"Кухар Путіна" на тлі мобілізації визнав, що це він стоїть за ПВК "Вагнер"

Понеділок, 26 вересня 2022, 14:08

Російський бізнесмен Євген Пригожин, якого також називають "кухарем Путіна", вперше визнав, що сам створював воєнізоване формування "Вагнер" із 1 травня 2014 року заради захоплення територій України.

Джерело: відповідь Євгена Пригожина на запитання редакції "Блокнот", яку опублікувала у VKontakte пресслужба компанії "Конкорд" Пригожина

Деталі: Журналісти поцікавилися, з чим пов'язано те, що Пригожин перестав заперечувати свою причетність до приватної військової компанії "Вагнер". Бізнесмен виклав свою версію подій.

Пряма мова: "У 2014 році, коли почався геноцид руського населення Донбасу (Пригожин цими словами просуває пропаганду Кремля – ред.), коли Росія встрибнула в останній потяг і зуміла заблокувати прихід української армії до Криму, я, як і багато інших бізнесменів, їздив на полігони, де збиралися "козачки", і намагався смітити грошима, щоб набрати групу, яка поїде й захистить "русскіх".

Але дуже швидко зрозумів, що з-поміж усіх цих "козачків" та інших воєнізованих товаришів – половина шахраїв, а половина тих, хто брав гроші, наймав добровольців і відправляв їх голими-босими на реальну смерть.

Тоді я полетів на один із полігонів і зайнявся цим сам. Сам почистив стару зброю, сам розібрався з бронежилетами і знайшов фахівців, які змогли мені допомогти. З цього моменту, 1 травня 2014 року, і народилася група патріотів, яка згодом набула назву БТГ "Вагнер".

Деталі: За словами Пригожина, виключно завдяки найманцям "Вагнера" було захоплено луганський аеропорт та багато інших територій, "змінилася доля ЛНР та ДНР".

Бізнесмен заявив, що 8 років журналісти порпалися "в пропітнілій білизні ПВК "Вагнер" у спробі знайти негатив", приписували найманцям "усі неіснуючі гріхи та грішки", а він відстоював їхнє право на "захист інтересів своєї країни".

За твердженням Пригожина, вагнерівці "захищали сирійський народ, інші народи арабських країн, знедолених африканців та латиноамериканців" – і "стали однією з опор" Росії.

Людей, які вбивали за грошову винагороду, він називає "героями" та "патріотами".

Пряма мова: "Я довгий час уникав ударів безлічі противників із однією головною метою – щоб не підставити цих хлопців, які є основою російського патріотизму.

А здобув перемогу з цього приводу у численних судах, у тому числі за кордоном, бо у будь-якій справі завжди має бути місце спорту – і матчі треба вигравати на полі противника".

Деталі: При цьому на запит іншої редакції про те, чи правда, що росіяни, які отримали повістку на мобілізацію, можуть замість служби в ЗС РФ піти добровольцями в ПВК "Вагнер", у Конкорді не відповіли: "Пресслужба компанії "Конкорд" утримається від будь-яких коментарів. У нас немає такої інформації".

Днями Євген Пригожин заявив, що його син Павло входить у ПВК "Вагнер".

Пізніше "Конкорд" опублікував відповідь бізнесмена щодо участі його сина у війні в Україні: "Так, він бере участь у СВО (спеціальній військовій операції – ред.), але я не бачу необхідності розкривати подробиці, які завдання виконує. Приїжджайте на Донбас, самі в нього спитайте".

Цьому передувало: Раніше Євген Пригожин заперечував свою причетність до ПВК "Вагнер" і позивався до журналістів, які пов'язували його з цією воєнізованою групою.

Пригожина також пов'язували з вербуванням на війну в Україну ув'язнених із колоній РФ. У вересні з'явилося відео того, як нібито він пропонує засудженим у колонії Марій Ел вступити до ПВК "Вагнер". Сам Пригожин звернувся до критиків зі словами, що у війні братимуть участь "чи ПВК і зеки, чи ваші діти".