Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Податківці взялися за електронні гроші

Лілія Гришко _ П'ятниця, 14 червня 2013, 11:37
Версія для друку Коментарі 1

Українські податківці хочуть взяти під контроль електронні гроші, якими українці розраховуються за покупки в інтернеті. Що це - додатковий ресурс для наповнення бюджету чи захист споживачів?

Спершу приперти до стіни, а потім змусити домовлятися. Це відпрацьована схема українських податківців - "примус бізнесу до співпраці", каже голова Асоціації розвитку інтернет-простору Віктор Левандовсткий. Так він прокоментував обшуки у київському офісі компанії миттєвих електронних платежів WebMoney Transfer.

За його словами, влада шукає додаткові фінансові джерела наповнення бюджету, тож після перевірок великих інтернет-магазинів податківці взялися за системи електронних платежів, за допомогою яких українці здійснюють покупки в інтернеті.

"Електронні гроші не повністю легалізовані в Україні. Влада не знає що з цим робити: і не заборониш, і не проконтролюєш. А проконтролювати такі потоки хочеться", - сказав Левандовський Deutsche Welle.

"Злочинна схема"?

Напередодні співробітники міністерства доходів і зборів обшукали і вилучили комп’ютерну техніку товариства з обмеженою відповідальністю "Українське гарантійне агентство", яке є гарантом діяльності платіжної системи "WebMoney Transfer" на території України. При цьому податківці заявили, що заблокували на рахунках компанії 60 мільйонів гривень, адже компанія не погодила свою діяльність в Нацбанку.

"Наразі слідчі дії тривають. Після їх завершення матеріали буде передано до суду для прийняття рішення відносно організаторів злочинної схеми", - йдеться у повідомленні на сайті міністерства доходів і зборів. Інших претензій податківці компанії поки не висували.

Чому проблемами узгодження правил систем електронних платежів з НБУ переймаються податківці, а не правоохоронці не зрозуміло, каже юрист Олег Мальський, партнер київської юридичної фірми AstapovLawyers.

Наразі в самій компанії "WebMoney Transfer" не коментують причини обшуків, але кажуть, що претензії податківців необґрунтовані. "Ми подавали ще у 2009 році документи на узгодження правил систем електронних грошей.

Проте процедура узгодження не відбувається через ряд причин і не лише ми і інші гравці ринку не можуть отримати це узгодження",- зазначила в інтерв’ю Deutsche Welle керівник департаменту зі зв’язків з громадськістю WebMoney Transfer Україна Маргарита Ормоцадзе, не назвавши причини, через які не відбувається узгодження. Представниця WebMoney запевнила, що компанія з 2003 року працює в Україні виключно у правову полі.

При цьому Юрист Олег Мальський вказує, що дозвіл НБУ отримати досить складно. На сайті Національного банку вказується, що його мають в Україні лише дві електронні платіжні системи - "Максі" та "MoneXy".

Основні клієнти WebMoney - ті, хто купує в інтернеті
Основні клієнти WebMoney - ті, хто купує в інтернеті

Гарантії для споживачів

В Українській міжбанківській Асоціація членів платіжних систем відмовилися коментувати конфлікт податківців з WebMoney Transfer. "Зараз не до коментарів. Треба вирішувати проблеми, які виникли", - сказав директор асоціації Олександр Карпов.

Разом з тим президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає претензії державних органів логічними, адже без контролю держави у сегменті електронних розрахунків споживачі цих послуг будуть незахищені від шахрайств. "Справжні платіжні системи, які зареєстровані НБУ, мають рахунки в нацбанку і після зникнення платіжної системи ці рахунки нікуди не зникають і є гарантією для споживачів. А у випадку WebMoney – це псевдосистема, це лише сайт, який не можна проконтролювати", - наголошує Охріменко.

На його думку, державні органи взялися за контроль електронних грошей, адже ними українці часто купують заборонені ліки в інтернет-аптеках, роблять ставки в інтернет-казино чи вкладають їх у фінансові піраміди на кшталт МММ.

Як зазначається на офіційній сторнці WebMoney Transfer у Facebook, послугами їхньої системи електронних розрахунків користується більше двох мільйонів українців

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 109.104.167.---
Дядя Вася _ 14.06.2013 18:53
очевидна влада породила спонсора для опозиції

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте