Як американські технологи вчили Януковича переможному жесту

Понеділок, 26 березня 2007, 12:47

Частина третя. Початок серіалу читайте тут

Американські технологи на службі у Януковича

Як американські технологи дресирували депутатів-регіоналів

3

Але головні зусилля американців були сконцентровані навколо лідера Партії регіонів.

Це було зумовлено тим, що після президентських виборів рейтинг Віктора Януковича виявився значно вищим за рейтинг партії. Цікава деталь – наприкінці 2005 року близько 15% жителів східних регіонів навіть не пов'язували Януковича з Партією регіонів.

Найближче оточення нинішнього прем'єра наполегливо радило йому очолити блок Віктора Януковича.

Привселюдно він таких розмов намагався уникати, але за розповідями тих, хто мав з ним особисту бесіду, такий варіант цілком допускався.

Американці займали категоричну позицію – іменні блоки повинні залишитися в минулому, а основна робота повинна бути спрямована на те, щоб у виборця з'явилася тверда прив'язка Янукович – Партія регіонів.

У такий спосіб передбачалося, що політичний капітал, акумульований навколо колишнього кандидата в президенти, спрацює на всю партію.

Можливо, саме з цим пов'язано те, що найчастіше американці активно втручалися в підготовку масових партійних заходів за участю Віктора Януковича.

- Про те, що основний акцент робиться на зовнішніх атрибутах під час таких заходів, говорилося практично у відкриту, - розповів один з колишніх співробітників штабу.

Деталі появи лідера на публіці продумувалися до дрібних подробиць.

Окрема група консультантів з'являлася на місці проведення заходу задовго до появи лідера. Вони оглядали майданчик, чітко погоджували траєкторію проходки лідера, його появу і відхід.

Однією з вимог було оформлення сцени з максимальним використанням партійної атрибутики.

У групу, що супроводжувала лідера в поїздках і на публічних заходах, крім охорони, входило ще від чотирьох до шести чоловік: відеооператор, два-чотири асистенти і координатор групи.

- Вони супроводжували його скрізь. Усі його кроки знімалися на камеру. Якщо він кудись йшов, то два спеціальних асистенти розштовхували людей, щоб оператор міг вільно його знімати. По рації вони тримали постійний зв'язок з координатором. Причому ніякого відношення до служби безпеки вони не мали, нас просто доводили до відома, що будуть знімати, - розповів один із членів команди й організаторів подібних заходів.

Американці задавали загальну концепцію заходів, а до підготовки заходу підключалися лише на заключних етапах. Безпосередньо режисурою найчастіше займалися українські фахівці під керівництвом Чабана.

- Я, наприклад, добре пам'ятаю презентацію першої п'ятірки. Після офіційної частини заходу в "Зоряному", окремою групою фахівців був підготований партійний концерт у Палаці спорту. Це була шоу-презентація тільки для своїх, - розповідає один з учасників виборчої кампанії.

За стилем та оформленням захід багато в чому нагадував форуми демократів і республіканців у США, коли проходить презентація чергового кандидата в президенти.

Режисером цього заходу виступив музичний продюсер телеканалу "Інтер" Валентина Басовська, залучена Чабаном.

Тим часом, вплив американських консультантів на проведення шоу відзначали і самі "регіонали". Пізніше багато хто з них жартував, наприклад, що вихід першої десятки нагадував кадри з якогось старого вестерна. За сценою був установлений великий екран, а перед нею, у центрі залу спорудили партер для найшановніших гостей та преси.

Віктор Янукович з'явився на сцені із синього туману, під пафосну музику і яскраве освітлення. Трибуна, на якій розташувалися тисячі делегатів з різних регіонів країни, зустріла лідера хвилею блакитних прапорців.

Грандіозне шоу було розраховано на те, щоб продемонструвати згуртованість Партії регіонів. І в більшому ступені ця демонстрація була спрямована не стільки на зовнішніх спостерігачів, скільки на самих делегатів.

Виступи першої десятки закінчилися теж по-американськи – дощем біло-блакитного блискучого конфетті. Приблизно так само закінчився останній з'їзд Республіканської партії США в Бостоні.

З`їзди в Києві та Бостоні - знайдіть 10 відмінностей

Пізніше кадри з цього заходу лягли в основу численних відеороликів, що транслювалися по телебаченню.

Знятий на виступах матеріал ретельно аналізувався й обговорювався в штабі. Окремо готувалися зауваження організаторам заходів.

Крім супроводу Віктора Януковича в поїздках, американці займалися й особистою підготовкою лідера партії. Його персональним радником та іміджмейкером був 45-тилітній Філіп Гриффін, що фактично був куратором усієї команди асистентів, котрі супроводжували Януковича в поїздках.

З особистої біографії Гриффіна відомо, що до 17-ти років він грав у юнацькому складі Мюнхенської Баварії. З'явившись у команді Пола Манафорта, він буквально з перших днів знайшов спільну мову зі своїм клієнтом.

- На відміну від Пола Манафорта, що створював враження дуже зібраної та закритої людини, Філ був дуже веселим і розкутим, - розповідає один з колишніх працівників штабу "регіоналів" у 2006 році. – Манафорт спілкувався тільки через перекладача, хоча, я думаю, він багато чого розумів. А Філ досить добре висловлювався російською мовою, а до кінця кампанії говорив практично вільно.

Серед самих "регіоналів" існує думка, що лідер партії досить складно піддається зовнішньому впливу.

- Мені складно уявити, щоб малознайомі люди могли на нього якось вплинути або змусити його змінитися, - стверджує Ганна Герман, котра довгий час виступала в якості спічрайтера і єдиного іміджмейкера нинішнього прем'єра.

Правда, багато хто визнає, що Віктор Янукович має велику гнучкість і здатний швидко навчатися. Як приклад, розповідають про те, як навіть дуже близькі до прем'єра однопартійці здивувалися його перевтіленню під час теледебатів з Віктором Ющенком на президентських виборах 2004 року.

- Це була зовсім не та людина, яку ми знали за виступами на партійних заходах. Багато чого в ньому було чужим і технологічним, але в той же час дуже органічним, - розповідає один з нинішніх депутатів.

Очевидно, багато подробиць роботи над зовнішнім виглядом Віктора Януковича під час парламентських виборів так і залишаться в таємниці. Але про деякі деталі можна здогадатися, порівнюючи лідера Партії регіонів зразка літа 2005 і кінця зими того ж року.

Так виглядав Янукович в 1996 році

Активна участь у кампанії американців почалася у вересні-жовтні 2005 року. І вже через два місяці, за свідченнями близьких до Віктора Януковича однопартійців, він став виглядати значно "молодше і сучасніше".

"Деякі, хто його погано знали, говорили, що він зважився на операцію, але насправді, він просто підстригся коротше, ніж звичайно. Це було непомітно, але в цілому дуже сильно його змінювало".

Колишні помічники Віктора Януковича на президентських виборах 2004 року відзначають, що змінилася і мова лідера Партії регіонів – вона стала значно різноманітнішою і набула яскраво вираженого демократичного ухилу.

Відомо, що до кінця 2005 року лідер Партії регіонів відновив свої заняття з української мови, котрі кинув ще в жовтні 2004 року. Цікаво, що про вивчення державної мови нинішній прем'єр-міністр говорив ще задовго до переїзду до Києва.

- Багато хто думає, що він цим зайнявся після приходу у велику політику, вже в Києві. Насправді вперше привселюдно він про це заявив ще будучи губернатором Донецької області, - розповів давній соратник Віктора Януковича. - На одній із нарад, здається в 1999 або 2000 році, він зненацька перейшов на українську і заявив, що особисто бере на себе відповідальність говорити українською хоча б на публічних заходах. "Просто щоб не було потім проблем", - пояснив тоді Янукович.

Під час парламентської кампанії-2006 американці намагалися звести до мінімуму можливість лідера імпровізувати на публіці.

До нього застосовувалась методика так званого "приховування". Його як можна рідше залишали наодинці з журналістами. Йому практично не давали говорити – ніяких синхронів, ніяких особистих коментарів. Януковича показували тільки в дії – от він кудись йде, щось робить, з кимось зустрічається, а потім дуже коротенька поява на камеру.

- Мені розповідали, що американці, та й інші консультанти, які з ним працюють, просто бояться, що він порожній. Але насправді, у житті, Янукович чудовий співрозмовник, - розповідає один з колишніх консультантів прем'єр-міністра, котрі працювали з ним ще на президентських виборах 2004 року.

– У поїздках по регіонах, я кілька разів сидів поруч з ним в автобусі. І кілька разів у нас з ним була-таки відверта бесіда. По правді кажучи, я був здивований. В особистій бесіді Янукович дуже сильно розкривається, сам щось про себе розповідає, про якісь особисті переживання. Уміє виражатися, використовує яскраві, я б сказав, соковиті слова. І зовсім не справляє враження якоїсь цегли, якою його багато хто бачить. Але перед виходом з автобуса він раптом замовкав, занурювався в якісь думки, може згадував промови. Іноді бере якусь газету українською мовою і методично її штудіює від початку до кінця.

Практично на жоден захід Віктор Янукович не з'являвся без заздалегідь підготовленого тексту виступу.

Під час парламентських виборів промови для лідера "регіоналів" готували Ганна Герман і нинішній помічник прем'єра Віталій Грамотнєв. Зараз до цієї роботи залучений цілий штат радників, але куратором загальної роботи все одно є Герман.

Виступи Януковичу готують скрізь, де б він не з'являвся, особливо якщо це поїздки закордон. І навіть на відкриту частину засідання Кабінету міністрів прем'єр приходить з дослівним текстом виступу.

З появою в партії американців змінилися і жести Віктора Януковича. Їхньому впливу, наприклад, приписують жест, яким зараз лідер Парії регіонів завершує практично усі свої публічні виступи.

- На ранніх записах, з часів президентських виборів, Янукович ніколи так не робив. Він був скутий, руки традиційно висіли уздовж тулуба. Максимум, що він собі дозволяв, це зігнути руку в лікті і помахати юрбі.

Цікаво, що аналогічним переможним жестом свої виступи, наприклад, на Майдані в 2004 році, закінчує і Віктор Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді