Повстання бюрократів: як влада озброїлась проти своїх клієнтів

Середа, 16 грудня 2015, 13:53

Тріумвірат української влади вирішив зіграти в публічне єднання на тлі розхитаної коаліції у Верховній Раді.

Тріо головних людей України: президент, прем'єр і спікер, звернулися до народу. Документ вийшов напередодні дати ключового голосування у парламенті, у тому числі, за бюджет на наступний рік.

Сумнівний шедевр епістолярного жанру покликаний нібито нагадати громадянам про єдність влади та її готовності до реформ. Насправді ж він виглядає скотчем, яким намагаються склеїти хитку конструкцію нинішньої бюрократичної більшості.

Чому бюрократичної? Останній рік яскраво продемонстрував зміну полеглого на Майдані клептократичною режиму. Жадібний президент і свита пішли, змінившись нібито ліберальною верхівкою.

Середня ланка і низи управлінської машини залишилися, вони уклали союз з новим керівництвом країни – і ведуть боротьбу за збереження своєї могутності. З неї виживають супротивників. Згадайте, як стрімко пішли Павло Шеремета і Денис Бродський, як йде Андрій Пивоварський.

Гучний скандал із таблоїдним відтінком спалахнув між Арсеном Аваковим і Міхеілом Саакашвілі. Всього за пару днів до цього українські та світові медіа розбурхало фото нардепа, на якому відтягали главу Кабміну з парламентської трибуни вельми маскуліним способом.

Всупереч цьому урядовий флегматик Наталя Яресько заявила: "На адресу уряду були висловлені звинувачення в корупції, і уряд їх спростовує. Незважаючи на те, що це коаліційний уряд, ми працюємо як єдина команда".

Увечері у вівторок Порошенко, Яценюк і Гройсман опублікували "лист трьох". У ньому вони, як представники бюрократичної еліти, заявили, що за рік зупинили наступ агресора, отримали світову підтримку і позбулися енергетичного шантажу Росії.

Безсумнівно, частина їхньої роботи в цьому була – але на тлі щоденного тиску і зрадо-переможного обурення публіки.

Примітна інша фраза, в демагогічній частині листа: "Ми засуджуємо істеричну антивладну, антиурядову і антидержавну кампанію, організовану корумпованими олігархами".

У цьому владна трійка, що називається, попалилась. Знайшла винного у своїй же проблемі. За визначенням, олігархи не можуть бути корумпованими – це прерогатива можновладців.

Корупція просочила наскрізь всю систему держуправління: беруть хабарі і приймають рішення на користь "своїх" саме бюрократи. Саме корупція породила олігархічні клани – вони просто клієнти прогнилої вертикалі, непрозорих кабінетів і тихо підкладених конвертів.

Ідеальна модель демократії пов'язує виборців і чиновників відносинами патрон-клієнт. Обраний патрон захищає інтереси свого електорату, останній гарантує йому підтримку.

Все засноване на довірі та зобов'язаннях, у принципі, неформальних. У пострадянській Україні патрон-клієнтські відносини побудувалися між чиновниками та багатющими бізнесменами. Прикладів тому достатньо, ЗМІ і без того часто називає різних міністрів, депутатів та інших функціонерів "людьми" того чи іншого олігарха.

Цим листом топ три чиновника України фактично анонсують відповідну війну з олігархами. По суті, після революційних подій 2013-2014 саме олігархат так і не уклав новий пакт з політичною елітою.

Суспільство і влада задовольнялися сумнівною обіцянкою: ми вам реформи – ви нам підтримку. Капітал чітких гарантій не отримав. У цю користь свідчать, зокрема, недавні інтерв'ю Ігоря Коломойського і Костянтина Григоришина: в них звучать явні "тертя" з владою.

Порошенко і Яценюк, безсумнівно, прагнуть переукласти цей договір на більш вигідних для себе умовах, погрожуючи добробуту мільярдерів.

Положення бюрократів ускладнюється тиском знизу: запит на реформи так і нереалізовано, невдоволення зростає.

І тиском зі сторони: Джо Байден виніс останнє попередження Києву. У Москві ж тільки й чекають, що уряд в Україні зжеруть внутрішні чвари.

Владна еліта опинилася між декількох вогнів. Діяти варто швидко, поки пожежа не охопила весь палац бюрократичного режиму.

Печерському тріумвірату необхідно активніше і рішучіше протидіяти апологетам колишніх правил: масі чиновників і великому капіталу.

У цій боротьбі народ виступить на боці влади. Останній потрібно лише зважитися обірвати пуповину з корупцією, тим пострадянським монстром, який їх породив. Інакше нового сум'яття і хаосу точно не уникнути.

Леся Шевченко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На Марсі немає кисню, в Харкові постійні обстріли. Як почувається Харків, і чому ніхто з нього не виїжджає

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі