Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Эксперты: восстановление финансирования МВФ до конца года - маловероятно

Среда, 30 мая 2012, 17:37
Версия для печати Комментарии 1

Українському урядові не слід розраховувати на черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду до кінця року. Попри деяке покращення економічних макропоказників, розбіжності у позиціях Києва та Фонду залишаються, констатує виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко. 

Експерт прогнозує, що позиція МВФ не зазнає змін - він навряд чи піде на поступки і відновить кредитування без виконання попередніх домовленостей, зокрема й щодо підвищення цін на газ для населення.

"Без збільшення тарифів на газ - те, про що говорить МВФ - утримувати дефіцит державного бюджету на нинішньому рівні практично неможливо. (...) Найраніше, коли ми можемо очікувати якої-небудь серйозної заяви з вашингтонського офісу Міжнародного валютного фонду - це, швидше за все, три тижні від теперішнього моменту. Я б дав досить низький шанс того, що вона буде позитивною", - каже Устенко.

Висновки експерта ґрунтуються зокрема й на звіті посланців МВФ, які вивчали ситуацію в Україні протягом тижня. Керівник місії Фонду в Україні Кріс Джарвіс за результатами зустрічей з українськими посадовцями зазначив, що про відновлення фінансування можна буде говорити після того як уряд буде готовий виконати рекомендації МВФ. Він також підтвердив - небажання влади встановити ринкову ціну на енергоносії стоїть на заваді відновленню співпраці. Крім питання тарифів експертів МВФ непокоїть здатність України утримати фінансові показники на нинішньому рівні.

"Є ще нез’ясовані питання, що стосуються виконання програми співпраці України і МВФ. Зокрема про заходи, які треба вжити щоб виконати плановий показник дефіциту державного бюджету. Також є питання енергетичної політики і особливо цін на газ, також є питання у банківському секторі. Щойно (український) уряд буде готовий вжити заходів на даних напрямах, місія МВФ буде готова продовжувати дискусії щодо програми співпраці", - заявив Джарвіс.

У той же час українські урядовці кажуть, що економічна ситуація в країні покращується. Мовляв, з цим погодилися і в МВФ.

"У п’ятницю у нас працювала місія МВФ, яка відзначила неабиякий прогрес у стабілізації фінансово-економічної ситуації в Україні та проведенні реформ", - заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров. Особливо радує урядовця низька інфляція - менше відсотка з початку року.

У Фонді вважають, що Україна потребує суттєвого зовнішнього фінансування, що робить країну вразливою до змін у настроях інвесторів. Для їх підтримки МВФ закликає український уряд неухильно проводити спрямовану на забезпечення економічної стабільності політику та здійснювати проголошені реформи в ключових секторах.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.
IP: 194.44.83.---
silvo _ 04.06.2012 17:58
До тех пор нормально живет Украина, пока не попала в кабалу к МВФ

АВТОРИЗАЦИЯ