Несуразним повірив ти словам

Середа, 18 грудня 2013, 09:55

Після вчорашньої оборудки влади з Москвою, можна передбачати, виникнуть сумніви у справі Євромайдану. Перший з них вже оприлюднений. Це закиди у бік противсіхів, мовляв, тепер кайтеся, краще було б обирати не того президента.

Ці слова несуразні. 

Таки існують принципи, є цінності. Визначення противсіхів: це громадяне, які не здатні віддати свій голос за лідера, цінності і принципи якого на практиці, м'яко сказати, суперечать його чудовим гаслам і його рішучий прекрасній риториці. 

Найважливіша цінність -- яку зараз викарбував Майдан -- це людська гідність. Найголовніший принцип -- бути проти такої влади, яка руйнує нашу гідність. Це саме і є концентрована суть європейських цінностей. 

Тому цей Майдан саме і є виразником відчуття, переконань, прагнень тих, хто таки стоїть за справжні принципи і цінності. Якщо ви вважаєте, що краще бути прагматичним й думати у сослагатєльном: "Ех, було б більше щастя, якби обрали не цього президента", -- це на сьогодні може означати лише настрій поразки: не варто боротися за принципи. Це саме те, що вщент протирічить цьому Євромайдану. Він налаштований не горювати про недосяжне минуле, він поцілений на близьке майбутнє, у якому демократичні принципи не розходяться з політичною повединкою. 

Я розумію вас: ваш відчай породжений острахом дуже можливих реакційних дій цієї влади щодо незалежної громадськості після сумнівних успіхів у Москві. Ви вважаєте, як дехто, що Україну купили, тобто, що підкупили громадян-майбутніх виборців. Й тому звертаєтесь до того минулого, у якому їх купували популізмом і вождізмом.

Всі відзначають той факт, що, крім відстоювання справжніх цінностей, відмінність тепершінього Майдану саме у його ідіосинкразії до вождізму, отже до пустих обіцянок. Тут слід повторити великі слова про цей великий Майдан: це ті, хто штурмує небо. Це ті, хто у точному значенні є противсіхи: громадяни, які здатні віддати свій голос лише за тих лідерів, цінності і принципи яких на практиці не будуть суперечити його чи їх політичним гаслам і платформам.

Я писав, що їх час минув, саме тому, що вони на практиці здійснюють свої принципи, є рушійною силою цього історичного Євромайдану. Їх час минув, тому що наступні вибори вже не будуть мати противсіхів. Тепер ми знаємо набагто більше кого і чому обиратимемо.

Хіба здасться тепер перед передбачуваною реакцією влади, освящєнною рукою самого провідника "керованої демократії", наша громадськість, незалежні ЗМІ, правозахисники, громадські лідери Майдану -- риторичне питання! 

Тому, хто вважає, що відчайдушний рух противсіхів був прикрою помилкою і невдачею, хто чіпляється за втрачене минуле, нагадаю притчу Івана Франка з точною назвою "Про нерозум":

"А чом? Бо несуразним
Повірив ти словам,
Що в мні є перла, більш
Удвоє, ніж я сам."

У нашому випадку, це, взагалі, не була цінна перла. Всі цінності тут і тепер на Майдані і попереду.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Реструктуризація vs продаж застави: досвід кейсу Gulliver

Глухий кут для російського СПГ: чому Китай не врятує втрачені прибутки Росії в ЄС

Брехня – це найжахливіший злочин, який Росія скоює в Європі прямо зараз 

Як світ може допомогти звільнити журналістів з російського полону

Як інші країни після воєн повертали своїх мігрантів і що робити Україні

На славу українській літературі