Київ висловив Белграду невдоволення візитом окупантів Криму

Четвер, 12 грудня 2019, 08:57

Міністерство закордонних справ України глибоко стурбоване нещодавнім візитом представників окупаційної влади Криму до Белграда та їхніми зустрічами зі сербськими депутатами.

Джерело: "Європейська правда", "Українська правда"

Дослівно МЗС України: "Міністерство закордонних справ України глибоко стурбоване фактом візиту представників окупаційної адміністрації Криму до Белграду 4-7 грудня 2019 року, в ході якого мали місце зустрічі з депутатами Парламенту Сербії та проведення конференції "Белградський діалог: конструктивні відносини з Росією та визнання волевиявлення народу Криму".

Зазначене сприймається Україною як недружній акт, який порушує положення резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27.03.2014 "Територіальна цілісність України" та кваліфікується як спроба Російської Федерації легітимізувати незаконну окупацію Автономної Республіки Крим".

Цьому передувало: 11 грудня для висловлення протесту до міністерства запросили Тимчасову повірену у справах Сербії в Україні Світлану Кошутич.

Передісторія:

  • 6 грудня у сербській столиці відбулася міжнародна конференція за назвою "Белградський діалог: за конструктивні відносини з Росією і визнання волевиявлення народу Криму".
  • У так звану "кримську делегацію" входили "віце-спікер Держради Криму" Едіп Гафаров, голова комітету з народної дипломатії і міжнаціональних відносин Юрій Гемпель, "заступник голови Ради міністрів Криму", постпред президента РФ Георгій Мурадов, сенатор Ради Федерації Сергій Цеков і депутат Держдуми РФ Наталія Поклонська.
  • За даними кримських медіа, вони взяли участь у пленарному засіданні за назвою "За безпеку і співпрацю в Європі. Крим – територія миру і розвитку" і наполягали на визнанні Криму частиною РФ.