Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Паломництво хасидів в Умані: чи чекати вірян цього року?

Середа, 31 серпня 2022, 16:00

До пандемії та до повномасштабного вторгнення щороку десятками тисяч хасиди з’їжджалися в Умань для святкування Рош га-Шана (Нового Року).

За останні 10 років найбільше паломників приїжджало у 2017 році – 40 тисяч. 

Сьогодні, в умовах війни, їхнє паломництво під великим питанням та чи чекати вірян цього року?

Почнемо з лікнепу.

Чому хасиди прямують до Умані?

Хасиди – представники хасидизму. Таку назву має релігійно-містичний єврейський рух.

Він зародився у середині XVIII ст. на Поділлі з відгалуженнями на Галичині та Волині. Значна частина хасидів нині мігрувала в результаті двох Світових війн та низки громадянських конфліктів, та поствоєнної "боротьби з космополітизмом" у радянській імперії (де-факто – державного антисемітизму).

До хасидів нині належить певний відсоток євреїв-ортодоксів, котрі мешкають у Сполучених Штатах, Ізраїлі, Великобританії, Канаді.

Засновник цього руху Еліезер Баал-Шем-Тов жив в Україні. А цадик (верховний рабин-вчитель) Нахман, який поширював вчення, наприкінці життя переїхав жити до Умані. Він заповідав поховати себе в цьому місті, бо свого часу під час громадянського повстання, відомого нам з підручників як Коліївщина, тут було знищено чималу кількість євреїв.

У представників хасидизму існує повір’я, що святкування іудейського нового року – Рош га-Шана – має відбутися на могилі Вчителя, тоді рік буде щасливим та сповненим усіляких гараздів для вірянина. Саме тому хасиди в Умані з’являються кожного року.

Реклама:

Як було в попередні складні роки?

У 2020 році попри заборону на в'їзд для іноземців через поширення коронавірусу, паломники намагалися будь-яким способом потрапити в Україну. Через це на кордонах України вишукувався ряд обурених паломників, яких не пустили до країни. Попри заборону та контроль держави, до Умані приїхало близько 3-5 тисяч вірян.

Читайте також: "Хасидська народна республіка". Як в розпал пандемії проходить єврейський Новий рік в Умані

2021 року приїзд єврейських паломників до Умані відбувався також на тлі побоювань щодо нової хвилі поширення COVID-19, а також на тлі посилення обмежень в самому Ізраїлі, що пов'язане з поширенням штаму Дельта. 

Попри це, держава дозволила їм прибути до святого місця, яке прийняло близько 28 тисяч вірян.

Чи прибудуть паломники до України у 2022 році?

В Умані заборонили проведення масових заходів та обмежили доступ до місць паломництва на святкування Рош га-Шана, щоб уникнути можливих провокацій РФ за участю хасидів.

Про це заявляв голова Черкаської ОВА Ігор Табурець. Він також наголосив, що будуть посилені заходи безпеки.

У МЗС Ізраїлю ще в липні закликали громадян не відвідувати Умань на святкування Рош га-Шана через загрозу ракетних ударів РФ. Звичайно, це не зупинило та не зупинить частину вірян.

Вже зараз, попри усі заборони, декілька тисяч вірян вже прибули в Умань. Більшість з них з'їхалися з різних куточків України, але є й ті, хто подолав тисячі кілометрів з усіх куточків планети. 

Тож, попри усі загрози та заборони наступ нового 5783 року за юдейським календарем, хасиди все ж почнуть святкувати увечері неділі, 25 вересня.

За моїми підрахунками, цьогоріч в Умані очікується приблизно 5-10 тисяч вірян. 

Звичайно, дехто все ж знайде спосіб обійти ці заборони. Так само як це було у 2020 році під час пандемії.

Олег Вишняков

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?