ДПСУ: Російській блогерці можуть заборонити в'їзд на три роки

Вівторок, 7 січня 2020, 16:14

У разі, якщо Держприкордонслужба підтвердить факт незаконного відвідування анексованого Криму російською блогеркою Олександрою Мітрошиню під час її виїзду з України,  їй може бути заборонено в'їзд на територію держави терміном на три роки.

Джерело: речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в коментарі "Українській правді", преслужба МВС

Деталі: За словами Демченка, під час в'їзду Мітрошиної на територію України прикордонним контролем достеменно не вдалося встановити, що вона могла незаконно відвідувати територію окупованого Криму та встановити, що вона є блогером чи причетна до якихось російських ЗМІ, про що вона сама не заявляла. 

Пряма мова Демченка: "В Україну вона прибула як приватна особа.  Оскільки тепер прикордонники вже мають інформацію про те, що дана громадянка могла їздити в Крим, під час її виїзду з України ця інформація буде більш детально перевірена".

"Якщо це буде встановлено під час перетину кордону у пункті пропуску на виїзд з України, їй може бути у подальшому проставлено заборону в Україну терміном на три роки". 

Деталі: Він також уточнив, що прикордонники щодня відмовляють у в'їзді близько 20-30 громадянам РФ.

Пряма мова: "На жаль, ми не можемо мати інформацію щодо всіх, хто незаконно відвідував Крим. Так само вийшло і з даною громадянкою. В наших базах даних не було інформації щодо її заборони в'їзду в Україну". 

Деталі: Водночас у пресслужбі МВС заявили, що прикордонники оголосять про заборону в' їзду Мітрошиній.

Дослівно МВС: "Росіянка Олександра Мітрошина не мала заборони на в'їзд в Україну. Кордон вона перетнула через залізничний пункт пропуску, під час перевірки не встановили, чи відвідувала вона тимчасово окуповану АР Крим. Тому вона і перетнула кордон з нашою державою.

Після конфлікту, який трапився вчора, прикордонники оголосять про заборону в' їзду блогерці Мітрошиній в подальшому".

Нагадаємо, 

  • Напередодні під час виступу у Києві російської блогерки Олександри Мітрошиної, яка у 2018 році заїжджала на анекований півострів з території Росії, поліція затримала трьох осіб.
  • Серед затриманих - активісти громадянського руху "Відсіч", які "прийшли на виступ Мітрошиної, щоб запитати "чий Крим?". 
  • На двох затриманих склали адмінпротокол за ст. 173 (Дрібне хуліганство). Також правоохоронці склали адмінматеріали за дрібне хуліганство на чоловіка, котрий конфліктував із двома попередньо затриманими. Згодом усіх учасників події відпустили.