Кілька міркувань про "взагалі"

Понеділок, 22 жовтня 2012, 12:08

Чому Саакашвілі програв? Чому грузини не оцінили його реформ?

Відповідь – очевидна: реформи у Грузії трималися на енергії практично однієї людини, хай навіть і сильної та харизматичної. Натомість хотіти реформ і працювати повинно ціле суспільство, транслюючи їх причини, актуальність і уявлення про наслідки в голови людей, у колективний світогляд нації.

Сподіваюся, що грузини звикли до хорошого і не хочуть повертатися в совок. А ми в Україні можемо і повинні зробити для себе висновки з того, що відбувалося у Грузії теж практично з 2004 року.

Там формалізація власності і побудова усіх прозорих реєстрів – власності, кадастрів, тощо – мала під собою дуже тверду основу – джерело фінансування для її придбання, яке було надане громадянам внаслідок ліквідації "солідарної" пенсії.

Саме неспожита і не відібрана частина заробленого є джерелом капіталізації. Вона є капіталом (!), це якщо коротко і по суті.

На жаль, в Україні більшість людей про це і чути не хочуть. Бо бояться "пуститися берега" в сенсі особистого розпорядження заробленими коштами, управління пенсійними ризиками....

Може б люди того й не боялися, якби хоч якісь політичні сили їм це пояснювали. Але ті не роблять цього з чисто меркантильних міркувань.

Адже тоді і вони, і їхні боси втратять і джерело для формування своїх статків, і, що ще більш важливо для них, – можливість маніпулювати свідомістю людей, які, внаслідок штучно організованої та постійно підтримуваної фінансової та організаційної необлаштованості, надалі залишаються інфантильними і легко піддаються маніпуляціям на своєму патерналізмі.

Для того, щоб виправити становище в Україні, треба зробити три речі, які, на авторову думку, треба визначити пріоритетними на найближчий час:

- ухвалити статути територіальних громад з визначеним переліком функцій, які можуть і повинні виконуватися на цьому рівні суспільної організації і не дублюються функціями держави;

- усунути "общак" "солідарної" пенсійної системи, якомога швидше припинивши утворення нового "солідарного" пенсійного стажу і профінансувавши залишок "солідарної" пенсійної потреби з прозорих джерел, відмінних від зарплати;

- усунути заборонні "навороти" в технічному регулюванні підприємництва та дозвільній системі.

Орієнтовно через сім років, не більше, ми згадуватимемо сьогоднішній стан суспільства, його економіки та держави, як страшний сон.

Усі "процедурні" питання, включно з реєстрами, – теж потрібна річ, але не вирішальна. Їх треба розглядати лише як додатковий інструмент.

Саме на цих напрямках необхідно зосередити увагу всіх політичних сил в Україні, окремих політиків та активних людей, її державних та наукових установ і окремих науковців.

Складна робота, але іншого виходу не бачу. Крім того, як на мене, завдання полегшується тим, що для реальної зміни суспільних настроїв треба вплинути на свідомість лише 5-7 відсотків активного населення. А практично – це молодь. Саме молоді люди повинні усвідомити причину проблем і шляхи їх подолання.

Володимир Щербина, Львів, Товариство "Мале Коло", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?