Розумники української політики

П'ятниця, 7 жовтня 2005, 17:14

"Українська правда" і дослідницька компанія "InMind" починають спільний проект моніторингу громадських настроїв в Україні.

Щодня на сторінках УП будуть публікуватися свіжі дані про те, кого люблять, чого бояться і до чого прагнуть мешканці нашої країни.

Запрошуємо читачів УП надсилати в редакцію питання, які б ви хотіли поставити країні, – і найбільш цікаві з них будуть "вставлені" у наші наступні дослідження.

Починаємо серію публікацій з нетрадиційного рейтингу політичних діячів – рейтингу найбільш розумних політиків України. Оскільки спроба такого рейтингування проводиться вперше – для початку ми опитали жителів Києва.

Цей рейтинг не тотожний електоральним симпатіям, хоча, як видно з діаграми, – досить близький до нього.

Безумовно, даний рейтинг не можна порівнювати з рівнем IQ політика, респонденти можуть вкладати різний зміст у поняття "розуму" політичного діяча і тут мова скоріше про стереотипи сприйняття політичних діячів.

Надалі ми опублікуємо більш традиційні рейтинги, на підставі яких можна буде побачити близькість між довірою політику і сприйняттям його інтелекту.

Отже, на думку мешканців столиці, розумних або радше розумних всього 8 політиків загальнонаціонального масштабу, причому більшість з них – це герої Помаранчевої революції і трибуни Майдану, практично всі, не враховуючи Володимира Литвина, - колишні опозиціонери. З їхньої когорти випав тільки Петро Порошенко, інших же корупційний скандал помилував.

На думку опитаних, у групу політиків з меншим значенням індексу "розумності" потрапили представники нової команди президента - Юрій Єхануров і Олег Рибачук, соратник Юлії Тимошенко – Олександр Турчинов, а також єдиний представник нинішньої опозиції – Леонід Кравчук. Групу з ще більш низьким значенням індексу склали колишні представники влади – Віктор Янукович, Віктор Медведчук, а також два Петра – Симоненко і Порошенко.

Трійка політиків, що замикають рейтинг, по-своєму виразно показує думку киян про публічні фігури: Нестор Шуфрич, Святослав Піскун і, з великим відривом, Леонід Кучма.

Питання: "Оцініть, наскільки розумним Ви вважаєте політика … за шкалою від 1 до 4, де 4 – дуже розумний"

Інформація про дослідження, проведене InMind: репрезентативне телефонне опитування жителів Києва у віці 18 років і більше, квотоване за статтю і віком. Розмір вибірки: 402 особи. Теоретична помилка вибірки: до 5%. Терміни проведення дослідження: 1-4 жовтня.

Індекс сприйняття "розумності" політика розраховується на основі відповідей на питання: "Оцініть, наскільки розумним Ви вважаєте політика … за шкалою від 1 до 4, де 4 – дуже розумний". При встановленні значення індексу для кожного політика, частка полярних відповідей "4"або "1" збільшувалася на 100 або -100 відповідно, проміжні відповіді "3"і "2"- на 50 або -50. Індекс може коливатися між граничними значеннями від – 100 (найменш розумний) до 100 (найбільш розумний).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді