Головні новини дня – за 60 секунд

Вівторок, 9 жовтня 2018, 21:00

Вибухи під Ічнею, ПАРЄ відмовилася голосувати за зміну санкційних правил задля РФ, "Самопоміч" та "ДемАльянс" об’єднуються, гарячу воду у Києві можуть дати вже через тиждень – новини, які обговорювали 9 жовтня.

Про вибухи під Ічнею

В ніч на 9 жовтня від місцевих жителів міста Ічня на Чернігівщині почала надходити інформація про вибухи на військових складах з боєприпасами.

Територія 6 арсеналу Міністерства оборони поблизу смт Дружба, де сталися вибухи боєприпасів становить близько 682,6 га, з них технічна територія – 402 га.

Люди масово почали полишати свої домівки, а профільні служби розгорнули евакуацію. Поранених чи загиблих немає. 

Із зони надзвичайної події евакуювали більше 12 тисяч осіб. Загалом, зазначають у Чернігівській ОДА, у зону вибухів потрапляє 18 794 людини, які мають бути евакуйовані.

О 17:00 в Генеральному штабі заявили, що ситуація на арсеналі дозволяє найближчим часом приступити до гасіння пожежі по периметру території.

СБУ розглядає три версії: "Основна з них – вчинення диверсії з проникненням на територію складів диверсійної групи, друга – порушення правил пожежної безпеки чи зберігання боєприпасів і третя – навмисний підпал чи підрив з метою приховування нестачі бойових припасів.

Про ПАРЄ та Росію

Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні у вівторок не знайшла голосів для зміни санкційних правил і відклала вирішення цього питання на наступний рік.

Дебати в Асамблеї показали, що у залі немає голосів для зміни санкційних правил, як того вимагала Росія – для цього потрібно було б мати підтримку двох третин депутатів. Українські депутати розцінили цей підсумок голосування як успіх.

Про інші важливі новини

Про партійні об’єднання. Партії "Самопоміч" і "ДемАльянс" вирішили укласти угоду про політичний союз для участі у виборах.

Про російських шпигунів. Другий ймовірний підозрюваний в отруєнні Скрипалів Олександр Мішкін має звання Героя Росії. Люди, знайомі з його родиною, вважають, що Мішкіна нагородили за діяльність "або в Криму, або стосовно Януковича".

Про гарячу воду. НАК "Нафтогаз" заявляє, що підписав мирову угоду з КП "Київтеплоенерго", тож приблизно за тиждень столичні мешканці отримають гарячу воду.

Про швидкість. Київрада прийняла рішення щодо збільшення дозволеної швидкості до 80 км/год на 17 вулицях столиці.

Про Балуха. Засуджений в Криму український активіст Володимир Балух вирішив призупинити голодування до етапу в російську колонію і написав останню волю на випадок фізичної або психічної смерті.

Про курс. Міжнародний валютний фонд в рамках оцінки динаміки економіки України в 2019 році прогнозує зниження середньорічного курсу гривні до 28,655 гривні за долар.

Про томос. У Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос щодо автокефалії української православної церкви. Засідання Синоду триватиме з 9 по 11 жовтня. Воно проходитиме за зачиненими дверима, а його порядок денний офіційно не повідомляється.