Юлія Тимошенко: "Пропало все!" (Відео)

Понеділок, 8 червня 2009, 12:38

Історію роблять дрібниці.

Минулий тиждень за політичним драматизмом нагадував події 1991 року в Москві. Початком зриву "серпневого путчу", який планувався вищими державними діячами Радянського Союзу, стала відома прес–конференція голови ГКЧП Геннадія Янаєва, на якій він проголосив про неіснуючу хворобу Михаїла Горбачова.

У найбільш відповідальний момент, коли біля телевізорів зібрались сотні мільйонів людей, у Янаєва здали нерви, і камера крупним планом показала зрадницьке тремтіння його рук. Невпевненість і нерішучість з одного боку, і нестримна жага влади з іншого – все це вилилось в якісь п’ять–сім секунд телеефіру. Путч не вдався.

В минулий четвер країна, спочатку перезбуджена передчуттям і стомлена багатотижневим мовчанням Віктора Януковича і Юлії Тимошенко, очікувала від "регіоналів" і БЮТівців хоч якогось сигналу про об’єднання.

Але перенесення фракційних зборів на наступний тиждень було тим самим тремтінням, яке видало всю нерішучість і незрілість обох партнерів.

– Можливо, нам потрібно кілька годин, можливо, доба, – з сумнівом говорила Ганна Герман в той четвер. – Я би пропонувала пережити Трійцю, піти до церкви, подумати. Походити з цими думками і вже у вівторок вийти і зробити якийсь рішучий крок.

Але до вівторка чекати не довелося. Все вирішували години. І якщо "регіонали" роз'їхалися на вихідні, а Віктор Янукович так і не порадував рідну фракцію своєю появою, то Юлія Тимошенко продовжувала готувати свою команду до неприродного союзу.

У четвер прем’єр побувала у Кракові, але назвати успішною цю поїздку не можна. Тимошенко не змогла провести переговори з Ангелою Меркель, хоча летіла до Польщі, будучи переконаною, що така зустріч відбудеться.

Німецька канцлер поспішала і відмовилася приділити час Тимошенко, хоча раніше робила це з неприхованим задоволенням. Звинувачувати протокол тут не варто – у Берліні добре знають про суть переговорів, які влаштували лідери БЮТ і Партії регіонів. І якщо Меркель хотіла надіслати якийсь сигнал, то це було зроблено.

"Холодний душ" від Меркель змусив Тимошенко відмовитися від пролонгації? Фото О.Прокопенка

А у п’ятницю в будинку уряду був прийомний день. Біля кабінету Тимошенко або у передпокоях захищеної від прослушки кімнати на нульовому поверсі тусовалася різноманітна публіка. Наче в дільничного лікаря: одні заходили – інші виходили.

Спочатку Тимошенко зустрілася з нашоукраїнцями: Мартиненко, Тарасюк, Катеринчук, Кармазин, Каськів.

Прем’єр обробляла лояльних до себе депутатів, бо не приховувала планів: нинішня коаліція не повинна розпастися, а Партія регіонів до неї мала просто приєднатися. Це означає, що в НУНС не мали проявитися 37 людей, які проголосують за вихід з коаліції. Таке ж завдання вона поставила при зустрічі Ігорю Коломойському.

Потім о п’ятій годині вечора Тимошенко окремо зібрала тих своїх однопартійців, в благонадійності яких була невпевнена. Переважно це керівники західноукраїнських осередків "Батьківщини", львівська група, та вихідці з партії "Реформи і порядок" – загалом близько 20 осіб, серед яких Філенко, Гринів, Таран-Терен...

Прем’єр у темних фарбах змалювала їм економічну ситуацію і м’яко зробила ще більш песимістичний прогноз на осінь та зиму. Слова Тимошенко не дуже відрізнялись від публічних виступів її прибічників протягом минулих п’яти днів.

– Взагалі вона виглядала дуже стомлено, – розповів один з учасників "обробки". – Іноді здавалось, що в неї немає ні аргументів, ні сил.

При цьому лідер БЮТ уникала будь–якої конкретики з приводу переговорів. Єдине, чого вона торкнулась – пролонгації повноважень нинішніх депутатів.

Як відомо, це – найодіозніший пункт законопроекту змін до Конституції.

Уже пізніше в своєму телезверненні Тимошенко скаже, що "мова не йшла ані про продовження повноважень парламенту, ані про однозначне обрання президента у парламенті, ані про будь–які заходи щодо обмежень свободи слова".

Насправді це не так. У проекті змін до Конституції, який вона повністю узгодила з Януковичем, все це було. І саме в цій редакції Тимошенко передала документ на ознайомлення блоку Литвина – пізніше він з'явився на сайті "Дзеркала тижня".

Однак передчасний витік інформації та реакція суспільства далися взнаки. На зустрічі зі своїми незгодними депутатами Тимошенко запевнила, що наступні вибори до Верховної Ради пройдуть не у 2014, а у 2012 році. Частина присутніх у цей момент зітхнула з полегшенням.

Але без пролонгації не діяв весь механізм домовленостей з Януковичем. Саме так було закладено взаємні гарантії: спочатку обирається парламент, а через декілька тижнів/місяців він обирає президента. Про те, що Тимошенко відмовляється від одного з ключових пунктів Конституції, в штабі Януковича дізналися миттєво. Можливо, це був останній для нього аргумент щодо неблагонадійності партнерки.

– Коли на засіданні фракції БЮТ хтось поставив питання про обрання президента в парламенті, воно просто повисло в повітрі. Тимошенко була розгублена і нічого на це не сказала, – розповів один зі свідків.

Воно і зрозуміло – Юлія Тимошенко знала реакцію залу на таку пропозицію. І знала давно.

– Ще влітку минулого року Юлія Тимошенко спитала в одного з нас: як ви поставитесь до ідеї обрання президента в парламенті. І знаєте, що цей депутат відповів? Він сказав буквально: "візьму автомат і піду всіх вас стріляти!" Пройшло трохи менше року... Коли вона запитала про це ще раз, відповідь була такою ж.

Саме націонал–патріоти наполегливіше з усіх говорили про можливість одностороннього виходу "регіоналів" з переговорів.

– Ми відверто її запитали – чи розуміє вона, що у випадку "кидка" весь тягар електоральних втрат ляже саме на БЮТ? Юля трохи помовчала, а потім сказала: "Так, розумію. Але шляху назад вже немає. Зараз не треба думати про рейтинги", – розповів "Українській правді" один з учасників зустрічі.

Після дискусії з незгодними жодних рішень прийнято не було. Лідер БЮТ лише прозондувала слабкий ланцюг у своїй фракції і впевнилась, що хоча голосувати будуть не всі, але більшість прислухається до її аргументів.

Після цього Тимошенко поїхала на зустріч з основною частиною фракції до свого штабу на вулиці Турівській, де зібралося понад 100 депутатів.

Усі присутні назвали цей захід "випусканням пари", коли згодні та незгодні могли виговоритися, а Тимошенко з олівцем у руках їх слухала. Вона назвала три можливих сценарії: перший – все залишиться як є, другий – створення ширки та вибори Януковича в парламенті, а третій – вибори, на яких вона не буде балотуватися.

– Ми повинні розуміти, що змушені обирати найкраще з найгіршого, – переконував присутніх Сергій Соболєв.

Коли Геннадій Задирко прямо кинув в обличчя Тимошенко, що обрання президента в парламенті – недемократично, лідерка БЮТ обурилась:

– А демократично, коли "Укрпошта" сплачує за рекламу Мінтрансу?!

Тимошенко знала, кому це говорить – зал її підтримав реготом і оплесками: Задирко – дуже близька людина до міністра транспорту Йосипа Вінського.

На цій зустрічі, як і годиною раніше, рефреном лунало про неприпустимість пролонгації повноважень парламенту. Тимошенко сказала, що в базовому законопроекті цей пункт є, але він буде прибраний.

– Багато поміняти ми не зможемо, але мінімальні правки зробити ще можна. Ми категорично будемо проти цензури в пресі, – запевнила Тимошенко, яка кількома днями раніше погодила саме цю редакцію змін до Конституції.

Хтось із присутніх запитав – чи правда, що в уряд буде призначений Віктор Медведчук.

– По нашій квоті – ні, – відповіла Тимошенко.

Останнім актом цього зібрання стало рейтингове голосування за широку коаліцію. Проти виявилося лише дев'ятеро з присутніх. У числі незгодних підняв руку Андрій Шевченко. І можна уявити, як він здивувався, коли в недільному телезверненні Тимошенко назвала його в числі тих, хто "наступив собі на горло" та "приніс у жертву свої бачення та переконання" в ім'я широкої коаліції.

БЮТ святкує перемогу "Ворскли" в Кубку України. Власник команди - депутат від БЮТ Костянтин Жеваго. Фото О.Прокопенка

Засідання фракції БЮТ завершилось близько одинадцятої ночі п’ятниці. На той момент Нестор Шуфріч ще стояв біля мікрофону в ефірі ТРК "Україна" і запевняв, що широка коаліція – єдиний засіб боротьби з кризою, а Юлія Тимошенко продовжувала зустрічатися з окремими членами "Народної самооборони", розпитуючи про настрої в групі.

Доля коаліції вирішилась в наступні 36 годин.

Показово, що ні Янукович, ні Герман не з'явилися на святкування Дня журналіста, яке було організовано Партією регіонів у готелі "Київ" під назвою "Прощання з опозицією".

У суботу Партія регіонів повністю зникла з інформаційного простору – жодного коментарю, жодної новини від них не було. В той час, як БЮТівці активно продовжували обговорювати і коментувати деталі створення нової більшості.

Що саме трапилось протягом суботи та наступної ночі – достеменно невідомо. Втім, одразу два джерела стверджують, що за півтори доби Віктор Янукович і людина з його близького оточення мали щонайменше два контакти з секретаріатом президента.

Одна зустріч нібито була організована за участі Раїси Богатирьової, а інша – безпосередньо для Януковича і Ющенка.

І, зрештою, "святий дух" на Трійцю таки зійшов на лідера Партії регіонів.

У неділю Віктор Янукович прибув до Києво–Печерської Лаври без тіні святкового настрою на обличчі. До храму його супроводжували Микола Азаров, Сергій Льовочкін, Василь Горбаль та Олександр Лавринович. Очікувалось, що буде також Юрій Бойко, але він несподівано не з’явився.

Лідер стримано привітався з усіма та зайшов до храму. Весь молебень він простояв мовчки. А коли служба закінчилась, то повідомив соратникам, що йому ще хочеться прогулятися навколо церкви – а якщо комусь треба, він може йти.

"Але ж хто б його залишив? Якщо лідер каже, що хоче пройтись – всі, звісно хочуть пройтись разом з ним. Тим більше, коли всі очікували якоїсь інформації про переговори з Тимошенко", – розповів "Українській правді" один з супроводжуючих.

Під час прогулянки розмови не вийшло. Говорили про погоду, про людей… Янукович незвично часто підходив до прихожан і потискав протягнуті до нього руки виборців. Хтось з задніх рядів вигукнув: "Янукович – наш президент!". Лідер повеселішав.

Обійшовши майже половину Лаври по периметру, Янукович спокійно сказав:

– Я зробив важливу заяву, – пауза. – Сьогодні зранку.

– Яку заяву? – спитав один з "регіоналів".

– Серйозну. Побачите. Вона вже на "Інтерфаксі".

Хтось з депутатів кинувся завантажувати інтернет на мобільному телефоні, але тут з’явилась Ганна Герман.

– Її не було в храмі, і ми були цим трохи здивовані, – розповів очевидець. – А тут вона підійшла до нашої групи аж сяюча! За нею якісь люди вже встановлювали апаратуру, суфлер. Вона сказала лідеру: "Віктор Федорович, зараз все буде готове".

Януковичу організували задній фон з того, хто був під рукою у Лаврі. Масовку склали жіночки у хустинах, наглядати за поведінкою яких поставили охоронця лідера регіоналів. На цьому фоні він і зачитав свою заяву, яка поклала край подальшій невизначеності.

Янукович виголошує телезвернення. Фото Партії регіонів

Виступ Януковича приголомшив Тимошенко. Вона екстрено зібрала групу своїх політтехнологів готувати телезвернення у відповідь. Паралельно прем’єр розіслала депутатам sms з проханням "найближчі два дні утриматися від будь–яких коментарів політичної ситуації".

Пошук того, як вийти із нехарактерної для Тимошенко ситуації, поламав недільний вихідний день Віталію Чепінозі, Олександру Абдулліну, Олегу Медведєву та Віктору Уколову.

Вихід було знайдено – негативний фон останніх подій Тимошенко вирішила перекрити ще більш гучною заявою: вона повідомила, що збирається балотуватися в президенти.

У своєму виступі прем’єр намагалася зберегти обличчя. Але про нерви, які були на межі зриву, свідчить поведінка Тимошенко перед початком запису її телезвернення – це відео, не призначене для масового перегляду, потрапило в Інтернет.

Звертаючись до режисера, прем’єр вигукнула, що перед нею зник текст на суфлері. Але у цій фразі сконцентрувався весь драматизм несподіваного фіналу в серіалі про створення широкої коаліції: "Пропало все!"

Історія непублічних стосунків Тимошенко і Януковича знала різне. Переговори, які почалися півтора роки тому, неодноразово ними переривалися в останній момент.

У травні 2008 були готові навіть слайди, за допомогою яких Тимошенко мала переконувати в необхідності змін до Конституції. Але і тоді, й у вересні 2008, коли після спільних дій БЮТ і Партії регіонів розпалася "демократична коаліція", залишалася надія на відновлення діалогу між Тимошенко і Януковичем. Бо ці стосунки трималися в секреті.

У неділю, коли лідер регіоналів на всю країну оголосив про змову, яку вони планували, це означало остаточний вихід з гри. Нарешті сценарій став зрозумілий усім – попереду політична війна, де з одного боку – союзники, з іншого – вороги.

Шкода лише депутатів, якім доведеться "перепрацьовувати", бо на свою голову наступний тиждень вони оголосили пленарним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді