Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Укроборонпром" та Міноборони судяться з журналістами за викривальну статтю

Вівторок, 21 жовтня 2014, 10:50

Головний редактор тижневика "Дзеркало тижня. Україна" Юлія Мостова здивована реакцією президента Порошенка на викривальну статтю про продаж зброї на внутрішньому ринку під час фактичної війни.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Телекритиці".

Міністерство оборони і державний концерн "Укроборонпром" подали до суду на тижневик "Дзеркало тижня. Україна" за публікацію статті ""Тінь" війни".

Співвідповідачами за позовом також виступають автор статті Дмитро Менделєєв та активіст-волонтер батальйону "Азов" Світлана Зварич.

У статті, опублікованій у № 31 (5-12 вересня 2014 року) та на сайті DT.ua, стверджується, що підприємства й посередницькі фірми "Укроборонпрому" під час воєнних дій продавали зброю захисникам України.

Міноборони й "Укроборонпром" домагатимуться в суді захисту своєї ділової репутації та спростування поширеної виданням інформації.

Водночас, президент Петро Порошенко доручив Генпрокуратурі притягнути до відповідальності за "підрив обороноздатності держави" автора статті "у випадку підтвердження наявності складу злочину".

Порошенко також заявив: "Я стверджую, що під час моєї президентської каденції Міноборони зброю на внутрішній ринок не продавало, "Укроборонпром" не продавав.

Юлія Мостова в свою чергу пояснює, що видання володіє документами, які підтверджують факт продажу зброї:

"Документи, які ми наводимо на сайті, свідчать, що продажі відбувалися протягом усіх місяців АТО.

В "Укроборонпромі", я думаю, не могли й уявити, що в нас є такі документи. Всі вони не вмістилися в газету - інакше ця стаття зайняла б увесь випуск. Але в електронній версії є всі джерела, на які ми спираємося, повністю. Мова йде і про статтю ""Тінь" війни", і про другий матеріал Менделєєва "Брехня, що вбиває"", - каже Мостова.

"Якби ми не мали звіту директора департаменту фінансів Міністерства оборони про те, яка зброя, техніка та обладнання, були передані за згодою Генерального штабу для реалізації уповноваженим Кабміном структурам, ми не писали б і першого матеріалу", - пояснює вона.

Мостова наголошує: "Документи фіксують злочин, насамперед - моральний. Під час справжньої війни на внутрішньому ринку України відбувався продаж зброї та техніки, зокрема продаж її самим захисникам, більше того - за гроші, зібрані волонтерами - громадянами України".

"Щоб не підривати свою репутацію, позивачам варто було б не з нами судитися, а припинити продавати зброю (часто неякісну) в умовах війни, брати шалені гроші зі своїх же громадян, які мали б отримувати її безкоштовно, влаштовувати 40% агентські, посередницькі, маркетингові витрати...Тоді вони б не зіпсували своєї репутації", - зазначає вона.

За словами Мостової позивачі вимагають спростування, "мова не йде про матеріальну компенсацію".

Також журналіст зізнається, що редакцію "ДТ" здивувала реакція Порошенка:

"Усе це нас дуже дивує. Публікуючи перший матеріал ""Тінь" війни", ми сподівалися, що ми допоможемо президенту, який зараз справді дуже зайнятий, звернути увагу на цю проблему, і вона буде вирішена... 

Але, на жаль, як нам стало відомо з протоколу засідання із силовиками, у 20-му пункті якого йдеться про доручення до Генпрокурора Віталія Яреми (що теж дивно) притягти до відповідальності не тих людей, які чинять цей злочин, а того, хто підняв проблему, - автора статті, що нібито підриває обороноздатність країни", - каже Мостова.

"Для мене це, відверто кажучи, загадка, чому президент так дивно і болісно відреагував на нашу публікацію... Я сподіваюся, що Петро Олексійович розбереться в тому, що відбувається насправді. Я ще маю крихту надії на це", - зазначає журналіст.

Мостова також нарікає на судову систему країни, яка користується тими самими методами, що й за режиму Януковича:

"Виявляється, нічого не змінилося в нашій країні - методи все ті ж. Перше засідання Печерського суду мало відбутися в п'ятницю, 10 жовтня, о 8-й ранку. Ми отримали повістку в суд 10 жовтня близько 11-ї години дня, а Світлана Зварич - у суботу, 11 жовтня. Тобто все робиться так, щоб повістка прийшла вже після того, як відбулося засідання. Також я знаю, що Світлану Зварич викликали до прокуратури, нас - поки що ні".

Журналісти досі не знають результатів першого засідання суду:

"Ми ще нічого про це не знаємо. Наступне засідання призначено, наскільки мені відомо, на 28 жовтня", - каже Мостова.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:41
Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес – опитування
12:34
ГУР допомагає російським добровольцям боротися з режимом Путіна – Юсов
12:34
У Росії призначили нового в.о. головкома ВМФ РФ
12:16
Молдова висилає дипломата РФ через організацію "виборів" у невизнаному Придністров'ї
12:14
Національне військове кладовище не завдасть шкоди екології – заступник директора
12:13
РФ втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ – Gunvor
12:13
Путін після "перевиборів" у травні поїде до Китаю на зустріч з Сі Цзіньпіном – ЗМІ
11:46
Фонд гарантування остаточно виграв справу про стягнення 1,5 млрд з колишніх топів "Платинум Банку", серед яких Рожкова
11:43
Росіяни вирішили вивезти з Бєлгородської області тисячі дітей
11:35
На Херсонщині пастух підірвався на вибухівці, яку залишили солдати РФ
Усі новини...