"ПОВСТАНЬ, УКРАЇНО!" МІТИНГ ПІД ПАРЛАМЕНТОМ

Вівторок, 24 вересня 2002, 00:00

1:00
Генеральна прокуратура вирішила позбутися депутатів з АП силовим методом


Слідчий Генеральної Прокуратури який прийшов до АП зачитав рішення. Cуть якого зводитися до того, що депутати незаконним шляхом захопили територію адміністрації президента і заважають роботі президента. Таким чином постановлено - примусовим шляхом звільнити АП від депутатів.

Також представник прокуратури зазначив, що депутати не відреагували на звернення коменданта в якому буцімто пропонувалося звільнити приміщення. У той же час як зазначив Юрій Луценко, ніякого звернення коменданта не було. Більш того депутати знаходяться у тому приміщенні куди їх відвів Медведчук, щоб вони чекали на Президента. Поки до силових методів правоохоронці не вдаються.

00:35

В Адміністрації з‘явився слідчий генеральної прокуратури


Прибув слідчий генеральної прокуратури з ними люди з відекокамерами. Всі вони у формі. Нині Мороз читає зверення. Після цього більш за все, що представники прокуратури зачитають якесь рішення. До того ж на цей час у Адміністрації Президента чимало людей високого польоту.

Також на території Адміністрації Президента знаходяться представники МВС. На цей час під‘їхали 5-ть автоьусів з яких вигружаються міліціонери зі щитами. Під‘їзд до Банкової також перкритий з вулиці Лютеранської працівниками міліції зі щитами.

23:30

Січовий міхур – кращий друг Медведчука


Одному з блокованих у АП народних депутатів – соціалісту Баранівському стало погано, повідомив УП Юрій Луценко. В нього піднявся тиск та температура. Народні обранці викликали швидку, яка на виклик приїхала, проте лікарі з Центральної міської лікарні швидкої допомоги були вимушені йти Банковою пішки. Втім, до будинку адміністрації президента їх не пропустили.

Депутати висловлюють подяку лікарям. Їхні колеги, що чергують поряд з АП, намагаються зв'язатися з міністром охорони здоров'я.

Як повідомив Луценко, спікер ВР Володимир Литвин вдруге прийшов до АП. Очевидно, за словами нардепа, зустріч не була "радісною та цензурною", судячи з виразу обличчя Литвина. Кучма погоджується зустрічатися з керівниками фракцій. Проте після цього, що про них казали протягом останнього часу, народні депутати вирішили, що всі вони "повне законне право переговорити з президентом особисто". Тому депутати чекатимуть на президента до ранку.

Як повідомляє Юрій Луценко, депутатам не дають води, вони позбавлені можливості відвідувати туалет. Серед заблокованих навіть з'явився жарт "Січовий міхур – друг Медведчука".

22:02

Литвин поїхав на переговори з Кучмою


Після переговорів з депутатами Литвин виїхав на зустріч з Кучмою. Можливо, він спробує умовити його на зустріч з опозицією.

Як повідомив УП Юрій Луценко, крім пропозиції про проведення екстреного закритого засідання парламенту, присвяченого причетності українського керівництва до продажу зброї до Іраку, депутати розповіли йому про "приступи демократії" у стінах адміністрації президента.

Зокрема, Симоненко і Тимошенко описали йому "діалог через автомат до живота", що змушені були пройти випробувати на собі деякі депутати.

Депутати розцінили заяву Кучми про те, що він не збирається зустрічатися з "такими депутатами", як образу. "Нас уповноважили сотні тисяч людей передати постанову мітингу і вручити папери". У розмові висловлювалося припущення, що Кучму не точно інформували. У зв'язку з цим Литвин проявив ініціативу зустрітися з Кучмою і донести до нього вимоги опозиціонерів.

Литвин, за словами Луценка, відігравав роль демократичної людини, дивувався наявності ОМОНу, розповідав, що під час його перебування головою адміністрації, усі депутати могли вільно потрапити до будинку АП.

У відповідь на питання депутатів, як він туди потрапив, оскільки всіх депутатів не пускають, Литвин відповів коротко : "Я тут знаю потрібні входи і виходи".

21:31

Мороз умовляє Литвина провести екстрене засідання парламенту


У залі адміністрації президента, де влаштувалися депутати на ніч, з'явився глава українського парламенту Володимир Литвин. Як повідомив УП Юрій Луценко, Олександр Мороз поставив його до відому про заяву держдепартаменту США і запропонував провести екстрене засідання Верховної Ради. США підтвердили інформацію про те, що Україна причетна до порушення санкцій ООН щодо продажу зброї до Іраку.

Переговори продовжуються. На думку Литвина, поки немає такої гострої і термінової необхідності для проведення позачергового слухання по питанню про продаж українського озброєння до Іраку.

Як повідомляє Філенко, Литвин пропонує депутатам розійтися і завіряє, що Кучма в середу зустрінеться з ними. Однак депутати наполягають на своєму – на негайній зустрічі з Кучмою. Зараз і сьогодні.

20:18
ДЕПУТАТИ ПОЧАЛИ КУЧМІ СПІВАТИ ПІСЕНЬ


Народний депутат, член фракції "Наша Україна" Володимир Філенко повідомив, що депутати, які перебувають в адміністрації президента, " співають пісень". "У них там гарний хор", сказав Філенко "Українській правді".

"Хлопці співають пісень, а ті (омонівці - УП) не знають, що з ними робити", зазначив народний депутат. За його даними, голодуючих депутатів поки не чіпають, і з адміністрації не виносять.

Філенко також повідомив, що під адміністрацією президента знаходяться "сім депутатів". "Чомусь бігає ОМОН, їх приблизно 300 чоловік, торохтять щитками, нагнітають обстановку", сказав він.

19:40
Депутати блоковані на 3-му поверсі АП


Як повідомив УП народний депутат Володимир Філенко, у кімнаті для переговорів в адміністрації, на 3-му поверсі, де розташувалися народні депутати, зосереджується охорона, яка відгородила депутатів від вікон.

Передбачається, що стосовно них найближчим часом буде застосована сила з метою вивидення депутатів з будівлі.

У будинку АП включили систему подавлення мобільного зв'язку, зв'язок з депутатами вдається підтримувати тільки, якщо вони висуваються з мобільними телефонами з вікон.

Телефоном Тарас Чорновіл передав, що найближчим часом депутатів видворятимуть з будинку адміністрації.

Як повідомляє Юрій Луценко, в АП збільшується кількість військовослужбовців, які просто прибувають до місця подій, але нічого не поясняють. До приміщення, де знаходяться депутати, "зайшли працівники держохорони, люди у камуфляжі".

За словами Луценка, депутати готові до силових дій стосовно них, бо "чули ультимативний характер заяв Медведчука". "Коридор заблокований, охорона готує спецоперацію", сказав Луценко.

19:23
Депутати травмують психику Кучми та воюють з телекамерою


Глава адміністрації президента України Віктор Медведчук закликав депутатів, які знаходяться в будинку АП, залишити його. За його словами, Кучма готовий прийняти двох-трьох депутатів для обговорення поточної ситуації в країні.

Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко відмовилася від пропозиції Медведчука залишити будинок. Свою відмову вона мотивувала тим, що закон України про статус народного депутата дає право безперешкодно увійти в будинок АП і зустрітися з президентом.

Медведчук розцінив дії депутатів як психологічний тиск на президента України і перешкоджання нормальній роботі глави держави. Юлія Тимошенко, Олександр Мороз і Петро Симоненко сидять на стільчиках в оточенні охоронців на третьому поверсі АП.

Одному зі співробітників прес-служби АП - оператору - народні депутати, що знаходяться в будинку, облили фарбою відеокамеру, повідомляє УНІАН. Агенство не уточнює, хто саме це зробив.

19:08
ДЕПУТАТИ ГОТОВІ ДО ТОГО, ЩО ЇХ БУДУТЬ ВИНОСИТИ З АДМІНІСТРАЦІЇ


Депутати, що знаходяться в адміністрації президента України, готові до силових дій, що можуть бути застосовані щодо них, заявив член фракції Соцпартії Юрій Луценко, що також знаходиться у приміщені.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок він заявив, що не виключає можливості застосування сили до народних депутатів, що оголосили голодування в адміністрації глави держави.

"Нехай демонструють неповагу до закону", - сказав він по мобільному телефону.

Луценко додав, що депутати не будуть відповідати силою на дії спецпдрозділів, однак вони не збираються добровільно залишати будівлю адміністрації.

Як повідомив в інтерв'ю агентству по мобільному телефону Тарас Стецьків, в адміністрації президента знаходиться не менше 50 депутатів - представників опозиції з фракцій Компартії, "Нашої України", Соцпартії і Блоку Юлії Тимошенко, що мають твердий намір провести в будинку всю ніч, але також не виключають застосування проти них "тактики витиснення".

18:45
ЗАБЛОКУВАВ ДЕПУТАТІВ МЕДВЕДЧУК, ВВАЖАЄ ТИМОШЕНКО


Лідер Блоку Юлії Тимошенко повідомила УП, що до групи депутатів "підійшов представник Генеральної прокуратури, склав протокол, що ми заважаємо роботі адміністрації президента і самому президенту".

За словами Тимошенко, "це програма Медведчука". "Він навмисно палить президента, на рівному місці. Якби нам дали можливість віддати документи президенту, він би їх прийняв, і наша програма дій на сьогодні була б закінчена. А так Медведчук навмисно робить конфлікт".

Тимошенко також зазначила, що Кучма залишив адміністрацію, вони за словами Тимошенко "дворами випозли, як люди, які бояться".

Тим часом ті депутати, які знаходяться під адміністрацією, прийняли рішення продовжити акцію під стінами адміністрації у середу о 9.00, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Учасники акції зберуться в будинку адміністрації, а також Верховної Ради, повідомив депутат від фракції Соцпартії Степан Бульба.

18:25
ДО АП ПІДТЯГУЮТЬСЯ ПІДРОЗДІЛИ СПЕЦНАЗУ


Депутати, що оголосили голодування в адміністрації президента України, опинилися заблокованими в будівлі. Генеральна прокуратура розглядає питання про порушення проти них кримінальної справи, повідомив народний депутат Анатолій Матвієнко.

За його словами, ніхто з депутатів не може залишити адміністрацію і ніхто не може увійти в будинок, передає Інтерфакс-Україна.

Він також сказав, що групі нардепів вдалося поспілкуватися зі своїми заблокованими колегами через вікно і довідатися, що в будинку з'явилися представники Генпрокуратури, що мають намір порушити кримінальну справу, оскільки, на думку Генпрокуратури, депутати не мали права займати приміщення адміністрації.

Матвієнко, що знаходиться поза будівлею, також повідомив, що в підворіттях біля адміністрації збираються підрозділи "спецназу". Можливо, "готується провокація", вважає депутат. У зв'язку з цим він попросив учасників мітингу розійтися й у середовище в 10.00 зібратися в стін Верховної Ради.

За словами Матвієнко, для подальших дій опозиції потрібно рішення парламенту. Депутат заявив, що він має намір звернутися до Віктора Ющенка в зв'язку зі сформованою ситуацією.

Матвієнко підкреслив, що серед "заблокованих" депутатів є ряд депутатів із фракції "Наша Україна", але Ющенка серед них немає.

Після цього звернення більшість учасників мітингу розійшлася, але близько 100 чоловік продовжують акцію.

17:31
З усієї "Єди" Кучму прийшли рятувати тільки Гапочка і Надрага


Представник президента України в парламенті Олександр Задорожний у ВР збирає групу депутатів на підтримку президента. Ці депутати покликані "розбавити" склад депутатів, що наполягають на зустрічі з Кучмою.

Як повідомляють депутати, що зосередилися біля будинку АП, "рятувати" Кучму прибігли тільки депутати Гапочка і Надрага. Більше ніхто з прихильників президента поряд з адміністрацією помічений не був.

А тим часом у депутатів – опозиціонерів в адміністрації закінчилися цигарки, а вийти купити ще їм не дозволяють. Як повідомив Луценко, у депутатів в адміністрації не працюють мобільні телефони, які підключені до мережі UMC. "Я вам дзвоню з Київстару", сказав Луценко.

17:25
ПРЕЗИДЕНТ ГОТОВИЙ ДО ПЕРЕМОВИН. АЛЕ В СЕРЕДУ


До депутатів, що знаходяться в адміністрації президента, вийшов глава АП Віктор Медведчук, який заявив, що президент готовий зустрінутися с 2-3 представниками опозиції вранці у середу. Про це УП повідомив народний депутат Юрій Луценко.

За словами представника СПУ, Медведчук не пояснив, на якій підставі правоохоронці не пропускають депутатів до президента країни. Глава АП вважає "викликом" не спецназ в будинку адміністрації президента, а знаходження в ньому групи народних депутатів.

Як повідомляє Луценко, до АП прибули камери Першого національного канала, які знімають Медведчука таким чином, аби в кадр не потрапили озброєні спецназівці.

16:47

Депутати в адміністрації кличуть на допомогу колег

Як повідомив Юрій Луценко, лідери опозиційних партій, які оголосили голодування в адміністрації президента, звертаються до своїх колег, які залишилися у парламентському залі та до лідера "Нашої України", прибути до адміністрації. Там, за його словами, "почався суспільний діалог".

16:10
ДЕПУТАТИ ОГОЛОСИЛИ ГОЛОДУВАННЯ


За словами Луценка, група з 49 депутатів оголосила голодування до того моменту поки не зустрінеться з Кучмою. За його словами, депутати почувають себе добре.

Окрім того один з лідерів СПУ повідомив, що Сергій Винокуров веде переговори в якості виконуючого обов'язки Генерального прокурора. Зреагувавши на оголошення голодування в.о. генпрокурора Сергій Винокуров пішов, і обіцяв повідомити депутатів, коли зв'яжеться з президентом.

Як повідомив Володимир Філенко, депутати намагалися сфотографувати омонівців та водомети, які стоять у внутрішньому дворі адміністрації. За словами Філенка, заступник глави адміністрації Іщенко намагався відштовхнути його та "погрожував розправою".

16:05
З ДЕПУТАТАМИ ПОЧАЛИ ПЕРЕГОВОРИ


Як повідомив УП Юрій Луценко, до депутатів вийшов заступник генпрокурора Сергій Винокуров, який проводить переговори з лідерами трьох фракцій.

16:02
ДЕПУТАТИ В АДМІНІСТРАЦІЇ КУЧМИ ГОТОВІ ОГОЛОСИТИ ГОЛОДУВАННЯ


За словами Турчинова, депутатів блокують вже "близько години". Омонівці обіцяють застосувати зброю, якщо депутати будуть прориватися далі. Турчинов заявив, що депутати прийняли рішення залишатися в адміністрації до того часу, поки не зустрінуться з Кучмою і в разі необхідності оголосити голодування.

За словами Турчинова, група депутатів відрядила члена фракції "Наша Україна" Володимира Яворівського до парламенту з метою привезти лідера фракції Віктора Ющенка.

Як повідомив УП Юрій Луценко, "двоє депутатів-соціалістів" піднялися на ліфті поверхом вище, і виявилося, що там також знаходяться співробітники ОМОНу. "Тут тільки бійці, окрім одного підполковника", - сказав Луценко. - "Він весь час запрошує зайти до зали Медведчука, але ж ми прийшли до Кучми", сказав Луценко.

15:32
ДЕПУТАТИ СПІЛКУЮТЬСЯ З КУЧМОЮ ПО МЕГАФОНУ


Один з лідерів БЮТ Олександр Турчинов, знаходячись у будівлі адміністрації президента, по мегафону закликає Кучму відкликати наказ не пускати депутатів, і прийняти звернення про його відставку, яке було прийнято на мітингу 16 вересня.

Омонівці стоять у касках, окулярах, зі щитами, готові до застосування будь-яких спецзасобів, не пускають народних депутатів. Бійці відмовляються називати свої прізвища.

За словами Луценка, в адміністрації близько 50 народних депутатів. Очолюють депутатську групу Юлія Тимошенко, Петро Симоненко і Олександр Мороз.

Як повідомив УП мобільним телефоном Тарас Чорновіл, депутати знаходяться у 30-40 метрах від кабінету президента. За словами Чорновіла, депутатів заблокували між третім та четвертим поверхами. У ході розмови було чутно як депутати кричать "Кучму - геть!".

За словами Юрія Луценка, в даний момент відбувається "стояння" депутатів на сходах. А тим часом підтягують все більше і більше омоновців.

"Ми чекаємо на прийом у президента, посли вже від'їхали. Зараз чекаємо, чи знайдеться хтось окрім прапорщика, щоб вести "суспільно-політичні переговори". Чекаємо також на Ющенка, який хотів вести переговори з владою", - зазначив Луценко.

15:14
ДО ОПОЗИЦІОНЕРІВ ВИЙШОВ МЕДВЕДЧУК


Як передає кореспондент УП, Кучма зараз знаходиться у будинку адміністрації і приймає китайського посла. Небагато пізніше до нього привели одного з представників африканських країн.

За словами Луценка, між третім і четвертим поверхом адміністрації вишикувалися омонівці в масках, бойових шоломах, із протигазами й автоматичною зброєю, вони не пускають народних депутатів.

Симоненко намагається добитися в омонівців не пускати народних депутатів. На чолі омонівців полковник Остапець. За його словами вони не пізнають народних депутатів і відмовляються пропускати їх у службових справах до президента.

Зі свого кабінету вийшов Медведчук, але він відмовляється говорити, хто дав наказ не пропускати народних депутатів. Проте повідомив, що до 16:00 Кучма зайнятий зустрічами з послами.

Медведчук наполягає, що нікого не допустить до президента, це режимна зона. За словами Луценка, мабуть "він мав на увазі, що це "зона режиму". Міліція отримує вказівки по раціях з позивними "Шайтан".

14:55
Депутатів пустили до адміністрації президента


Група з 30 депутатів хвилин 5 стояла біля вхідного під'їзду АП, у результаті в середину їх усіх таки пустили. Уся Банкова з боку Інститутської забита демонстрантами. За словами лідера СПУ Юрія Луценка, група депутатів знаходяться у фойє адміністрації. Їм пообіцяли, що хтось вийде до них на переговори.

14:50
Опозиціонери почали переговори з міліцією


Група народних депутатів у кількості 20 осіб пройшла на Банкову і там обговорює плани та веде переговори з представниками правоохоронних органів, передає кореспондент УП. В дворі адміністрації президента знаходяться кілька автобусів зі спецназом.

14:44
ПЕРШИЙ КОРДОН МІЛІЦІЇ ПРОРВАНИЙ


Одна колона на чолі з народними депутатами прорвала перший кордон міліції з боку вулиці Інститутської. З двору адміністрації президента та сусідніх дворів вискочило приблизно 400 працівників міліції у бронежилетах, у касках та зі щитами. За попередніми даними, близько 200 співробітників спеціальних міліцейських підрозділів у бронежилетах, зі щитами і з гумовими дубинками перекрили вулицю Банкову з боку вулиці Інститутської, звідки підійшли учасники акцій протесту.

14:40
КОЛОНИ РУШИЛИ НА БАНКОВУ


Учасники акції протесту "Повстань, Україно!" направилися від стін парламенту до будинку адміністрації президента, де мають намір вручити Леоніду Кучмі звернення Всеукраїнських народних зборів з вимогою про його відставку.

На чолі колони йдуть лідери опозиційних партій - Юлія Тимошенко (однойменний блок), Олександр Мороз (Соцпартія) і Петро Симоненко (Компартія), передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна". Рух по вулиці Інститутській частково перекрито.

В даний час під стінами парламенту, за даними правоохоронних органів, знаходиться не більш п'яти тисяч учасників акції.

Вони тримають у руках транспаранти червоного кольору з назвами регіонів України, транспаранти із символікою опозиційних партій, гасла "Україні - українську владу!", "Кучму - геть!".

Мороз, виступаючи перед учасниками акції, підкреслив, що все сказане міністром внутрішніх справ Юрієм Смирновим у ході його виступу в сесійному залі парламенту є неправдою. "Як він міг говорити так про людей, яких тоді, уночі, били, катували?", - запитав лідер Соцпартії.

У свою чергу, лідер Компартії Петро Симоненко заявив, що біля стін адміністрації президента учасники акції будуть жадати від Кучми, щоб він прийняв їх і "виконав волю народу про відставку". "Давайте разом підемо і скажемо йому, що ми не будемо терпіти його у влади", - заявив він, звертаючи до присутніх.

За словами Симоненка, при нинішньому складі Верховної Ради парламент не вирішить задач, поставлених перед ним виборцями.

"Ми були свідками того, як представники корумпованого капіталу відмежувались від власного народу, не почули думки безробітного батька і матері (на засіданні у вівторок - ІФ)", - заявив він, закликавши виборців на місцях відкликати з парламенту "зрадників українського народу".

"Боротьба продовжується", - завершив свій виступ лідер Компартії, і разом з іншими що мітингують направився до будинку адміністрації президента.


14:35
Акції йдуть по спадаючій – Литвин


Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що парламент має реагувати на політичну ситуацію в країні, але "ні в якому разі не повинний стати продовженням маніфестацій".

Таку думку він висловив журналістам у вівторок у Москві на підсумковій прес-конференції після першого офіційного візиту в Російську Федерацію.

На його думку, сьогодні опозиція намагається втягти парламент у політичні розборки. Спікер підкреслив, що необхідно цивілізовано вирішувати цю проблему.

Литвин відзначив, що у вівторок близько стін українського парламенту зібралося близько 4 тис. людей і це свідчить про те, що "акції йдуть по спадаючій".

Він підкреслив, що це внутрішня проблема України, і Україна повинна цивілізовано неї вирішувати, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні не можна задовольнити всіх посадами, і тому йде запекла сутичка за владу", - сказав спікер.

14:10
НА МІТИНГУ ОПОЗИЦІЇ ЮЩЕНКО ПРИЄДНУЄТЬСЯ ДО "ТРІЙКИ"


Блок "Наша Україна" приєднується до ряду опозиційних фракцій - КПУ, СПУ і БЮТ - у блокуванні прийняття рішень Верховною Радою. Про це , заявив Ющенко на мітингу опозиційних сил в рамках акції "Повстань, Україно!", який відбувається під стінами парламенту у вівторок.

Ющенко виступив перед мітингуючими у рамках акції "Повстань, Україно!", що триває біля парламенту. Він заявив, що у четвер "Наша Україна" не братиме участі у голосуванні щодо розглянутих у парламенті питань.

"Брати участь у публічній брехні" ми не будемо, заявив Ющенко.

Раніше Ющенко заявляв, що його фракція готова до діалогу з владою. У даний час лідер блоку дав зрозуміти, що можливості для ведення діалогу вичерпані. Як порушення владою раніше досягнутих домовленостей і обіцянок прислухатися до вимог опозиції, у тому числі й "Нашої України", він навів факт призначення нового губернатора у Закарпатській області, представника СДПУ(О).

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко, виступаючи на мітингу, закликала усіх прямувати стрункою колоною до адміністрації президента, щоб вручити йому постанову про відставку. Біля парламенту мітингуючі організуються колони. Першими йдуть коміністи, потім соціалісти та БЮТівці. Напрямок руху – вулиця Банкова. За даними міліції зранку нараховувалося близько 5 тисяч мітингуючих.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News