Сергій Сидоренко: Наше членство в НАТО перестало бути далекою перспективою

Федір Попадюк, Сергій Сидоренко — Неділя, 3 квітня 2022, 14:22

9 років тому, українська соціологія показувала, що 67% українців були проти вступу в НАТО і тільки 18% опитаних виступали "за".

Після Революції Гідності, втечі Віктора Януковича, анексії Криму та початку війни Донбасі, кількість противників НАТО почала падати, а прихильників, навпаки, зростати.  

Після початку повномасштабної війни з Росією українські соціологи зафіксували рекордний рівень підтримки вступу України до НАТО серед громадян України – понад 75%.

Незважаючи на підтримку вступу України в НАТО та ту допомогу, яку НАТО здійснює в умовах війни, зараз лунає багато критики на рахунок Альянсу та членів-країн – за несвоєчасне постачання зброї, відмову закривати небо, небажання "дратувати" Росію.

Окрім цього, існує великий ризик що Україна буде змушена відмовитись від прагнення членства в Альянсі через позицію РФ, якщо це зможе зупинити війну, а Україна отримає надійні безпекові гарантії, у тому числі й військові.

У новому епізоді подкасту "Кляті питання" разом з редактором "Європейської правди" говоримо про те, як саме допомагав Україні Альянс з моменту російського вторгнення, за що НАТО слід критикувати, а за що Альянс критикують даремно, чому наша перспектива членства у НАТО є близькою, як ніколи в історії та чому безпекові гарантії, які обговорюються на перемовинах з Росією, можуть стати другим Будапештським меморандумом.

Слухайте подкаст "Кляті питання": Apple Podcasts | Google Podcasts | Soundcloud | Overcast | АБУК | НВ. Подкасти

Читайте також: Що таке подкасти та як їх слухати?

Слухайте також подкаст "Українські 90-ті" про підписання Будапештського меморандуму: 

Apple Podcasts Google Podcasts | Spotify | Soundcloud