100 днів тимчасової незручності

П'ятниця, 04 червня 2010, 14:24

Невідомо, яке саме досягнення увійде до підручників історії за сто днів діяльності президента Януковича, але поки відзначити можна лише одне.

Це - "тимчасові незручності", пов'язані з пересуванням президента Києвом.

За сто днів президентства заходи безпеки навколо Януковича стали притчею во язицех.

Для інформагентств вже звичними стали наступні повідомлення:

"УДО просить киян і гостей столиці з розумінням поставитись до незручностей, пов'язаних з тимчасовим обмеженням сьогодні руху транспорту в центрі Києва при здійсненні заходів із забезпечення безпеки посадових осіб, щодо яких здійснюється державна охорона".

Спочатку кияни стояли години в заторах через президентський кортеж, а дорогу їм перекривали тракторами. Потім президенту укатали ексклюзивну дорогу.

Міліція тільки відзвітувала, що президентських заторів стало менше, як грянуло нове лихо.

В перегонах зі швидкою з кортежу Януковича загинув таксист.

Так надмірне піклування про безпеку президента призвело до смерті людини, а також загибелі незліченної кількість нервових клітин водіїв, втрачених в очікуванні проїзду головного чиновника країни.

При чому адміністрацію президента і міліцію не цікавить, що життєдіяльність одного найнятого на роботу чиновника не може зупиняти роботу тих, хто працює на економіку.

Іноді здається, що хтось необачно сказав президенту, що йому загрожує смертельна небезпека, і тепер через це потерпають інші люди.

У п'ятницю з нагоди послання президента до народу під палац "Україна" нагнали стільки міліції, що можна було забезпечити безпеку десяти президентів.

Трьом десяткам з опозиції не дали висловити президенту своє "фе", оточивши їх кільцем "Беркута", а звичайним перехожим не давали вийти з метро, поки їхав кортеж президента.

Відповідаючи на питання, чим була викликана посилена охорона будівлі палацу "Україна", голова адміністрації Сергій Льовочкін відповів: "В наших спецслужб були всі підстави так діяти".

В той же час інше джерело УП повідомило про те, що нібито до спецслужб поступав сигнал про теракт.

Видно та загроза теракту вже занадто налякала президента і його охорону, бо наступного дня заходи безпеки дійшли до абсурду.

Охоронці вирішили перекривати Банкову на час заїзду президента.

Ситуація виглядала наступним чином. Вулиця з боку Інститутської майже пуста. На ній можна побачити заледве три-чотири особи. Тишу порушував хіба що дідок з мегафоном, який домагався реакції президента на свою справу. Міліціонери куняли на сонці, і не цікавилися, хто куди іде.

Працівники Банкової неквапно фарбували паркан... І тут, з доброго дива, перед носом перехожих хлопець з фарбою закрив ворота.

- Тимчасово прохід заборонено! - безапеляційно заявив він.

- У зв'язку з чим? - питаю я.

- У зв'язку з адмінзаходом..., - буркнув хлопець з-за паркану.

- Якого заходу? Прес-конференція буде по обіді, і зовсім не тут, - продовжую допитуватися.

- Не знаю, так сказали..., - тримав оборону фарбувальник.

- Вибачте, а ми з дитиною в парк ішли. Нам що тепер - тут гуляти чи можна вийти? - питає родина, яка невчасно потрапила на Банкову.

- Вийти можна, зайти - ні, - пояснює хлопець.

Скориставшись нагодою, беру Банкову "штурмом".

Охоронці не звертають на мене увагу. Один іншому весело розповідає:

- Там екскурсія прийшла, так я їм там міліціонера поставив.

Екскурсія з 25 осіб, затиснена сходах з боку будинку Городецького вимушена слухати про "химери", милуючись хіба що їхніми хвостами. Вхід на Банкову їм закритий.

Прохід з Лютеранської відкритий, але кордон міліції нікого не пускає. Поруч сидить черговий пікет невдалих інвесторів-забудовників.

- Вибачте, 5 хвилин проходити не можна. Адмінзахід, - пояснює міліціонер перехожій бабусі.

- А який же у вас захід? - питаю в нього.

- ...Заїзд президента, - знітившись відповідає той.

По вулиці Лютеранській довелося спостерігати ще одну адмінсцену. Двометрова особина в штатському волала міліціонеру, щоб не випускав з двору бабусю, бо має заїхати президент.

Як виявилось, поки президент заїхав би, бабуся не те, що встигла б вийти з двору, а й скупитися в магазині навпроти.

Але бабусі, матусі і десятки киян у машинах чекали заїзд президента.

"Вікопомна" подія сталася о 10:38. Знову згадалися слова Ганни Герман "Якщо президент стоятиме в заторах, стоятиме вся країна". Наздогнала уїдлива думка, "а якби всі ходили на роботу за графіком президента, в країні все молоко б скисло".

Як відомо, Віктор Федорович прийшов на посаду президента з гаслом "Україна для людей". Шкода, він не уточнив, що саме приховується за терміном "люди".

P.S. У п'ятницю на прес-конференції журналісти спитали в Януковича, невже його життю існує якась загроза, що його так охороняють.

На що президент заявив наступне:

- Я вам скажу: я особисто нічого не боюсь і я завжди йшов до людей, завжди був відкритий. Але так як мене повідомляють органи державної охорони, ті загрози, які існують сьогодні, вони зобов'язані на них реагувати. Я їх відмінити не можу, - заявив президент і додав: - Хоча мені вони неприємні. Є серйозні задокументовані факти, серйозні... Є застереження, на яке УДО має реагувати.

Залишається сподіватися, що загрозу Януковичу скоро знайдуть. Інакше українцям доведеться жити в тимчасових незручностях всі 5 років його президентства.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Заблоковані порти та заміновані поля: як війна вплинула на економіку Миколаївщини

Що таке стигма та чому вона небезпечна для українського суспільства

Дискурс ненависті: як працює російська пропаганда

Розвиток туризму та економіки: чому варто будувати готелі в Україні

Грузинсьĸа "Революція на Граніті" 

Скрізь самі чужинці