У США пишуть план ізоляції Кучми

Понеділок, 28 жовтня 2002, 15:00
Поки українська влада храбрує в очікуванні висновків команди американських і британських експертів, замовляє експертизу записів Мельниченка з Інтернету і видає хамуваті ноти протесту, американці вже думають про день прийдешній – чим може закінчитися для Кучми та його оточення усього лише одна з багатьох розмов у кабінеті гаранта.

Отже, Кучму за ґрати не саджатимуть – про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" розповів посол США в Україні Карлос Паскуаль. "Надання згоди не суперечить законові, але факт згоди має серйозні моральні наслідки, а також наслідки для існування довіри у двосторонніх відносинах", зазначив він.

Утім, ці "моральні наслідки" навряд чи виявляться менш хворобливими, ніж спроби притягнути президента України до кримінальної відповідальності. У п'ятницю, 25 жовтня, група американських сенаторів сформулювала докладніший план розвитку українського "Іракгейта": максимально можливе ігнорування Кучми і максимально ретельне розслідування фінансових оборудок гаранта та його помічників, оскільки навіть для американців не таємниця, що "Кольчуги" продавалися не з яких-небудь абстрактних геополітичних міркувань, а винятково з метою особистого збагачення керівників країни.

Своє бачення ситуації й побажання щодо подальшої політики Вашингтона відносно України, керівники Гельсінського комітету виклали у листі Держсекретареві США Коліну Пауеллу. Лист підписали сенатори Бен Найтхорс Кемпбелл, Крістофер Сміт, Крістофер Додд і Стені Хойер. Гельсінський комітет США є незалежною федеральною агенцією, що відповідно до законодавства стежить за імплементацією Гельсінських угод. Вона була заснована у 1976 році, складається з 9 сенаторів, 9 членів палати представників і по одному представнику від Держдепартаменту, міністерства оборони й торгівлі.

Для того, розставити всі крапки над "і" в історії з "Кольчугами" і "безвідповідальним" президентом України, сенатори запропонували досить простий вихід.

По-перше, США спеціально під Кучму (!) мають створити міжвідомчу комісію, яка й займатиметься розробкою "заходів" особисто для нього, а також його підручних. Більш того, ця структура повинна особливо уважно поставитися до того, яким чином могли б здійснюватися розрахунки за можливі поставки зброї до Іраку та інших країни-ізгоїв, які схеми з відмиванням грошей використовувалися, через які країни йшли фінансові потоки тощо.

По-друге, сенатори упевнені, що "офіційні контакти з паном Кучмою мають бути зведені до абсолютного мінімуму і здійснюватися на найнижчому можливому рівні"!

Жорсткість своїх пропозицій американські політики пояснюють тим, що згода Кучми продати "Кольчуги" в обхід санкцій ООН є не тільки "глузування" над міжнародними угодами, що являє собою загрозу для американських і британських пілотів, але й зразком "обурливого" поводження, якщо враховувати той факт, що саме Україна є найбільшим одержувачем американської допомоги. Тому і Кучмі, і іншим політичним лідерам, що готові йти слідами українського президента, Вашингтон має показати, "що така необачна й злочинна поведінка матиме найсерйозніші наслідки".

Нижче наводиться текст листа Гельсінського комітету держсекретареві США Коліну Пауеллу.


Лист Коліну Пауеллу


Шановний пане Секретар,

Нас глибоко стурбувала інформація, яка з'явилася нещодавно і ясно показує, що український президент Леонід Кучма особисто дав згоду на продаж високотехнологічного військового устаткування в Ірак. Його дії – глузування над міжнародними спробами ізолювати злочинний режим Саддама Хусейна, і, крім того, вони істотно збільшують ризик для американських і британських військових, котрі на даний час патрулюють заборонені для польотів зони, і для тих, котрі можуть прибути до Іраку для проведення додаткових операцій.

Складно припустити, що згода Кучми на цю угоду була чимось іншим, ніж ворожим і безвідповідальним учинком, очевидно зробленим із метою особистого збагачення. Така злочинна поведінка з боку лідера країни, яка є найбільшим одержувачем американської фінансової допомоги і політичної підтримки, - обурлива і вимагає чіткої й твердої відповіді з боку Адміністрації.

Виступаючи перед комітетом 10 жовтня, помічник держсекретаря США Елізабет Джоунс проінформувала нас, що, відвідавши Київ, вона донесла до президента Кучми, що Адміністрація дуже стурбована його діями. Він більше не заперечував автентичність доказів, як він це робив дотепер, однак наполягав, що вказане устаткування ніколи не постачалося в Ірак. Тоді ж пані Джоунс повідомила нам, що до України незабаром приїде команда американських і британських експертів, які спробують установити, чи є правдивими твердження пана Кучми.

І хоча ми підтримуємо відрядження команди експертів, особливо з огляду на загрозу для нашого військового складу, ми відчуваємо, що варто вжити жорсткіші дії, аби показати пану Кучмі, а також іншим іноземним високопосадовцям, що така необачна й злочинна поведінка матиме найсерйозніші наслідки.

Ми наполягаємо, щоб як перший крок Державний департамент створив міжурядову групу, що розробить конкретні заходи щодо українського лідера, членів адміністрації президента й інших державних чиновників. Крім всього іншого, така група повинна проаналізувати фінансову вигоду, що пан Кучма або його помічники могли отримати з цієї операції, схеми відмивання грошей, а також інші можливі незаконні дії.

Далі, ми наполягаємо, що США повинні ініціювати контакти з іншими іноземними урядами, аби відстежити фінансові потоки від продажу устаткування в Ірак або можливі угоди з іншими країнами-паріями. Крім того, ми упевнені, що офіційні контакти з паном Кучмою мають бути зведені до абсолютного мінімуму і здійснюватися на найнижчому можливому рівні.

Пане Секретар, ми, як і раніше, виступаємо за те, аби США істотно підтримували Україну і її народ, однак, з огляду на докази, що ми їх маємо, складно придумати, як ми можемо підтримувати нормальні відносини з паном Кучмою і вірити запевнянням, що він може нам запропонувати. Ми упевнені, що політика США стосовно України має будуватися з урахуванням цих завдань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування