ОПЗЖ з Дубінським і вигнаними "слугами" оскаржили в КС закон про амністію майданівців

Вівторок, 2 червня 2020, 16:14

50 народних депутатів України, зокрема уся фракція ОПЗЖ, направила подання до Конституційного суду щодо відповідності Конституції закону про амністію учасників протестів на Майдані в 2013-2014 роках.

Джерело: Пресслужба Конституційного суду

Дослівно: 2 червня 2020 року, до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України "Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України" від 21 лютого 2014 року".

Деталі: Нардепи просять визнати оспорюваний закон таким, що не відповідає Конституції України.

До участі в конституційному провадженні просять залучити трьох нардепів від ОПЗЖ Василя Німченка, Олександра Качного і Григорія Мамку.

скріншот

Подання підписали всі нардепи з фракції ОПЗЖ, а також виключені з фракції "Слуга народу" нардепи Антон Поляков і Анна Скороход. Звернення підписав також депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський.

Передісторія:

  • В лютому на той час т.в.о. директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова заявила, що для справедливого і чесного розслідування справ щодо Євромайдану необхідно скасувати закон про недопущення переслідування учасників протестів від 2014 року.
  • Руслан Рябошапка, який тоді був генеральним прокурором, назвав безглуздою ідею Венедіктової щодо скасування закону про амністію майданівців.
  • При цьому він підкреслив, що у законі є норма, яку варто змінити. За його словами, вона заважає розслідувати справи незалежно від того, хто міг бути особою, яка вчинила ці злочини. Ця норма, зокрема, стосується неможливості збирати докази, зберігати інформацію.