Опозиційне свято перемоги. Репортаж з місця події

Понеділок, 12 травня 2003, 00:00
Якщо Галичину вважати колискою української опозиції, то відзначення Дня перемоги у Львові показало справжнє її обличчя та подальші її перспективи. Для львівських опозиціонерів стала важливіша вічна боротьба ідеологій, аніж нагальна потреба у боротьбі з режимом Кучми. Червона загроза, яка, у принципі для націонал-свідомого Львова є давно не актуальною, стала для правих вагомішою за загрозу економічного, соціального і політичного краху України.

Через ідеологічні розбіжності, а точніше ненависть до червоного прапора, праві опозиціонери зробили усе, щоб їхні ліві колеги по опозиції не змогли колоною під прапорами вшанувати пам'ять своїх героїв покладанням квітів. Відповідно, на Марсовому полі, головному місці подій, відбулося фізичне протистояння обох сторін, яке завдяки правоохоронним органам, обійшлося лише дрібними сутичками та довготривалим лаянням один одного. Водночас, як перші, так і другі звинувачують один одного в умисній провокації на користь владі, яка таким чином робить кроки до знищення української опозиції. Цікаво й дивно те, що крайніми у всьому опозиціонери вважають правоохоронців, які "домовилися з провокаторами і самі ж спровокували сутички".

Розпалювання диму

Дим у повітрі запах ще за півтора тижні до свята 9 травня. Тоді ліві – міські комітети КПУ, СПУ, "Руський блок" та Спілка офіцерів Львівщини - подали заявку на проведення заходів до Дня перемоги. Вони не відрізнялись оригінальністю - покладання квітів і мітинги на Монументі Слави, на Марсовому полі та Пагорбі Слави. Проте цьогоріч ліві вирішили провести демонстрацію з червоними прапорами по одній з головних вулиць Львова – Личаківській.

Це і обурило їхніх правих колег по опозиції. Мовляв, як можна з окупаційними прапорами ходити містом на очах людей! Цікаво, що неодноразово ліві сили у Львові виносили свої прапори на акції "Повстань, Україно!", але це ніколи не призводило до якихось прикрих ситуацій.

Отож праві сили, а саме – львівські організації УРП "Собор", політичного об'єднання "Галицький вибір", "Єдність", УНА-УНСО та УСДП - вирішили подати також заявку на проведення акції 9 травня на Марсовому полі. Офіційною причиною акції було "відзначення 9 травня як Дня скорботи України". "Адже один окупант змінив іншого. Визволитель приходить і йде. А москалі прийшли і нікуди не пішли", - пояснив думку львівських правих голова місцевої організації УРП "Собор" Ростислав Новоженець.

Планувалося покласти квіти на могили замордованих у львівських тюрмах та провести віче.

Проте істинні мотиви правої опозиції розповів за кілька днів до 9 травня голова ЛОО УРП "Собор". Після того, як ліві мали покласти квіти на Марсовому полі, їх на початку вулиці, яка веде до Личаківської, зустрінуть унсовці. Якщо б лівим вдалося прорватися через огорожу хлопців з УНА-УНСО, то їх би чекала інша засада. Навпроти провина була рухатися колона УСДП, а ззаду, навздогін, за лівими мали йти решта правих, які перед тим мали б провести віче на Марсовому полі.

Тобто суть цієї план-схеми полягала у тому, щоб затиснути з обох боків лівих колег по опозиції. А що мало бути би далі, за словами Ростислава Новоженця, мала би розбиратися міліція. Але вже тоді представниками правої опозиції прогнозувалася неминучість бійок.

Окрім того, масла у вогонь голова ЛОО УРП "Собор" підливав також заявами на кшталт оголосити 9 травня Днем скорботи для України та демонтувати у Росію Пагорб і монумент Слави.

На усі ці слова та наміри правих ліві представники відреагували заявою на ім'я курівництва країни, де просили засудити дії львівських правих. А міністра юстиції Олександра Лавриновича особисто просили зняти з реєстрації ЛОО УРП "Собор" та притягнути до судової відповідальності Ростислава Новоженця.

Проте реально, хто взявся за вирішення ситуації, був міськвиконком і Галицький місцевий суд Львова. Міськвиконком, зібравши керівництво правих і лівих партійних організацій та правоохоронних органів Львова, просили лівих відмовитися від проходження вулицею Личаківською і тоді праві не проводитимуть жодних акцій на Марсовому полі.

Цікаво, що міськвиконком апелював саме до лівих, а не вмовляючи правих не провокувати ситуації та дозволити своїм колегам по опозиції вшанувати пам'ять загиблих у другій світовій так, як вони це вважають за потрібне.

Вмовити лівих місцевій владі не вдалося і тоді за цю справу взявся суд. Як і очікувалося, він заборонив як лівим, так і правим проведення будь-яких масових заходів та піших походів на Марсовому полі. Виголошення рішення суду свідомо було перенесено на пізній вечір, щоб ліві не змогли його опротестувати і з касаційною заявою, тобто законно, прийти 9 травня на поле.

Хоча й після винесення рішення ніхто достеменно так і не міг сказати, що відбуватиметься на День перемоги на Марсовому полі. Адже праві таки не відмовились прийти на місце подій, щоб покласти квіти замордованим у львівських тюрмах і виголосити свою резолюцію щодо свого ставлення до святкування Дня перемоги. Окрім того, праві передбачали, що ліві прийдуть таки покласти квіти і візьмуть із собою червоні прапори. Тобто націоналістичні партії мали за ціль не лише не допустити проходження лівих по Личаківській, що й так заборонив суд, а взагалі не дозволити присутності червоних прапорів на Марсовому полі.

"Хай би вони собі квіти клали. Але вони хочуть це все перетворити в політичну акцію, відстоюючи інтереси Російської імперії", – пояснив своє обурення Ростислав Новоженець.

Інтриги додавала і запланована присутність на місці подій народних депутатів як з одної, так і з іншої сторони. "Оскільки депутати недоторканні, то один народний депутат зможе набити пику іншому народному депутату", - у коментарі газеті "Поступ" заявив заступник голови ЛОО УРП "Собор" Віталій Ілик.

Проте на акції був присутній лише один народний депутат-комуніст Олександр Голуб, який раніше очолював львівський обком КПУ. Останній раніше обіцяв, що привезе з Києва на підмогу ще ряд нардепів. Праві ж обіцяли привести "на поле бою" Андрія Шкіля, лідера УНА-УНСО, та ще кількох нардепів.

Проте від народних депутатів організатори почули більше критики, аніж підтримки. Керівництво УРП "Собор" відмежувалося від ініціативи своїх львівських підлеглих і засудила її тактику, що "об'єктивно вносить розкол у середовище опозиції".

Засудили наміри правих і колеги з "Нашої України". Народний депутат, голова ЛОО НРУ Ярослав Кендзьор у коментарі газеті "Поступ" зазначив, що "це найдурніше, що можна було придумати на 9 травня – на могилах влаштовувати якісь потасовки".

"Потрібно зовсім іншими засобами переорієнтовувати позицію, яку відстоюють ліві і яка формувалася багато років радянською пропагандою. А вуличними побоями і галасінням сьогодні ми нічого не досягнемо, а лише налаштуємо східну й центральну Україну проти себе", - сказав Кендзьор "Поступу". Одного з головних організаторів акції з боку правих сил, голову ЛОО УРП "Собор" Ростислава Новоженця він назвав провокатором і колишнім активним комсомольським діячем.

Схожої думки дотримались і колеги по блоку, представники з ЛОО "Батьківщина". Назвавши Новоженця провокатором, вони вирішили окремо від усіх, ближче до обіду, покласти квіти на могили замордованих у Львівських тюрмах.

9 травня на Марсовому полі

З самого ранку на Марсовому полі відчувався святковий настрій. З квітами у руках та медалями на грудях поле відвідували ветерани та люди, для яких День перемоги є справжнім святом. "Руський блок" організував панахиду.

О десятій ранку на місце подій прийшло близько півсотні осіб з двома синьо-жовтими прапорами та транспарантами "Зупинимо московську чуму", "Прокляття патронатам катів", "9 травня – День скорботи". Це власне були представники львівських організацій УРП "Собор", "Єдність", УСДП, "Галицького вибору", яким суд заборонив проводити будь-які масові заходи. Потім до них доєдналися ще унсовці.

Поклавши квіти і помолившись на могилі замордованих у львівських тюрмах, вони зібралися у купку, обговорюючи те, чому 9 травня є Днем скорботи.

Та от ближче до одинадцятої години на початку Марсового поля з'явилося люди з кількома червоними прапорами та двома жовто-синіми. Їх було вдвічі більше, ніж правих. Цю колону очолили народний депутат Олександр Голуб, перші секретарі обкомів партій СПУ та КПУ.

Праві одразу ж вилаштувалися шеренгою за п'ятдесят метрів навпроти своїх колег по опозиції та опонентів по ідеології і стали безперервно кричати "Геть, окупантів" та "Ганьба!". Вони стали біля початку алеї, на якій знаходяться могили радянських воїнів, щоб не пропустити лівих до покладання квітів.

Вмить на нейтральну територію прибігли правоохоронці, які одним рядом огородили лівих. Правих ніхто не загороджував. В той час керівництво міліції почало активно проводи переговори з двома опонуючими сторонами.

Праві вимагали, щоб ліві прибрали червоні прапори, і тоді їм вони дозволять "порціями", тобто по кілька чоловік, йти класти квіти. "Червоний прапор – це є кров, із ним пов'язані усі злочинні дії на нашій землі. Це блюзнірство йти колоною під цими прапорами. І крім того, хай ставлять квіти індивідуально!", -- прокоментував під час подій Ростислав Новоженець.

Проте ліві одразу ж продемонстрували правоохоронцям заявку на проведення мітингу та покладання квітів, яку 8 травня обком СПУ подав до міської ради, тим самим обхитривши усіх. Адже про цю заявку ніхто і не знав і суд її розглядав.

Проте правоохоронцям ця заявка уже нічого не говорила. Вони розуміли, що праві просто так не відступлять. Лівих вдалося лише відмовити від проведення мітингу. Олександр Голуб пояснював правоохоронцям, що червоний прапор - це символ перемоги, а свою акцію вони проводять згідно з указом президента про відзначення Дня перемоги.

Перший секретар обкому СПУ Євген Таліпов постійно кричав: "Уберите их отсюда, уберите! Почему вы к нам прицепились?! У нас же есть заявка на проведение акции, а у них ничего нет. Почему вы их не уберете?! Да посмотрите на их рожи! Это те рожи, которые постоянно нам мешают! Да они же психически больные!".

Нардеп Голуб при цьому додав: "Забезпечте, будь-ласка, щоб психічно хворі знаходились в місці, де повинні знаходитись психічно хворі. І тоді не буде жодних проблем!"

В той час міліція, розуміючи, що виступити у ролі білого голуба їй так і не вдасться, почала викликати підмогу.

Олександр Голуб звернувся із мегафону до лівих, закликаючи йти вперед: "Ми стали свідками, як, порушуючи рішення суду, профашистські організації міста Львова намагаються перешкодити ветеранам Великої Вітчизняної війни покласти квіти на могилах загиблих героїв. Сьогодні міліція розписалася у повній своїй безсилості. Вона не готова виконувати рішення суду й указ президента щодо вшанування загиблих у Великій Вітчизняній. Тепер ми бачимо, які політичні сили хочуть прийти до влади, і якою Україну вони хочуть зробити. Адже вони порушують закон, тобто рішення суду. Рухаємося вперед. Не піддавайтеся на провокації. Не бійтеся цих сил!", - заявив нардеп.

Цікаво, що називаючи сили, "які хочуть прийти до влади і порушують закон", Голуб назвав і Ющенка, хоча представників із "Нашої України" на Марсовому полі не спостерігалось.

Потім колона лівих рушила вперед під крики правих, які стали у два рази гучнішими. Оскільки додаткові правоохоронці, викликані на підмогу, не встигли ще підбігти, то справитися з одним лише рядом міліції лівим вдавалося майже легко. Хоча міліціонери робили, що могли. Очевидно, саме від їхніх дій у натовпі чулися крики: "Що ви робите?! Я ж народний депутат!".

Особливо яскраво й символічно виглядав у протистоянні лівих і правоохоронців великий транспарант "Повстань, Україно!", який принесли соціалісти.

Практично за кілька хвилин ряд міліції, а за ним більше сотні лівих, які і доштовхали правоохоронців, дійшли майже впритул до правих. Але тут швидко прибігла підмога з внутрішніх військ та звичайних міліціонерів. Правоохоронці створили кілька шеренг і своєрідний двометровий коридор між двома таборами опозиції.

Проте деяким лівим вдалося потрапити в табір правих (вони просто вдало обійшли огорожу міліції). Тоді між окремими представниками опонуючих сторін почали виникати дрібні сутички, які, проте, ніхто не розбороняв. Обійшлись вони, на щастя, лише подертим одягом та синяками. Хоча нардеп Голуб розповів, що зі сторони лівих двоє осіб звернулися за медичною допомогою і що одну бабцю по ребрах вдарив саме міліціонер.

"Під роздачу" потрапила й авторка цього матеріалу, яку стара жінка з табору правих нецензурно обізвала, очевидно, реагуючи на червоний колір її вбрання, а якийсь старий чоловік-націоналіста, після цього вдарив її парасолею по обличчі.

Лоб у лоб, розділені кількома рядами правоохоронців, львівські опозиціонери стояли так десь півгодини. Вони спочатку лаялися різними термінами, а потім просто почали співати пісні. Праві почали з державного гімну, а далі – козацькі та стрілецькі. Ліві ж співали пісні "Идет война народная", "День победы" та інше. А наймудріші люди з боку лівих просто по одному обходили колону міліції і спокійно клали квіти на могили.

В той час правоохоронці намагалися якось вирішувати ситуацію, яка склалась. Їм вдалося вмовити лівих забрати червоні прапори. Проте правих і це не задовольнило.

Найбільш авторитетна серед них людина, довголітній політв'язень, голова політичного об'єднання "Галицький вибір" Юрій Шухевич під час обговорення правими, що робити далі, сказав: "Вони зараз по одному пройдуть, а потім дістануть із кишені свій прапор. Ні, не пропустимо! І крім того, вони ж сюди прийшли глумитися із українців. Адже кому вони кладуть квіти?! Енкаведистам, які вбивали наших людей".

Проте коли делегований від правих Ростислав Новоженець пішов доповісти думку "свого табору" головному правоохоронцю, розмова з ним закінчилася словами Новоженця: "Добре, хай боком обходять. А ми будемо стояти тут".

В одну мить міліція, яка до того обгороджувала лівих, трьома рядами обкільцювала правих і почала обводити їхніх опонентів повз них, ведучи до могил. Праві страшенно обурилися і почали лаяти разом із лівими і міліцію словами "яничари", "більшовики" та "кагебісти". Вони ще спробували кілька разів прорватися з кільця. Але їм так нічого і не вдалось.

В той час ліві, обходячи окільцьованих своїх опонентів і радіючи, як з перемоги у Великій Вітчизняній, вигукували: "Ура! Победа!".

Останні спокійно поклали квіти, а потім хто алеєю через парк, а більшість автобусами (очевидно, пригнаними міліцією) перебазувалися на Пагорб Слави. Там відбувся мітинг, на якому перед кількома сотнями ветеранів та партійних діячів народний депутат Олександр Голуб розповідав, як фашистські організації здирали з ветеранів медалі та топтали їхні квіти. А перший секретар обкому СПУ Євген Таліпов сказав, що більше ніколи не буде співпрацювати з правим крилом львівської опозиції.

"Це заздалегідь підготовлена провокація владою і правоохоронними силами. Вони ж знали рішення суду й наміри правих. Тобто ми є свідками сходження інтересів кримінального капіталу, тобто кланів Кучми із правими політичним силами. Якраз ці події спрямовані на розвал опозиції. А ті люди, які виступали сьогодні проти нас, просто відробляють гроші влади, виділені на розвал опозиції", - висловився про події на Марсовому полі нардеп-комуніст Олександр Голуб. Він звинуватив міліцію в тому, що вона своїми непрофесійними діями сама ж провокувала бійку і що якби міліції на полі не було, то ніяких сутичок би не виникло.

Водночас, Голуб сказав, що з боку лівих буде зроблено усе, щоб опозиція після цих подій не розвалилась і далі спільно діяла проти Кучми.

Проте він продовжив критикувати правих: "Заява, що 9 травня - це не свято, а день скорботи є небезпечною, бо є прямим виявом неонацизму, що несе загрозу всій Україні, її єдинству і авторитету держави в цілому. Думаю, що на прикладі Львова багато виборців зрозуміють, наскільки в окремих політиків заяви розходяться з діями. Це цинічно, коли лідери цих сил у Києві вітають ветеранів, а своїх підлеглих кидають на такі злочинні дії".

"Неподобством, у якому винна міліція", назвав події на Марсовому полі і представник правих сил, голова об'єднання "Галицький вибір" Юрій Шухевич. Він звинуватив правоохоронні органи в тому, що вони допустили лівих на Марсове поле, хоч суд їм це і заборонив. За словами Шухевича, заявка обкому СПУ, яка була подана ними за день перед тим, нелегітимна, "бо судова заборона стосувалася і тих заявок, які не розглядалися".

"Ми не думали тут якесь віче проводити, бо ігноруємо 9 травня. Але міліція і ліві спеціально спровокували цю ситуацію, бо серед них є агентура". – заявив Шухевич. Він також зазначив, що голова УМВСУ у Львівській області вийшов з "гніздечка СДПУ(о)".

Натомість, заступник голови УМВСУ у Львівській області Ореслав Скиба заявив, що ті, хто опинилися в епіцентрі подій, свідомо хотіли провокації. "Адже усі, хто хотів покласти квіти, міг це зробити з 9 ранку, і ніхто їм не заважав, або ж могли просто обійти епіцентр подій", - сказав Скиба. І саме собі правоохоронці приписують заслугу в тому, що серйозна бійка так і не виникла.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...