Підозрюваних з Донбасу тримають без звинувачення для обміну - Луценко

Неділя, 2 квітня 2017, 15:06
Підозрюваних з Донбасу тримають без звинувачення для обміну - Луценко

Обмін полоненими з бойовиками в даний час не здійснюється з вини бойовиків, проте, щоб це було можливо, підозрювані з окупованих територій утримуються під слідчим арештом без висунення звинувачення.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю німецькому журналу "Bild", опублікованому в суботу.

"Ми вже пережили кілька успішних хвиль обміну полоненими. Цього більше не відбувається. Ми маємо список, але через нестачу волі з боку сепаратистів обмін не може відбутися", - сказав Луценко.

Коментуючи п.6 мінських угод про врегулювання ситуації на сході України, який вимагає звільнення і обміну всіх заручників і утримуваних осіб, він сказав: "Проблема в наступному: якщо я хочу передати особу іншій стороні, щодо якої ведеться розслідування, то я повинен спочатку закрити провадження... особи, які вже були засуджені, можуть бути помилувані, потім обміняні... Але якщо обмін не відбудеться ні завтра, ні через тиждень, ні через місяць, то ми маємо проблему, оскільки ми не можемо ні відпустити людини, ні утримувати її".

"Якщо ми не знаємо, коли сепаратисти погодяться на обмін, і нам доведеться півроку чекати його, мені доведеться кожного разу по-новому відкривати справу. Щодня отримуємо дзвінки, мовляв, готуємо обмін, і щодня я змушений закривати і потім знову відкривати справу. Якщо у мене буде гарантія, що обмін відбудеться тоді-то і тоді-то, я це зроблю. А якщо щоразу будуть переносити, ця особа буде продовжувати перебувати в сірій зоні", - пояснив генпрокурор.

Саме це, за словами Луценка, є поясненням того, що люди утримуються в камерах досудового слідства без оголошення звинувачення. При цьому він зазначив, що їх можуть відвідувати рідні, вони мають право отримувати подарунки і виходити на прогулянку.

"Ми не можемо стверджувати те ж саме про наших людей, яких утримують сепаратисти", - підкреслив генпрокурор.

За його словами, з метою майбутнього обміну без висунення звинувачення в даний час утримується близько 100 осіб.

Луценко підкреслив, що питання обміну полоненими - не політичне, а практичне, але зазначив, що воно "використовується Кремлем як політична зброя".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування