Насолода-2012

Середа, 28 грудня 2011, 10:09

Президент Янукович на своїй підсумковій прес-конференції заявив, що йому ніколи насолоджуватися. 

Вірю. Та що там вірю, співчуваю.

Серце крається, як подумаю скільки часу та яких неймовірних зусиль, помножених на концентрацію президентської волі, потребує щоденний відповідальний вибір... яке з набутих, або вдосконалених за останні два роки задоволень, обрати - полювання, гольф, водні види спорту чи може надати перевагу відвідинам зоопарку?

Яку з численних державних дач ощасливити своїм приїздом?

Де сьогодні краще влаштувати пробку - на Оболоні та Набережній, чи може нехай центр півгодинки простоїть?

Опісля таких мук вибору, навіть вертолітна прогулянка центром Києва не в задоволення.

Проте, як свідчить бюджет-2012, над вирішенням цієї проблеми наполегливо працюють і Кабмін і Банкова. Проблема насолоди гостро стоїть практично в усіх відомствах. Приватні авіатермінали, поновлення автопарку, нові меблі, перельоти та нові ноутбуки...

Але чиновники розсудили так: головне, щоб було чим і за що бавитись, а насолода, то таке - адже з часом і чорна ікра з трюфелями не в радість.

Розсудили і ще на рік надійно вирішили питання насолоди. Отже, зустрічайте Бюджет 2012.

Усе пізнається у порівнянні. У 2009 році на президента, Кабмін, Верховну Раду, прокуратуру, судову адміністрацію, МВС і СБУ витрачалося 17 мільярдів гривень, сьогодні – більше 27 мільярдів.

У порівнянні з 2009 роком фінансування Генпрокуратури зросло у 2,5 рази, президента – майже у 2 рази, МВС – в 1,8 рази.

І таке покращення триває впродовж усіх трьох бюджетів нинішньої влади. До речі, покращення зафіксовано і в доларовому еквіваленті – нині курс 8 гривень за доллар, проти 8,5 у 2009 році.

Припускаю, дехто скаже, що витрати на президента в ухваленому бюжеті зменшено на 2%, у порівнянні з попереднім проектом бюджету. Дійсно, так і є. Але покращення не припиняється, адже це все одно на 15 мільйонів більше, ніж у минулому році.

Те саме із витратами на прокуратуру. Витрати скорочено на 1%. Але це все одно на 280 мільйонів більше, ніж минулого року. Витрати на МВС збільшено на 20 мільйонів, у порівнянні з проектом першого читання або на 600 мільйонів у порівнянні з минулим роком. Напевно, надивилися репортажів з Африки?

Попри кризу та тотальне урізання соціальних витрат, бюджет цілком зберігає видатки Верховної Ради і судів. А стаття "Забезпечення перевезень вищих посадових осіб держави" навіть зросла до 188 мільйонів. То наче ж уже всі вертольоти собі покупляли?

Загалом адміністративні витрати органів влади країни легко перебивають розмір виплат по усіх зовнішніх запозиченнях! Ви ще цікавитесь, навіщо майбутнім поколінням влазити в борги? Влада відповіла - щоб годувати чиновників/хабарників!

Раптом за ухваленим бюджетом Україні знадобилося 65,9 мільярдів гривень на погашення державного боргу, що на 6,6 мільярдів гривень більше, ніж прогнозувалося в першому читанні. Звідки ця цифра? Вже за пару місяців встигли набрати нових боргів і пролонгувати старі кредити.

Причому, жодних раціональних підстав для таких апетитів немає. Уряд у попередньому проекті прогнозував зростання ВВП у 2012 році на 5.5%, зараз він спустився до 3,9%. Однак, Світовий банк прогнозує Україні зростання 2,5%. Прогноз 2012 року - зростання економік США, ЄС, Китаю, Росії також знижено на 1,5-2%. Якщо Світовий банк, як це традиційно буває, виявиться більш компетентним у своїх пронозах, ніж уряд, у бюджеті буде додаткова дірка на 6 мільярдів гривень.

При цьому Світовий банк зазначає, що цей прогноз передбачає продовження співробітництва в 2012 році України з Міжнародним валютним фондом, а також дотримання політики, спрямованої на скорочення фіскального дефіциту. А що буде, як МВФ не дасть грошей?

В ухваленому бюджеті в результаті нинішніх цін на газ прогноз ВВП знижено лише на 0,33%. Те ж саме з прогнозом доходів держбюджету – він знижений лише на 2,4 мільярди гривень, або на 0,7%. Якщо газ має таке мікроскопічне значення для ВВП і бюджету, то, може, варто припинити канючити? А може, це просто взятий зі стелі ВВП, у круглу цифру 1,500 триліона гривень, аби легше було на калькуляторі рахувати?

Офіційно влада прогнозує дефіцит бюджету у 25 мільярдів гривень. Але якщо додати виділення державних гарантій на 5 мільярдів гривень, 12 мільярдів гривень "Нафтогазу", 5 мільярдів ОВДП Аграрному фонду, 9,7 мільярдів тільки на покриття дефіциту Пенсійного фонду (загальна сума дотацій якому сягає 57 мільярдів гривень), то виходить прихований дефіцит - щонайменше 31,7 мільярдів гривень.

Якщо додати це до офіційних 25 мільярдів, виходить 56,7 мільярдів, або 4% ВВП. Але реальність може бути зовсім інша, з огляду на рожеві фантазії, записані в бюджеті…

Приміром, уряд запланував негативне сальдо торгівельного балансу у 2012 році на рівні 6,6 мільярдів доларів, проти близько 12 мільярдів цього року. Уряд так і не пояснив, на чому базується такий оптимізм. Досі, протягом усіх двох років перебування Януковича при владі, негативне сальдо зростало вдвічі кожного року – від 3 мільярдів до 6 мільярдів, від 6 до 12 мільярдів.

Однак, усе це не заважає владі насолоджуватися життям і наполегливо працювати щелепами. Як відомо, нині у нас на часі "земельна реформа". Як каже президент, земля чекає "ефективного власника". Схоже, подекуди вже дочекалася.

Влада щойно виділила "товариству мисливців і рибалок", тобто собі, майже 9 000 гектарів земель в Криму. Знаючи ціну гектара на Південному березі Криму, можна припустити, що ціна питання – багато, дуже багато мільярдів (!) доларів. За гроші від аукціонного продажу лише цього клаптя землі, чи навіть від продажу права її оренди, можна було б надовго закрити питання пенсіонерів, чорнобильців та афганців. Замість цього в бюджеті чесно стверджується, що прогноз Фонду оплати праці по країні знижено на 15,6 мільярдів гривень.

А пенсіонери, чорнобильці, афганці – це все пусте. Питання можна вважати вирішеним - за щойно ухваленим бюджетом соціальні виплати наступного року регулюватимуться Кабінетом міністрів у залежності від грошових надходжень до бюджету.

Якщо бюджет наповнений, то гроші платять, ні – то чекайте наступного "покращення". Але при таких запитах влади, як бюджет буде повний? А ще кажуть, нема часу на насолоду.

Ще влітку влада подарувала 24 мільярди гривень парі "олігархів", списавши борги енернетичних компаній перед бюджетом. І це не кажучи про "Лівелу" та інші ситсематичні "фокуси" влади, в усіх підвладних їй сферах, тобто скрізь.

Про таке кажуть: "їсти як не в себе"

А ось на кому заощадили. Витрати на Міністерство оборони зменшено – до 14,171 мільярдів за загальним фондом і до 16,387 за спеціальним. Це скорочення понад 2 мільярдів від попереднього проекту.

На розвиток озброєння піде 8% усього фінансування армії. У всіх арміях світу (крім деяких африканських) на ці цілі виділяється 40-50%. Схоже, влада навмисне не годує військо задля того, щоб армія перебувала в коматозному стані й раптом не згадала про свій обов‘язок захищати країну.

Пряме бюджетне фінансування Мінохорони здоров’я зменшено на 2,3 мільярди, або майже на 31% від попереднього року. У 2011 році через Мінохорони здоров’я йшло 7,548 мільярдів. У 2012 планувалося - 7,068 мільярдів. А насправді виділять 5,24 мільярдів.

Щоправда, в бюджеті-2012 все ж вдалося знайти одну реформу! Статтю бюджету "Медичне обслуговування народних депутатів України та керівного складу органів державної влади", яку перейменовано на "Надання медичних послуг медичними закладами Державного управління справами". На цю законспіровану статтю пішло навіть більше, ніж у попередньому бюджеті – 381,5 мільйонів гривень. У 2011 році медичне обслуговування нардепів і керівників становило 300 мільйонів гривень. Тож, стан влади прогресує.

Натомість, на заходи щодо сприяння малому підприємництву, виділено аж 3 мільйони 563 тисячі 800 гривень. По півтори гривні на одного підприємця. Щедро!

Коротше, "реформи" Януковича хороші, тільки де б знайти для них країну, якої не жалко?

Тому бюджет 2012 року твердо можна назвати бюджетом насолоди "мисливців і рибалок". Якщо цей бюджет і песимістичний, то тільки не для них. У них насолода.

Якби влада спочатку тренувалася зі свої "реформами" у лабораторіях, вона б напевно знала результат відомого експерименту: пацюкам давали можливості необмеженої насолоди, але все закінчувалося "перегоранням клепки".

Андрій Пишний, член полiтичноi партii "Фронт змiн", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді