Передвиборча політична міграція

Четвер, 09 лютого 2012, 12:34

Досить цікаво спостерігати за міграціями всередині парламенту. Одних за це називають "тушками", натомість інші отримують розуміння суспільства. Хоча мета й тих, і інших одна – залишитися в кріслі нардепа після виборів 2012 року.

Якщо проаналізувати передвиборчі міграційні процеси, то виглядає, що "нових облич" у майбутній Верховній Раді VIІ скликання може бути дуже мало.

Відразу зазначу, що від табору Партії регіонів та її сателітів оновлення я не чекаю, і бажаю їм не просто поразки, але юридичної заборони "партії районів" та притягнення до кримінальної відповідальності її очільників.

Питання є до партій, що об'єдналися в Комітеті опору диктатурі.

Після обрання Януковича президентом України, політичну прописку змінили багато "помаранчевих" і "білосердешних". З 72 народних депутатів, які в 2007 році пройшли в парламент за списками НУНС, офіційно залишилося 65, а зі 156 нардепів від БЮТ – 102. Це, звісно, не враховуючи "тушок", яких не вигнали з НУНСу й БЮТу, але вони голосують за помахом руки Чечетова.

Виборчий блок "Наша Україна"-"Народна Самооборона" створили дев'ять партій, які обіцяли виборцям об'єднатися в єдину партію після перемоги на виборах 2007 року.

На сьогодні у фракції НУНС уже не дев'ять – а шістнадцять партій. Кожен із першої п'ятірки виборчого блоку НУНС має свою партію, і це, до речі, не "Наша Україна".

Перший номер виборчого списку, ув'язнений у СІЗО Юрій Луценко – стоїть за майже мертвою "Народною Самообороною". Другий – В'ячеслав Кириленко – очолює "За Україну!". Третій – Арсеній Яценюк – на чолі "Фронту Змін". Четвертий – Анатолій Гриценко – представляє "Громадянську позицію". І п'ятий – Микола Катеринчук – з "Європейською партією".

Усі вони програли боротьбу за контроль над "Нашою Україною", і тому створили партійні проекти, за допомогою яких планують успадкувати "помаранчевий електорат".

Найбільш вдало це вийшло в Арсенія Яценюка з його "Фронтом Змін", який з екс-нунсівців нині має найвищий рейтинг, але не має відомих персоналій. Тому до нього активно линуть народні депутати з інших партій: відомість в обмін на крісло нардепа.

Як повідомляють ЗМІ, до Яценюка приєдналися В'ячеслав Кириленко та Леся Оробець, яка залишила посаду одного з лідерів "Єдиного Центру" Балоги і попросилась до головного "фронтовика". Також у "Фронт змін" вступили колишній "любий друзь" Ющенка, керівник фракції НУНС Микола Мартиненко, перший міністр із фальшивим дипломом Роман Зварич, екс-рухівець Роман Ткач, одіозний міліцейський генерал Геннадій Москаль та Руслан Князевич.

Після цього "Фронт змін" фактично став нагадувати ту ж саму "Нашу Україну", але на чолі якій уже не Ющенко, а Яценюк.

Член фракції НУНС Анатолій Гриценко вже зараз намагається втягнути у свою орбіту "головного європейця" країни Катеринчука та веде переговори з Віталієм Кличком щодо об'єднання з "Ударом". Це й не дивно, бо Гриценко й Кличко дуже схожі. Відсутність команди в Гриценка підштовхує його приєднати очолювану ним "Громадянську позицію" до більшої партії.

Партія "Наша Україна" на очах втрачає будь-яку перспективу. І навіть те, що її очолив Валентин Наливайченко, їй нічого не додало.

"Нашу Україну" тягне на політичне дно Віктор Ющенко: він її породив – він її й доб'є. По суті, це доля, що спіткала колишні партії влади – НДП, СДПУ(о). "Наша Україна" вже не має політичних амбіцій висувати список, а діє екстремістськими методами як звичайна "диванна партія", про що я писав у попередній статті. Шантаж КОДу з боку Наливайченка щодо Бережанського виборчого округу наштовхнувся на засудження іншими членами КОДу, зокрема партії "За Україну!".

Невдача Наливайченка підштовхнула одного з останніх лідерів "Нашої України", Андрія Парубія до втечі з партії. Це ще зменшило шанси "Нашої України" на успішну торгівлю за округи.

На відміну від НУНС, БЮТ більш дисциплінований, а харизма лідера діє навіть за фізичної відсутності Тимошенко.

Та незважаючи на це, після поразки Юлії Тимошенко на виборах президента, тушками стали головні спонсори партії. А вже після того, як Юлю ув'язнили, почався різновекторний процес міграції.

Бізнесвумен Наталія Королевська з однопартійцем Євгеном Сусловим пішла у вільне плавання, очоливши УСДП.

А депутати від "Народної Самооборони" і ПРП – Стецьків, Соболєв та інші – намагаються забезпечити собі майбутній мандат за квотою "Батьківщини". Однак протистояння Турчинова й Кожемякіна суттєво зменшує їхні шанси.

*   *   *

Очевидно, мета парламентських політичних мігрантів – отримати прохідне місце в списку партій, які долають виборчий бар'єр, або виграшний виборчий округ, бажано на Галичині.

Ось тільки є питання:

Якщо ці парламентські політичні мігранти пройдуть у Верховну Раду, чи не продовжать вони звичну для них практику переходу до інших політсил?

І, головне: чи не опиняться вони в стані Януковича?

Для цього кожному виборцю потрібно дати максимально чесну відповідь на питання: чи кожен парламентський політичний мігрант є "тушкою"?

Степан Сірий, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як Celtic FC Foundation підтримує українців

Забезпечення ЗСУ харчуванням: висновки та наступні кроки 

Продовження "транспортного безвізу": які умови пропонує Єврокомісія і що відстоює Україна

"Двадцятівські" та ще 33 потужні банди: як змінюється боротьба з наркозлочинністю в поліції

Велощоденник: про графік підготовки та активності своєї команди на Джиро д'Італія-2024

Переформування лісів: як це працюватиме в Україні