Майдану потрібен єдиний кандидат із зобов'язанням виконати політичні вимоги народу

Четвер, 09 січня 2014, 13:27

Президентські вибори 2015 року для суспільства й громадських активістів є фінальною битвою народу проти системи.

Для нас 2015 рік – точка зламу системи. А для політиків – шанс отримати таку ж владу, як у Януковича.

У цьому ключова різниця.

Майдан стоїть не для того, щоб до влади прийшов Кличко, Яценюк чи Порошенко, бо вони є такими, що не будуть нацьковувати "Беркут" проти людей. Майдан стоїть для того, щоб жодна людина в цій країні, жоден президент у принципі не мав можливості давати вказівки бити мирних громадян, і щоб жоден службовець не міг виконати злочинні накази проти свого народу.

Майдан стоїть для того, щоб публічний ресурс і спільна власність – земля, корисні копалини, бюджет – почали працювати на громадян України, а не на "Сім'ю" і декількох олігархів. Щоб на зміну олігархічним монополіям прийшло конкурентне й рівноправне підприємництво.

Майдан стоїть для того, щоб кожен почував себе в безпеці. І щоб силові та правоохоронні органи стали структурами, що обслуговують безпеку громадян і їх власності, а не підслужуються інструментами захисту награбованого майна й узурпованих владних повноважень.

Майдан стоїть для того, щоб держава стала лише обслуговуючим апаратом громадян, без бюрократизму й розкрадання. А повнота народовладдя, управління справами своєї громади та контроль влади могли здійснюватися на місцях.

Майдан стоїть для того, щоб людина нарешті стала Людиною в цій країні. Яка має свою гідність і права якої не можуть бути порушені. Де кожен має право на майбутнє.

Щоб Майдан переміг у битві народу проти системи, має бути виконано 2 умови:

Єдиний кандидат має бути визначений серед усіх політиків, які вважають себе опозиційними до нинішнього режиму до 1 туру виборів президента.

І це стосується не лише "опозиційної трійки", а й Порошенка, Гриценка й інших політиків, які декларують опозиційність своїх поглядів.

Уже в першому турі виборів ми маємо мати "біле", одного кандидата від народу, а не просто "від опозиції" – і "чорне", кандидата від діючої злочинної системи.

За таких умов дуже ускладнюється технологія влади, яка вже почала активно реалізовуватися – поляризація суспільства на "своїх" і "чужих", "бандерівців" і "москалів", тих, хто за Росію чи за Європу. Тому що люди не будуть обирати між "бандерівцями" і "москалями" – люди будуть обирати між тим, "чи хочу я жити в кримінально-олігархічній системі", чи "обираю нову систему людської гідності".

Так само фактично неможливою стає технологія "технічних кандидатів" у першому турі, які будуть мати завдання розтягнути голоси дуже вузьких суспільних груп, які, очевидно, будуть розчаровані в "необ'єднанні" опозиційних політиків. Така технологія дає невеликий, але шанс, що в другий тур вийдуть двоє представників нинішнього режиму.

Відсутність єдиного кандидата в першому турі унеможливить спільну роботу штабів різних опозиційних політичних сил, які мали б об'єднатися для підтримки єдиного кандидата в другому турі.

За наявності кількох кандидатів у першому турі, – центральний, місцеві, районні штаби почнуть підпільну, але жорстку війну один проти одного. Після цього об'єднати їх в одну команду в другому турі ані теоретично, ані практично буде неможливо.

Це ми вже проходили. Більше того, шквал бруду проти кожного кандидата й боротьба "своїх проти своїх" настільки деморалізує та розчарує народ, що явка на виборах прихильників опозиційних сил буде явно меншою.

Віра, ентузіазм і мобілізаційна здатність людей, як, і бажання захищати свої голоси похитнеться.

І найважливіше, для зламу системи в 2015 році потрібно змінити свідомість людей, які не продадуть свій голос і боротимуться не просто за кандидата, а за "нову систему людської гідності".

Це єдине, що об'єднає людей на Сході, Заході, Півдні й Півночі України. Провести таку низову просвітницьку та агітаційну роботу, а також навчити й організувати присутність десятка ідейних спостерігачів на кожній виборчій дільниці – зможе лише громадськість, не політики.

Громадянське суспільство, громадські організації та рухи, які є опозиційними до діючої влади, активно включаться в процес, лише розуміючи, що вони дійсно борються за зміну Системи, а не прізвищ у політиці – коли буде єдиний кандидат, який візьме публічні зобов'язання змінити Систему.

На 22 році незалежності України ми маємо не допустити політичних підкилимних ігор, інтриг та гри амбіцій "великих політиків".

На шальках ваг сьогодні стоїть занадто багато. У випадку, якщо політики серед себе не зможуть визначити єдиного кандидата, громадянське суспільство має ініціювати проведення попередніх виборів, праймеріз. І методом громадського тиску забезпечити наявність єдиного кандидата від народу в першому турі виборів президента України.

Єдиний кандидат має взяти публічні зобов'язання негайно втілити "Реанімаційний пакет", висунутий народом – першочергові політичні заходи, що зламають Систему.

"Реанімаційний пакет" – це детальний перелік кроків, дій та заходів із визначеними датами їх здійснення та готові законопроекти й проекти указів, які дадуть змогу новообраному народному президенту в найкоротші терміни почати зміни системи та запобігти банкрутству держави.

Це саме перелік першочергових кроків, які мають бути втілені протягом першого року президентства і які створять фундамент для подальшого швидкого економічного розвитку країни.

"Реанімаційний пакет" має п'ять ключових напрямків, які сьогодні є базою для функціонування кримінально-олігархічної системи. Без негайних змін у цих напрямках, економіка країни не може почати нормально функціонувати, а політична криза не може бути вичерпана. Це:

1. Реформування силових та правоохоронних структур – МВС, СБУ, прокуратура та їх спецпідрозділи – та правова люстрація працівників цих органів.

2. Реформування системи правосуддя та правова люстрація суддів.

3. Децентралізація влади – позбавлення надмірних повноважень президента, гарантування незалежного функціонування трьох гілок влади та наділення належними управлінськими й фінансовими повноваженнями органи місцевого самоврядування – та адміністративна реформа.

4. Управління публічним ресурсом, який має належати народу України: прозорість бюджетів усіх рівнів, ліквідація його розкрадання, тобто корупції, прозорість земельної власності й відносин, інвентаризація всіх публічних ресурсів, корисних копалин і нинішніх їх власників, відкритість державних реєстрів, розкрупнення олігархічних монопольних бізнесів та низка інших заходів.

5. Зміна виборчого законодавства, яке забезпечить функціонування соціальних ліфтів.

Очевидними кроками мають стати прийняття нової Конституції, призначення уряду справжніх реформаторів і початок реформ у всіх сферах, призначення позачергових виборів до парламенту, покарання винних у порушенні прав громадян під час мирних акцій протесту та в повному обсязі виконання всіх вимог Майдану.

Єдиний кандидат, якого підтримує народ, підписує цей пакет документів, який стане невід'ємною частиною його Програми дій, і за виконання якої він публічно звітуватиме й відповідатиме перед народом.

Саме зобов'язання єдиного кандидата негайно втілити "Реанімаційний пакет" буде його робити не лише опозиційним, а й народним кандидатом. "Реанімаційний пакет" має бути висунутий громадянським суспільством після всенародного та експертного обговорення. Законопроекти та проекти указів мають бути також випрацювані спільно громадськістю та експертами, кращими фахівцями й практиками.

Суб'єкт, що може взяти на себе відповідальність та зорганізувати цей процес сьогодні є.

Це – Громадський Сектор Євромайдану.

Ольга Галабала, громадський активіст, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Розвиток туризму та економіки: чому варто будувати готелі в Україні

Грузинсьĸа "Революція на Граніті" 

Скрізь самі чужинці

Майбутнє атомної енергетики України за новими технологіями: знаковий квітень

Як я намагалася спекти італійський панеттоне українськими руками

Купити квартиру без ризиків. Чого варто остерігатися під час інвестування в новобудови