Мы снова есть!

Вторник, 3 декабря 2013, 13:04
для УП

Пам’ять про День свободи 22 листопада і про український майдан затоптано. Регіони посіли керівні посади з певністю, що то назавжди. Український народ працював, платив податки і нарікав на чужу владу.

Чужа влада не боронила відзначати 80-річчя Голодомору, який нищив людину саме в тих голодних східних регіонах. Влада не боронила народу відводити душу лайкою в її адресу.

А от напередодні саміту ЄС Янукович з котячою посмішкою зупинився і повернувся до народу спиною. Так, наче він цар-самодержець.

Нарешті, народ не витерпів і вийшов на Майдан з вимогою відставки уряду і переобрання президента.

Президент показав зуби і вночі випустив своїх погромників під команду "фас!". Погромники били молодь по-бандитськи, до крові. Втікачі знайшли прихисток у Михайлівському монастирі.

Темні сили дурної влади не розуміли, що то то кінець її легітимності. Той, що перейшов межу закону, — уже моральний банкрут.

Майдан змагає відставки уряду і переобрання президента. Півмільйонний майдан через голову януковичів оголошує курс на інтеграцію з Європою. З одного боку, це звучить переконливіше для світу, ніж коли б це робив малошанований уряд України. З другого боку, потрібно дотримуватися законного порядку.

Майдан чекає і скандує: "Ре-во-лю-ція!". І то справді революція, тільки не у більшовицькому сенсі.

Майдан самоорганізовується, майдан самозахищається. Майдан витворює той особливий клімат моральності, коли кожен дає свій позитивний внесок, витворює дух братерства і солідарності.

Якби цей дух зберегти в українському суспільстві, то це був би український внесок в європейську спільноту.

Для когось євроінтеграція — то зміна візового режиму. Але Європа має вже занадто багато клопотів з емігрантами. Європа цікавиться Україною як стабільним партнером, самодостатнім в економічному і культурному відношеннях.

Ми цікавимося Європою як мирним сусідом, де давно утверджено примат закону і порядку, де можна вірити і співпрацювати. Нам уже досить того сусідства, яке простягає руку допомоги і при цьому нечутно промовляє: "А ноги ви уже самі простягнете".

Звичайно, європейське партнерство вимагає не тих показних реформ, на які погоджується Партія регіонів…

Нам потрібно реформувати совка так, щоб він прийняв чесні правила і дотримувався їх без наглядача.

Нам потрібно виробити той тип людини, який гидує хабарем і лукавством.

У нашому суспільстві легалізувався куплений баран — на двоє корит. Від української держави він бере корм, а від сусідів заробляє на розкіш, і навіть не приховує цього. Він своїм прикладом формує за собою отару…

Європа прагне бачити українську людину, яка виражає гідність Незалежної Держави. Тільки тоді ми будемо рівні з рівними. І така людина у нас підростає. Треба тільки змінити правила гри, утвердити закон, і люди мають його дотримуватися, як дотримуються правил дорожнього руху.

Від ініціативної групи "Першого грудня" на майдані Незалежності 1 грудня було зачитане звернення до всіх присутніх учасників — "Не бійтеся". Кардинал Любомир Гузар благословив мирний форум на добру справу, в якій морально вмотивовані цілі досягаються чесними засобами, а зло перемагається добром.

Майдан тоді входить в історію, коли він відкриває у ній нову сторінку.

Євген Сверстюк, учасник ініціативної групи "Першого грудня"