Україна перевіряє готовність до вторгнення з Білорусі. 114 день війни

"Українська правда" — П'ятниця, 17 червня 2022, 09:00

Пішла 114 доба великого протистояння з країною-агресором Росією.

Українська армія тримає широкий фронт, найгарячішою точкою якого з кінця травня лишається Сєвєродонецьк. Лисичаньск, що стоїть за менш ніж 10 кілометрів від Сєвєродонецька, потерпає від нещадних обстрілів. 

ЗСУ регулярно відбивають наступ на Слов'янському та Бахмутському напрямках.

Росіяни продовжують обстрілювати Сумщину. 

Україна чекає на тяжке озброєння від Заходу. Президент Франії Емманюель Макрон зізнався, що через побоювання втягнення у війну з Росією країни Заходу мали домовленість не надавати Україні певні види зброї.

Сортувати
12:51

📜 "Граждане Чеченской республики!": ворог обстрілював Чернігівщину снарядами з пропагандистськими листівками, призначеними мешканцям Чеченської республіки

 
12:39

17 червня зранку російські окупанти вдарили ракетами по Миколаєву, одна людина загинула. - мер міста Олександр Сєнкевич, очільник ОДА Віталій Кім

 
12:28

Українці, які потрапляють до російських "фільтраційних таборів" на окупованих територіях, проходять через тортури, побої та допити. - BBC

 
12:02

Командир 127-ї бригади ТРО Роман Грищенко, який захищає Україну на Харківщині, розповів, що українці легко йдуть на війну і дуже швидко навчаються, оскільки розуміють, що і кого вони захищають.

11:48

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що наразі евакуація з бомбосховищ сєвєродонецького об'єднання "Азот" неможлива. В укритті знаходиться 568 людей, зокрема 38 дітей.

11:28

ЗМІ дізналися, через яке пекло проходять українці під час "фільтрації" росіянами

Українці, які намагаються виїхати з окупованих російськими військовими міст, не можуть цього зробити, не пройшовши через процес, який називають "фільтрацією".

У людей вилучають телефони та вивчають їхні акаунти у соцмережах, роздягають, уважно розглядають тіло, перевіряють татуювання, а також шукають синці на плечах та пальцях, які могли залишитись від застосування зброї.

Все, що здається перевіряючим підозрілим, може призвести до побиття або навіть тортур струмом, розповідають мирні жителі. Багатьох силою відправляють до Росії.

 
11:04

😁 Зібрали для вас реакції соцмереж на обійми Макрона та Зеленського

 
 
 
 
 
 
 
10:47

🔥 Орієнтовні бойові втрати окупантів за 113 днів війни

 
10:27

UPD. За інформацією ОК "Південь", буксир "перетворили на плавуче вогнище".

За попередніми даними, уражено 70% екіпажу, доля решти – невідома. Російські кораблі намагаються проводити пошуково-рятувальну операцію.

Військово-морські сили Збройних сил вразили буксир російських окупантів із зенітно-ракетним комплексом "ТОР" на борту, який віз людей та зброю на Зміїний.

 
10:17

Уночі 17 червня росіяни обстріляли селище Золочів на Харківщині касетними боєприпасами, у результаті чого пошкоджені 7 будинків та поранена жінка.

 
 
09:52

Станом на ранок понад 900 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

За офіційними даними
💔 загинуло 322 дитини,
❤️‍🩹 поранено - понад 581.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

 
09:35

Американська компанія Maxar показала фото, на яких судна під російським прапором перевозили зерно, зібране в Україні минулого сезону, і доставляли його до Сирії.

 
 
09:23

Оперативна інформація станом на 06.00

◾️ На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля ЗС Білорусі зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнані позицій та охороні державного кордону. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів.

◾️ На Сіверському напрямку ворог продовжує демонстративні дії, обстрілював з артилерії підрозділи Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

◾️ На Харківському напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні рубежів, недопущенні виходу наших сил оборони на кордон та в тил угруповання військ на Слов’янському напрямку. Ворог намагався провести розвідку боєм в районі Кочубіївки. Наші воїни відповіли влучним вогнем і ворог відійшов.

◾️ На Лиманському напрямку активних дій противник не вів.

◾️ На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної та реактивної артилерії по наших підрозділах. Завдали авіаудару по Устинівці. Тривають бойові дії за повний контроль над Сєвєродонецьком. Противник переміщує на напрямок додаткові підрозділи реактивної артилерії.

◾️ На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили   штурм у напрямку  Золотого. Ворог відійшов. Окупанти спробували висунутись у напрямку населених пунктів Василівка та Берестове. Наші воїни завдали вогневого ураження і змусили ворога тікати.

◾️ На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активного наступу противника не зафіксовано. Ворог завдав авіаударів поблизу Нью-Йорка, Авдіївки та Побєди.

◾️ На Південнобузькому напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та РСЗВ в районах населених пунктів Кульбакіно, Миколаївка, Степова Долина, Мурахівка, Новопавлівське, Шевченкове, Зоря, Партизанське, Квітневе, Новогригорівка, Киселівка, Князівка, Осокорівка, Лупареве та Посад-Покровське. Українська авіація завдавала ударів по скупченнях противника в Херсонському, Каховському та Бериславському районах Херсонщини.

Агресор продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. В його акваторії перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

09:10

17 червня зранку російські окупанти вдарили ракетами по Миколаєву — одна людина загинула.

Від ракетного удару постраждали також 4 житлові багатоповерхові будинки та об'єкт інфраструктури, повідомив керівник області Віталій Кім

09:00

Доброго ранку 🇺🇦

Головні економічні новини попереднього дня та ночі:

  • Coca-Cola HBC більше не вироблятиме і не продаватиме Coca-Cola або продукцію інших своїх брендів у Росії
  • СБУ заблокувала діяльність комерційної структури, яка перерахувала до "бюджету" так званої "ДНР" майже 8 мільйонів гривень
  • французький технологічний гігант в аерокосмічній, оборонній, транспортній і безпековій галузях Thales продовжив співпрацювати з великими російськими банками попри повномасштабне вторгнення Росії в Україну та санкції, які ввели США та ЄС. Компанія заявила пресі, що продасть свій бізнес в Росії
  • лідери країн Євросоюзу у ході візиту до Києва заявили, що блокада українських портів є прямим наслідком російської агресії і закликали РФ погодитися на експорт українського зерна.