У Кернеса "відмили" мільйон на списаних трамваях?

П'ятниця, 11 листопада 2011, 15:20

Вартість закуплених Харковом 20 списаних трамвайних вагонів Праги завищена у 5-10 разів.

Про це в своєму розслідуванні повідомляє видання "Главное".

Редакція харківського видання звернулася за допомогою в отриманні інформації до колег з газети "Празький експрес".

Редакція тижневика передала запитання українських журналістів у Транспортне управління Праги і вже за день отримала відповідь чеських чиновників.

 Фото glavnoe.ua

Як йдеться в офіційній відповіді управління, трамваї купив якийсь посередник, який звернувся в ТПП з проханням продати йому списані трамваї Т3 для Харкова. Формальний спосіб співпраці між цим суб'єктом і Харковом Транспортному управлінню Праги невідомий.

Як випливає з офіційної відповіді чеської сторони, Харкову були продані 10 трамваїв Т3 на загальну суму 700 тис. крон (без ПДВ). Зазначена сума становить приблизно 28 тисяч євро або трохи більше трьохсот тисяч гривень.

Іншими словами, пише видання, вартість одного трамвая становить 30 тисяч грн., а не 150-160, як про це заявив журналістам директор Департаменту транспорту і зв'язку харківського міськвиконкому Сергій Дульфан.

"А якщо врахувати, що чеська сторона під словом "трамвай" розуміла зчеплення з двох вагонів, то вартість одного вагона і того менше - лише 15 тис. грн. Виходить, що Дульфан завищив вартість вагона в 5-10 разів", - пише видання.

Окрім того, як випливає з відповіді Транспортного підприємства чеської столиці, трамваї були списані через те, що пройшли граничний кілометраж (пробіг), відведений для пасажирського транспорту.

Як зазначає у своїй відповіді "Празькому експресу" прес-секретар Транспортного підприємства Праги Ілона Висоуділова, "місто Харків проявило попередній інтерес до закупівлі наступної партії трамваїв Т3 з парку ТПП м. Праги, але ніякого договору про наміри не було укладено".

"У випадку серйозного інтересу м. Харкова, переговори будуть вестися про конкретну кількість Т3, які будуть схвалені до списання у зв'язку з поставками нових трамваїв", - написала Висоуділова.

Нагадаємо, 7 листопада міський голова Харкова Геннадій Кернес повідомив журналістам, що рухомий склад міста поповнився новими трамваями.

"Ці трамваї вже були у вжитку, але перед продажем їх відремонтували. Це не остання покупка трамваїв. Скоро по всьому Харкову буде їздити новий електротранспорт", - сказав Кернес.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування