П'ять способів як малі громади можуть трансформувати країну 

Субота, 16 грудня 2023, 09:00

У публічних обговореннях відбудови фокус стрибає від житла до критичної інфраструктури, від доріг до шкіл та університетів. Але основна кожного проєкту – люди, які будуть їх втілювати та користуватись. Тому вже зараз уся країна має працювати над розвитком людського капіталу і розбудовою громадянського суспільства. І розвиток має відбуватись не лише у великих містах, а і в кожній громаді країни. 

Війна загострила відчуття приналежності до спільноти та до місця. Сьогодні потреба спілкування, взаємодії та гуртування є важливою для українців, як ніколи раніше. Люди вже об’єднались: згуртовано розбирають завали після  атак росії, разом відновлюють школи, організовують волонтерські осередки. Але цього замало і для них, і для відбудови України. 

Допомогти з цим всім можуть центри спільнототворення. Це фізичні простори для взаємодії представників різних соціальних груп, де вони зможуть проводити дозвілля змістовно та брати участь в житті громади. Вони повинні бути доступними як в просторовому вимірі, так і програмному – стати відкритими для усіх категорій мешканців. І їх точно варто і потрібно розвивати під час боротьби, та для відбудови країни. І вони можуть і мусять бути в кожній громаді.

Реклама:

Освіта і навчання

Такі центри в тій чи іншій формі вже існують, на базі місцевих бібліотек, клубів, будинків культури та є багатофункціональними. Вони потрібні для підвищення рівня благополуччя громади, залучення фінансової та експертної підтримки. А підтримуючи не лише окремих людей, а й сім'ї (зокрема, родини ветеранів), центри допоможуть в адаптації та соціального згуртування. 

Одним з успішних проєктів є "ДоброХаб" Доброславської територіальної громади на Одещині. Центр змінив спілкування місцевого населення з віртуального на живе. І для дорослого населення, і для молоді. Адже через відсутність укриттів у школі та дитсадку діти навчалися онлайн. Тепер же всі можуть проводити час разом у хабі, де є можливість навчатись, спілкуватись та працювати разом.

Підтримка людей з інвалідністю

Подібні центри допоможуть відновленню психічного та фізичного стану населення. Частина їх вже працює в цьому напрямку. У Ковелі мешканці ініціювали відкриття інклюзивного CollabZONE, одна з цілей якого – соціалізація молодих людей з інвалідністю. Центр сприятиме інтеграції людей з інвалідністю в суспільство, яке сьогодні просто повинне стати доступним та інклюзивним. 

Проведення часу та соціалізація

Окрім різноманітних активностей, зустрічей, освітніх програм, діяльність центрів спільнототворення зосереджена довкола спільного проведення вільного часу. Такий досвід існує в багатьох країнах світу. Прикладом є Community Centre 55 в Торонто (Канада). У цьому центрі працюють гуртки для дітей та дорослих, проводять курси для людей з бідних сімей, організовують фестивалі тощо. Це сприяє зміцненню соціальних зв'язків, формуванню почуття приналежності до спільноти та мінімізує почуття соціальної ізоляції. Разом з тим центр виконує важливу соціальну місію, підтримуючи тих, хто опинився у важких життєвих обставинах.

Підтримка бізнесу та розвиток підприємництва

У Польщі працює Fundacja Edukacji i Dialogu Społecznego „Pro Civis". ЇЇ місія – розвивати підприємництво та підтримувати ініціативи для сільської місцевості, малих та середніх міст.

"Pro Civis" активізує безробітних і тих, хто перебуває під загрозою звільнення, таким чином працюючи як каталізатор позитивних змін для ринку праці й економіки в цілому.

За допомогою заходів, спрямованих на підвищення зайнятості молоді, людей передпенсійного віку та людей з інвалідністю, організація підвищує їх професійний потенціал та збільшує шанси на кращі можливості  у майбутньому. Тому люди, які через ті чи інші причини не мали можливостей розвитку у регіонах, зможуть на рівні з іншими будувати кар'єру та брати участь у житті суспільства. 

Культурний розвиток та громадянська трансформація

Центри спільнототворення є і платформою для культурного ствердження та розвитку для  мешканців громад. Так, в Овруцькій міській територіальній громаді розвивають Креативний KOLOHUB – безбар’єрний простір на базі бібліотеки, де активні громадяни зможуть творити та спілкуватися. А Чортківська міська громада (Тернопільщина) реалізує проєкт "Бібліотечний АртГараж", що передбачає встановлення модульного павільйону "АртГараж" на місці аварійного гаражу та проведення там різноманітних заходів. 

Нерідко проблемою для громад є відсутність просторів, на базі яких вони могли б втілювати ті чи інші проєкти. Дуже креативно до цього завдання поставилися в Краснокутській селищній громаді (Харківщина). Там на базі хати-мазанки створять  "preKRASNOkut" – креативний простір, мета якого – інтегрувати потенціал знань та вмінь поколінь у відновлення та розвиток громади. 

Центри спільнототворення можуть (і повинні) транслювати соціальні цінності. У Ніжинській міській громаді на Чернігівщині створили ветеранський простір "НЕЗЛАМНІ", щоб підтримати захисників та цивільне населення, що постраждали внаслідок воєнних дій. На його базі мешканці зможуть отримати психологічну, юридичну та кар’єрну допомогу, а також, відновлювати зв’язок з суспільством через пошук свого нового призначення у ньому.

Серед критеріїв повернення українців до дому є безпека, інфраструктура та економічний розвиток. Але важливим є відчуття долученості до відбудови, прийняття рішень, розвитку громад та країни. Центри спільнототворення – це один з важливих кроків на місцевому рівні. 

Ірина Озимок, директорка місцевого економічного розвитку WNISEF, засновниця Міжнародного саміту мерів

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Має лишитися тільки один. Який із трьох національних наративів – ваш?

На Марсі немає кисню, в Харкові постійні обстріли. Як почувається Харків, і чому ніхто з нього не виїжджає

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем