Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Аріана" чекає пального в Ірані

Четвер, 24 грудня 2009, 08:56

Судно "Аріана" з українським екіпажем, визволене з полону сомалійських піратів, до останнього часу перебувало у дрейфі біля сомалійських берегів.

Воно мало бути дозаправлене пальним, але танкер не міг підійти до балкера внаслідок штормової погоди і поганого зв'язку, адже на Аріані, за словами експертів, існує лише супутниковий зв'язок, передає "Бі-Бі-Сі".

Редактор порталу "Морський бюлетень" Михайло Войтенко сказав, що координувати всі дії має судновласник, але він покинув судно напризволяще.

"Якщо балкер дійде до порту призначення в Ірані - добре. Не дійде, то судновласник отримує страховку", - каже експерт.

На думку аналітиків, загрози життю українських моряків не повинно бути, адже вони можуть пересісти на фрегат ВМС США, який супроводжує і охороняє Аріану.

Але якщо моряки покинуть корабель, вони практично будуть позбавлені зароблених грошей, а також компенсацій за весь час, який провели у полоні.

Експерти нагадують, що, згідно з усталеною практикою, ці компенсації за весь час перебування в руках у піратів, мають бути вдвічі більше, ніж зарплатня.

Представник МЗС України в Одеській області Костянтин Ржепишевський теж згоджується, що судновласник Аріани Спірос Мінос не хоче платити екіпажу гроші, якщо вони не приведуть балкер до місця дислокації - в один з портів Ірану.

В "Укркрюінгу" - компанії, яка займалася оформленням моряків на роботу, - намагаються утримуватися від коментарів.

Раніше голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж запевняв, що моряки повернуться на батьківщину ще до Нового року. А президент Віктор Ющенко пообіцяв виділити для повернення екіпажу в Україну спеціальний літак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування