Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Спостерігачі кажуть, що вибори пройшли навіть краще, ніж у 2004 році

Понеділок, 18 січня 2010, 14:17

Представники міжнародної організації "За справедливі вибори" констатують, що 1-й тур виборів президента України відповідав міжнародним стандартам.

"Вибори відбулися, відбувся тур голосування", - сказав міжнародний спостерігач із Росії юрист Сергій Мірзоєв на прес-конференції, повідомляє "Інтерфакс".

"Він (перший тур) пройшов в основному відповідно до вимог українського законодавства і відповідає міжнародним стандартам справедливих, чесних відкритих виборів", - сказав він.

Водночас, Мірзоєв відзначив деякі порушення, які в цілому не вплинуть на результати виборів.

"Незважаючи на загальний позитивний висновок, варто назвати також і проблеми. Зокрема, недостатнє фінансування...", - сказав спостерігач.

Серед особливо помітних порушень він назвав випадок на дільниці №132 у Миколаєві: "5 представників канадської міжнародної організації, які були зареєстровані як міжнародні спостерігачі, вони практично призупинили, паралізували роботу окружної виборчої комісії... Вони вимагали від голови окружної виборчої комісії величезну кількість документів... Є скарга, подана в ЦВК".

При цьому юрист нагадав, що міжнародні спостерігачі не мають права втручатися у виборчий процес.

"Вибори пройшли гладкіше, спокійніше, і в цьому сенсі технологічніше і технічніше, ніж у 2004 році", - підсумував Мірзоєв, висловивши сподівання, що "другий тур не буде супроводжуватися порушеннями, буде легітимним".

Раніше про відповідність виборів 17 січня демократичним нормам сказав і перший заступник голови Ради Федерації Федеральних зборів РФ Олександр Торшин.

У свою чергу, спостерігач із США юрист Лідія Лоусон (Lidia Lawson) відзначила нормальний хід виборів.

"Учора (17 січня) ми були приємно здивовані тим, що події відбувалися в загальному в цивілізованих рамках між кандидатами. Не було зафіксовано жодних серйозних порушень і фальсифікацій", - сказала вона.

Юрист-адвокат Міхаель Хохендаль (Michael Hohendalhl) з Німеччини, аналізуючи вибори в Чернігівській області, зазначив, що вони "пройшли як треба, за законом".

Водночас він відзначив, що зафіксовано проблеми з реєстрацією виборців і додав, що це "досить слабка сторона законодавства України".

Ізраїльський аналітик, політолог Лев Вершинін висловив думку, що ці вибори продемонстрували прагнення України до відродження демократії.

"Є певна тенденція повернення України на нормальний шлях розвитку демократії", - сказав він, оцінивши хід виборів як "нормальний".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування