Порошенко наклав вето на скандальний "безвізовий" закон

Субота, 12 березня 2016, 19:37
Порошенко наклав вето на скандальний безвізовий закон

Президент Петро Порошенко у суботу наклав вето на закон №3755, який передбачав запровадження електронних декларацій чиновниками і містив низку суперечливих моментів.

Про це "Українській правді" заявив керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

За його словами, при цьому президент зазначив низку своїх правок до закону, які повністю відповідають вимогам ЄС в контексті запуску електронних декларацій і Нацагентства запобігання корупції.

Згодом на сайті президента з'явилося повідомлення про накладення вето, у якому Порошенко уточнив, що визначив цей закон як невідкладний і попросив Раду розглянути його вже у вівторок.

Порошенко зазначив, що пропозиції, розроблені його адміністрацією і активістами, підтримав Євросоюз. Відповідний лист з висновками за підписами двох єврокомісарів – з питань європейської політики сусідства та розширення Йоганнеса Хана та з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства Дімітріса Аврамопулоса – він отримав у суботу ввечері.

"Це плід нашої спільної роботи, спільної відповідальності з громадянським суспільством. Ми маємо всі шанси для того, щоб цього року українці їхали до ЄС без віз", – запевнив Порошенко.

Він додав, що 17 березня відвідає Брюссель щодо питання завершення оформлення безвізового режиму для громадян України з країнами Шенгенської зони.

Як відомо, цей закон був прийнятий зі скандальними поправками позафракційного депутата Вадима Денисенка. Зокрема, ці правки відкладали запровадження відповідальності за неправдиві відомості у деклараціях до 2017 року. Крім того, декларування витрат було підняте з 20 до 100 мінімумів, також було допущено низку інших порушень.

Вважалося, що прийняття закону у такому вигляді може призвести до відтермінування скасування Євросоюзом віз для України.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер нагадав українській владі  про необхідність вдосконалити закон про електронне декларування.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування