Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Добровольцы УЕФА: волонтером работать патриотично

Голос Америки, Вашингтон _ Четверг, 21 июня 2012, 13:15
Версия для печати Комментарии 0

Цілий місяць життя в обмін на шанс побути у центрі великої спортивної події. Близько 6 тисяч волонтерів з усього світу зголосилися допомогти в організації Євро-2012. Це звична практика, але цього разу кількість добровольців найбільша, а бажаючих стати волонтером - рекордна (24 тисячі заявок). 

В обмін на свій вільний час волонтери отримували безкоштовну уніформу від Adidas, можливість доступу у найцікавіші місця футбольного чемпіонату Євро та можливість брати участь у спеціальних тренуваннях, заходах, зустрічах.

"Заради Євро я звільнилася з роботи, бо я зрозуміла, що тут отримую набагато більше енергії, більше всього", - розказує "Голосу Америки" іспанська українка-волонтер Марія-Крістіна. У свій вільний від роботи час вона проводить для волонтерів заняття із сальси. Загалом допомогу у організації Євро-2012 Марія-Крістіна вважає патріотизмом:

"Дуже багато моїх друзів казали: "Я патріот України". Але я не бачила, щоб вони щось робили патріотичне. Я ніколи не говорила, що я патріот, але коли дізналася про таку можливість, одразу захотіла взяти участь, зробити щось важливе. Я хочу показати, що не вся молодь влітку їде кудись відпочивати, але й може робити корисні справи, допомагати своїй країні проводити таку масштабну подію".

Керівник волонтерської програми УЄФА в Україні Андрій Банцер розповідає, що спочатку було багато побоювань, наскільки відповідальними будуть ті, хто зголосилися допомогти безкоштовно.

"Ми боялися, що вони братимуть уніформу в подарунок та не повертатимуться. Зараз все абсолютно навпаки. Волонтери просять побільше змін, вони просять більше роботи", - каже Андрій Банцер.

Є випадки, коли молодь забуває про свої першочергові завдання та зловживає можливостями, але таких небагато і таких волонтерів позбавляють акредитації, пояснює керівник волонтерської програми УЄФА в Україні.

Найбільше волонтерів з Польщі та України, але також є добровольці з США, Китаю, Індії, Анголи, Нігерії, Мексики. Один волонтер із Швеції самостійно добирався до Києва на велосипеді протягом 4 тижнів.

Дарина з Києва не довго вагалася, чи подавати заявку на волонтерство.

"Мотивація була - побачити таку подію зсередини, як це все розвивається. Я думаю, що в майбутньому цей досвід знадобиться. Це був перший такий досвід, але я вже хочу взяти участь і в інших волонтерських заходах", - розказує "Голосу Америки" волонтерка.

Добровільна робота не досить популярна в Україні на відміну від країн Європи, Америки. Інститут волонтерства на стадії розвитку, хоча засади волонтерської роботи навіть закріплені законодавчо. Такі події, як Євро-2012, на думку сьогоднішніх волонтерів УЄФА, частіше спонукатимуть українців до безкоштовної допомоги на користь суспільству.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ