фірми, що фігурує у схемах розпилу контракту з Міноборони Іраку.

Про це повідомляє Bihus.Info.

Зазначається, що Соколов відомий тим, що під його керівництвом британська компанія "Trident Foundation" оплачувала лобістські послуги Юлії Тимошенко у США. Всього за три роки британська фірма Соколова витратила на лобізм лідерки "Батьківщини" майже $1,3 млн.

За даними видання, соратник Тимошенко з 2016 року також володіє 25%-ою часткою у польській компанії Air Cyber Services.

Як з’ясували журналісти, його партнером у польському бізнесі є фірма Runestone Partners LLC, яка фігурує у схемах розпилу величезного контракту "Укрспецекспорту" з Міноборони Іраку.

Повідомляється, що за версією слідства, у 2013-2014 рр. Runestone Partners отримала від "Укрспецекспорту" $750 тис за агентські і брокерські послуги, які насправді не виконувала.

Сам Соколов у коментарі програмі переконував, що в нього лише 1% і той йому "подарували".

Зазначається, що контракт з Іраком на загальну суму в півмільярда доларів був укладений ще 2009 році.

У виданні додають, що  за ним Україна мала б протягом кількох років поставити в Ірак 420 БТРів та 6 літаків АН32, проте з якістю БТРів виникли серйозні проблеми, через що іракська сторона призупинила контракт в середині 2014-го.

Повідомляється, що у результаті в Ірак поставили не всі БТРи, а лише 37 з 420 замовлених.

"Наразі Runestone Partners – фігурант кримінальної справи прокуратури щодо зриву іракських контрактів та виведення коштів через низку посередників. Компанія зареєстрована в США, а її представником вказаний пенсіонер Рой Морріс", - йдеться у розслідуванні.

За даними журналістів, польська фірма соратника Тимошенко і офшорки-фігуранта справи про розпил військового контракту - заплатила мільйон гривень раднику директора "Укрспецекспорту".

"Виплата із позначкою "гонорар" відбулася у 2017 році. Мільйон гривень від польської Air Cyber Services отримав радник директора "Укрспецекспорту" Олександр Чабан", - сказано у публікації.

У виданні наголошують, що Чабан відмовився розповідати, за що саме закордонна фірма сплатила йому гонорар.

Там додали, що бізнес-партнерами Соколова по польській фірмі, крім Runestone Partners, зазначаються три українці -  Ігор Галперін, Костянтин Анапрейчук та Олександр Степура.

Зазначається, що Runestone Partners була не єдиним посередником у виконанні того контракту і з’явилася в ньому лише наприкінці 2013-го, незадовго до призупинення поставок.  

"Більшість посередників, яким заплатили за агентські і брокерські послуги за тим контрактом раніше від Runestone Partners, пов’язували з екс-очільником "Укрспецекспорту" та екс-міністром оборони часів Януковича Дмитром Саламатіним", - розповіли автори розслідування.

Зазначається, що загалом на агентські послуги українські підприємства планували витратити 82 мільйони  доларів, але через передчасний зрив контракту встигли заплатити лише 42 мільйони.