Порошенко получил черную метку от Колесникова

Четверг, 23 апреля 2009, 13:43

У справі регіонала Бориса Колеснікова сплило прізвище Петра Порошенка. Саме з тодішнім секретарем Радбезу він зустрічався перед арештом у 2005 році, та, за словами Колеснікова, саме Порошенко назвав умови, за яких донецький бізнесмен і депутат міг уникнути кримінального переслідування.

Про це Колесніков дав свідчення слідчій комісії Верховної Ради, яка займається з'ясуванням обставин порушення проти нього кримінальної справи в перші місяці помаранчевої влади.

На відміну від попередніх років, нинішні слідчі комісії діють в рамках закону, який після подолання президентського вето вступив у дію за підписом спікера.

І, зокрема, за цим законом свідки попереджаються про відповідальність за надання завідомо неправдивих показань, а зібрані докази можуть використовуватися у суді.

На перше засідання комісії був викликаний Колесніков. Після чотирьох років мовчання він публічно сказав, хто саме попередив його і назвав "ціну питання".

"1 квітня 2005 року о 17 годині я був викликаний до РНБОУ, де зустрівся з Петром Порошенком. Він сказав, що в мене кепські справи, на мене і на Ріната Ахметова чекає наїзд. Він також назвав, що замовників справи цікавлять акції двох телекомпанії – ТРК "Україна" та НТН, низка промислових активів Ріната Ахметова та включення 15-20 кандидатів у список Партії регіонів на наступних парламентських виборах. 1 числа відбулася наша зустріч, а 6 квітня я був арештований", - так, за словами джерел "Української правди", сказав Колесніков у свідченнях комісії.

Колесніков також уточнив на засіданні слідчої комісії, що раніше згадував тільки про факт такої розмови, даючи свідчення в Печерському і Апеляційному суді міста Києва, однак уникав вказівки на конкретну персону.

Прізвище Петра Порошенка, який зараз є головою ради НБУ, він вперше назвав слідчій комісії.

При цьому зі слів Колеснікова "під протокол" не зрозуміло, чи це було вимагання з боку Порошенка, чи секретар Радбезу великодушно попередив його про плани третій осіб.

Згадана розмова Порошенка і Колеснікова відбулася 1 квітня 2005 року в секретаріаті президента, де за секретарем РНБОУ закріплений кабінет. 6 квітня Колесніков був викликаний на допит по справі про сепаратизм – як відомо, під час помаранчевої революції він закликав створити окрему державу на південному сході України зі столицею в Харкові.

Після проведення слідчих дій його затримав спецпідрозділ "Сокіл" прямо в приміщенні Генпрокуратури. Зроблено це було в рамках іншої справи – за вимагання акцій торгового центру "Білий лебідь" в родини Пенчуків.

Тодішня влада це подавала як першу ластівку на втілення гасла "Бандити мають сидіти в тюрмах".

Звільнений Колесніков був через чотири місяці, 2 серпня. А в березні 2009 року самого Бориса Пенчука було засуджено до 8 років ув’язнення за вимагання грошей та свідомо брехливе повідомлення про злочин.

Крім Колеснікова, слідчій комісії також дав свідчення його адвокат Андрій Федур. Він зізнався, що зі слів Колеснікова також знає про обставини зустрічі його клієнта з Порошенком.

Федур розповів, що, будучи захисником арештованого тоді Колеснікова, домігся в 2005 побачення з Порошенком. Секретар РНБОУ, за словами Федура, був в курсі справи Колеснікова від заступника генпрокурора Віктора Шокіна.

Окрім слідчої комісії парламенту, у Генпрокуратурі також розслідується справа про фальсифікацію матеріалів кримінальної справи проти Колеснікова.

Хоча керівництво Генпрокуратури припиняло цю справу, але нещодавно Печерський суд скасував це рішення і поновив слідчі дії.

Саме в рамках справи про фальсифікацію був допитаний Колесніков, де він озвучив те ж саме, що і на слідчій комісії – про свою зустріч з Порошенком і умови збереження на свободі.

Крім того, за інформацією "Української правди", у четвер Петро Порошенко був допитаний у Головному слідчому управлінні Генпрокуратури.

Сам Порошенко протягом останніх днів був недоступний та не відгукнувся на звернення "Української правди" про коментар.

Водночас наближені до нього джерела стверджують, що Порошенко не відкидає факт зустрічі з Колесніковим перед його арештом в 2005 році. Він наполягає, що хотів попередити донецького діяча про небезпеку.

"Петро Олексійович повідомив Колеснікова про те, що чув від Піскуна – про намір затримати Колеснікова, а тому йому краще заховатися", - сказав співрозмовник "Української правди".

Крім Порошенка і Колеснікова, по цій справі також був допитаний тодішній генпрокурор Святослав Піскун – він, у свою чергу, переводить стрілки на Юрія Луценка та заступника генпрокурора Віктора Шокіна, який обіймав цю посаду за протекцією Порошенка. Саме Шокін дав доручення утворити слідчо-оперативну групу по справі Колеснікова.

Ще одним фігурантом цієї справи виступає нинішній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

За інформацією "Української правди", в середу у Головному слідчому управлінні відбулася очна ставка між Юрієм Луценком і автором книги "Донецька мафія" Сергієм Кузіним.

Це видання було піар-складовою справи Колеснікова – координатором проекту значився колишній співвласник "Білого лебедя" Борис Пенчук, на підставі свідчень якого був арештований Колесніков.

Слідство, зокрема, перевіряє інформацію, що в 2005 році представники донецької міліції за командою Луценка допомагали авторам цієї книги. Водночас у оточенні Луценка стверджують, що він вперше почув про Кузіна при отриманні виклику до Генпрокуратури.

За інформацією джерел, однією із цілей розслідування є усунення Луценка з посади міністра внутрішніх справ. Таке рішення може ухвалити слідчий, якщо висуне Луценку звинувачення.

Сам Луценко також знає про ці плани. "Справа Колеснікова використовується, щоб прибрати мене з посади міністра внутрішніх справ. Ці люди хочуть усунути ключову фігуру, яка стоїть на заваді антиконституційних задумів секретаріату президента разом з Партією регіонів", - заявляв Луценко у березні 2009.

Виходить, що з різницею в чотири роки головні герої цієї безкінечної помінялися місцями. Якщо в 2005 про політичне переслідування з боку Луценка говорив Колесніков, то сьогодні – уже сам Луценко.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде