"Спорт поза політикою: "слуги"-олімпійці заступились за Магучіх

Вівторок, 10 серпня 2021, 14:34

Українські олімпійські призери та народні депутати від партії влади "Слуга народу" Жан Беленюк та Ольга Саладуха виступили на захист української атлетки Ярослави Магучіх, яка ортимала хвилю хейту після спільного фото з росіянкою Марією Ласіцкене на Олміпіаді в Токіо.

Джерело: Беленюк і Саладуха у Facebook

Пряма мова Беленюка: "Спортсмени - особливі люди! Інколи, вони пізнають реалії життя трохи пізніше! Постійне перебування на зборах, всі проблеми і питання вирішує тренер, від тебе чекають лише високий результат, а що там коїться за вікном… в тебе нема ні часу, ні сил сконцентрувати увагу і розібратися! Тож, Я особисто розумію дівчину, яка в стані шаленої ейфорії обіймається з усіма навколо! Без жодної думки про те, як подібне буде сприйматися на Батьківщині.

Це вже з досвідом, коли і емоції краще контролюєш і навчаєшся трохи заглядати наперед і попередньо задаєш питання собі: "а як на це подивляться наші воїни на фронті, що захищаюсь країну від агресора?! Чи буде їм приємно, адже вони теж наші ГЕРОЇ і (знаю особисто) дуже вболівають і слідкують за нашими олімпійцями!!"- тоді починаєш пильнувати все, що коїться навколо тебе і все, що ти говориш, розуміючи, що в даний момент за тобою спостерігає увесь світ!

Але цькувати молоду дівчину за це - однозначно не правильно! Можливо проблема в тому, що їй ніхто не пояснив наслідки подібних речей.. Тоді це питання до представників нашої делегації.. знаю, що з представниками команди ОКР вели роз‘яснювальну роботу і заздалегідь попереджали як вести себе в тих чи інших ситуаціях, та відповідати на деякі питання!

Мені особисто дуже хотілося б, щоб спорт був поза політикою, але, він насправді дуже щільно інтегрований в політику! Особливо Олімпійскі ігри - це напевне найполітизованіші змагання сьогодення!".

Пряма мова Саладухи: "Щодо ситуації із Ярослава Магучих. Давайте будемо, насамперед, вирішувати системні проблеми у нашому спорті, а не витрачати час на пошук зради, де її немає.

Добре знаю Ярославу, як партнерку по збірній з легкої атлетики. Молода 19-ти річна дівчина є патріоткою, яка народилася уже в незалежній Україні. Вона перемагає під нашим прапором 🇺🇦 та гімном. У легкій атлетиці є традиція робити спільні фото медалістів після змагань. Так було і в цій ситуації. А фото, що облетіло соцмережі, зроблене в короткий часовий проміжок, коли не було срібної призерки з Австралії. І там немає нашої Ярослави під російським прапором, а є росіянка під українським.

Попросила би усіх з розумінням поставитися до ситуації. Так, Ярослава, могла десь передбачити таку ситуацію і уникати таких контактів із росіянкою. Очевидь, допустила помилку на емоціях, у стані ейфорії.

Розумію біль мільйонів українців через війну. Мені також щоденно щемить серце за рідним українським Донецьком, який довелося покинути в 2014-му, залишивши там все і головне частинку себе. У нас стільки, на перший погляд, проявів подвійних стандартів, коли в силу обставин 8-й рік у час війни ми і торгуємо з РФ і підтримуємо дипломатичні відносини і багато іншого. Тому так хейтити юну медалістку, призерку Олімпіади за фото не доречно. Давайте будемо стриманішими".

Деталі: Всім, кому не байдужий спорт, та слава України, спортсменка радить зосередитися на вирішенні системних проблем у спорті. А про складну ситуацію, мовляв, свідчить той "крик душі", що лунав від багатьох наших олімпійців під час та після змагань.

Передісторія:

  • Призерка Олімпійських ігор в Токіо українка Ярослава Магучіх зробила спільне фото зі спортсменкою Марією Ласіцкене, що представляє Росію.
  • Заступник міністра оборони України Ганна Маляр відреагувала на це і нагадала, що російсько-українська війна накладає певні обмеження на спортсменів, які представляють Україну на міжнародних змаганнях.
  • У свою чергу український каратист, бронзовий призер Олімпіади-2020 Станіслав Горуна встав на захист Ярослави Магучіх, заявивши, що спорт нібито знаходиться поза політикою: "В Олімпіаді немає політики! Залиште політику державним діячам і не вплітає політику в усе підряд".