У Сенаті США представили пакет фінансування на $111 млрд з допомогою Україні та Ізраїлю

Середа, 6 грудня 2023, 03:56
У Сенаті США представили пакет фінансування на $111 млрд з допомогою Україні та Ізраїлю
Фото: Getty Images

У вівторок демократи в Сенаті США представили пакет заходів з національної безпеки на суму близько 111 мільярдів доларів, до якого увійшли надання допомоги Україні та Ізраїлю, а також заходи, спрямовані на захист південного кордону з Мексикою.

Джерело: The Hill з посиланням на документ

Деталі: У 167-сторінковому законопроекті передбачено на підтримку України понад 15 мільярдів доларів, зокрема в таких сферах, як "військова підготовка, обмін розвідданими" і "посилення присутності в зоні відповідальності Європейського командування".

Реклама:

Законопроєкт також включає $10,6 млрд на допомогу Ізраїлю, яка, як зазначено, включає $4 млрд на протиракетну оборону, а також $1,2 млрд "на прискорення розробки системи протиракетної оборони "Залізний промінь".

Також йдеться про 43,6 мільярда доларів на заходи, спрямовані на збільшення виробничих потужностей країни у сфері озброєнь і боєприпасів, на інвестиції в американську промислову базу підводних човнів і збільшення їхніх запасів.

У заяві, що супроводжувала оприлюднення законопроєкту у вівторок, голова Комітету Сенату з питань асигнувань Петті Мюррей (республіканець від штату Вашингтон) назвала "вкрай важливим продовжити нашу підтримку України в цей вирішальний момент і дати зрозуміти Путіну та іншим диктаторам, що вони не можуть просто перечекати, поки Сполучені Штати перечекають".

ВІДЕО ДНЯ

"Сенаторам давно пора припинити прив'язувати партійні та екстремістські імміграційні пропозиції до широко двопартійного доповнення", - сказала вона, додавши, що цей пакет також "стимулює зусилля всього уряду, спрямовані на припинення потоку фентанілу та боротьбу з транснаціональними злочинними організаціями, які займаються його незаконним обігом".

Це рішення було прийнято в той час, коли переговори про кордон між сенаторами з обох сторін останніми днями зазнали невдачі, оскільки республіканці вимагають, щоб будь-яка угода про надання допомоги Україні та Ізраїлю також включала зміни, спрямовані на посилення безпеки кордонів.

Серед положень, які демократи виділили в пакеті у вівторок, є виділення приблизно 1,4 мільярда доларів на наймання "команд суддів з питань імміграції, включаючи помічників адвокатів, юристів, помічників юристів, судових адміністраторів, перекладачів та іншого допоміжного персоналу", серед іншого.

Законопроєкт також передбачає сотні мільйонів доларів на зусилля, спрямовані на вирішення "проблеми нестачі зразків ДНК, зібраних у мігрантів, затриманих прикордонним патрулем США", а також на посилення "лабораторного аналізу Адміністрацією з контролю за наркотиками зразків нелегального фентанілу для відстеження нелегальних поставок фентанілу назад до виробників".

Демократи кажуть, що законопроєкт також надасть понад 5 мільярдів доларів екстреного фінансування Митній та прикордонній службі США і близько 2,3 мільярдів доларів екстреного фінансування Імміграційній та митній службі США.

Очікується, що законопроєкт буде винесено на перше процедурне голосування в середу, оскільки демократи попереджають, що Україні бракує ресурсів на тлі триваючої війни з Росією.

Однак, на шляху до ухвалення законопроєкту стоїть непростий шлях, оскільки республіканці наполягають на більш агресивних пропозиціях щодо кордону.

Нагадаємо:

  • Напередодні радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван закликав Конгрес підтримати запит Білого дому на додаткове фінансування для України, застерігши, що відмова проголосувати за нього допоможе РФ.
  • Лідер сенатської більшості Чак Шумер призначив перше процедурне голосування щодо додаткового пакета допомоги на 106 мільярдів доларів, запропонованого президентом Джо Байденом для України, Ізраїлю, країн Індо-Тихоокеанського регіону та для гуманітарних цілей в Газі.
  • У вересні Білий дім звернувся до Конгресу з проханням схвалити пакет додаткового фінансування обсягом 106 мільярдів доларів, що містить понад 61 мільярд доларів фінансування для України, а також видатки на допомогу Ізраїлю, Тайваню і захист кордону.
  • Але ініціатива гальмувала через спротив ультраправих республіканців у Палаті представників, чий новий спікер Майк Джонсон запропонував розділити допомогу Україні та Ізраїлю.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: