Резиденція Кучми в Гуті: життя вдалося!

Понеділок, 27 січня 2003, 10:43
Що ж, кучминій резиденції в Гуті не довелося прийняти неформальний саміт СНД. Відтак не просто пострадянські лідери втратили можливість порівняти свій побут і відпочинок з умовами українського "гаранта". Разом із переносом президентської тусовки до Києва тепер і журналісти не зможуть хоч трохи потоптатися по об'єкту, який уже став обростати легендами. Однак не позбавляти ж громадськість права знати, що за таємниці криються за високим парканом у карпатських горах. За різними джерелами "Українська правда" відтворила улюблене місце відпочинку Леоніда Кучми.

 
Гута - вид з вулиці
 
Отже, Івано-Франківська область, село Гута, санаторій "Синьогора". Гута – останній населений пункт на шляху в ґорґани, стрімкі Карпати, де гори не складаються у хребти, а вистромлюються з землі поодиноко, як пальці. Саме тут уривається дорога. Далі – тільки ліс і шпилі вершин. Останні два роки в Гуті проводить новорічні канікули Кучма. І тут нещодавно зламала руку, катаючись на снігоході, його "перша леді".

Ззовні резиденція "Синьогора" за своїми розмірами нагадує вокзал. За деякими даними, площа дачі може сягати 5 тисяч квадратних метрів. Три поверхи плюс підземні приміщення, де знаходиться 25-метровий басейн, різноманітні "джакузі" й сауни, фонтанчик із джерельною водою.

Фойє та сходи переливаються мармуром, загалом інтер'єри витримані у спокійних, світлих тонах – беж і салатовий.

Як розповів УП один із гостей Синьогори, в палаці може розміститися 5 VIP-персон. Тобто приміщення для помешкання розраховані на 5 перших осіб, але до апартаментів також відносяться кімнати для особистих секретарів, помічників тощо.

Зрозуміло, що СНДівських президентів, яких не 5, а 12, у випадку проведення саміту в Карпатах не клали б "валєтом" по двоє на дивані. Тому поруч із цим комплексом привели у готовність ще один "санаторій", "Стара Гута".

Головна зала президентської дачі розміром як і в Маріїнському палаці. Два каміни. Крісла. Два столики для шахів. Напевно, для гостей або просто прикраса – наш лідер віддає перевагу преферансу.

Меблі у "Синьогорі" виробництва Італії. Люстри також. Смішно, але, як кажуть джерела УП, перед завезенням на об'єкт всі ці елементи інтер'єру маркували як вироблені в Україні.

 
Бібліотека
 
Розкішно виглядає триповерхова бібліотека, яка на другому та третьому поверхах зроблена галереєю. Насиченість темного дерева породжує асоціації з американськими фільмами про добрих мільйонерів.

Від початку будівництва і дотепер резиденція оповита аурою таємничості. Тут автономне водопостачання, електроенергія, опалення. Довкола комплексу трирівнева охорона – хлопці київські. Біля комплексу, в 600 метрах — гелікоптерний майданчик, який з'єднаний з основним приміщенням міні-автобаном.

Свого часу від кордонів "Синьогори" було відселено частину селянських господарств. Резиденція ретельно схована в горах. Однак разом із появою у Гуті першої особи тут з'явилася радіовежа. Не зрозуміло лише, це спецзв'язок чи "Київстар".

Буває, що навіть у найлютіші морози дорога з Івано-Франківська у Гуту не замерзає. Напевно, сніг розтоплює тепле серце українського президента, який перебуває на дачі.

Сама Гута до переїзду Кучми була глухим селом. Глухим закутком у прямому значенні цього слова – Гута була останнім селом, в яке впиралася гірська дорога. Після Гути дороги не було. Чи не третина мешканців – більшість чоловіків – виїхали на заробітки за кордон. Між тим на будівництві президентського комплексу задіювали не місцеві руки, а заїжджих. Двоє осіб під час зведення дачі загинули.

Зараз, завдяки новим сусідам, село змінюється. Звісно, у кращий бік.

 
Зал-їдальня
 
В кінці 2002 президентська резиденція отримала в користування понад десять тисяч гектарів карпатських лісів, повідомляє Німецька хвиля. Таке рішення підтримали депутати Івано-Франківської обласної ради. До прийняття рішення ці ліси складали одну третю загальних площ одного з найбільших у регіоні Солотвинського держлісгоспу.

До кінця 1990-х адміністрація президента по всій Україні мала в підпорядкуванні 14 тисяч гектарів лісів. Зараз ці площі збільшились майже вдвічі, отож адміністрація президента є чи не найбільшим власником лісових масивів в країні, зазначає "Німецька хвиля".

Кучмі у Гуті подобається. Зрозуміло, що тут набагато краще, ніж у остогидлому Трускавці, місці попередніх зимових відпочинків "гаранта".

Перші ж відвідини Леонідом Даниловичем "Синьогори" вилились хорошою гулянкою. Сталося це перед відкриттям першого "Родославу", у жовтні 2001 року, що за дивовижним збігом співпало з днем народження губернатора Вишиванюка. Кортеж з президентом виїхав з аеропорту в бік резиденції ще у четвер.

А в суботу Кучму чекали у поспіхом відреставрованому з такої нагоди Івано-Франківську. Побудували живий ланцюг зі студентів, над однією з вулиць вивісили величезний транспарант: "Колектив медакадемії вітає Президента України...".

 
Фойє центрального входу
 
Раптом все це розсипається і ламається; містом котиться чутка: Кучми немає. Проте з "гарантом" нічого небезпечного не трапилося. Навпаки, нормальний стан курортника. Ті, хто мав змогу бачити Леоніда Даниловича наступного дня, розповідали: президент, явившись народові спочатку у Дем'яновому лазі, а потім у Калуші, мав пом'ятий і втомлений вигляд, був неговіркий, рухався через силу.

Але облишивши особливості релаксації президента, не можна ігнорувати набагато важливіше питання. Для громадськості досі незрозуміла доля грошей, які пішли на будівництво дачі Кучми.

Одні джерела стверджують, що фінансувалося воно не з державного бюджету, а з фондів... Львівської залізниці. Такий собі подарунок президенту від підлеглого – нині міністра транспорту Георгія Кирпи. Той навіть неодноразово особисто прилітав контролювати будівництво.

Але, з іншого боку, виявилося, що "Синьогора" перебувала на балансі компанії "Івано-Франківськгаз".

12 грудня 2002 Янукович підписав урядове розпорядження № 690-р. Цим документом "Синьогору" подарували (!) не менш законспірованій структурі, Державному управлінню справами. Дослівно це звучало так:

"Прийняти пропозицію ВАТ "Івано-Франківськгаз" та Державного управління справами про безоплатну передачу цілісного майнового комплексу пансіонату "Синьогора" (Івано-Франківська область, с. Гута) ВАТ Івано-Франківськгаз" у державну власність і в управління Державного управління справами".

 
Зал-їдальня
 
Таке формулювання породжує ряд питань на межі корупційних підозр. Хто ж все таки будував кучмин санаторій? Які послуги у відповідь будуть надані ВАТ "Івано-Франківськгаз" за такий подарунок (вартість, якого, напевне, не дізнатися ніколи)? Як розуміти той факт, що Кучма зустрічав 2002 рік також у Гуті – він що, був гостем ВАТ "Івано-Франківськгаз"? Чи були сплачено за його путівку? Чи надавалися йому профспілкові пільги? Хто ще мав право скористатися цим санаторієм прикарпатських газовиків?

Ще одне. Як відомо, у "Синьогорі" вже відбувалися дві напівофіційні міжнародні зустрічі, з польським президентом та прем'єр-міністром. Тож виходить, що і лідери сусідньої держави перебували в гостях у компанії "Івано-Франківськгаз". Чи були вони поставлені до відома, адже така ситуація породжує гидкі припущення. Раптом прикарпатські газовики тепер шантажуватимуть лідерів сусідньої держави, чи стверджуватимуть, що Кваснєвський не заплатив за перебування в санаторії "Синьогора".

На своїй останній прес-конференції Кучма закликав журналістів не боятися викривати владу, на що він обіцяв адекватно реагувати. Враховуючи стабільне неспівпадіння між словами та вчинками лідера держави, УП пропонує депутатам не вагатися із написанням депутатського запиту щодо "Гути".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування