Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Стивен Пайфер: "Украина своими действиями отгораживается от любых отношений с Западом"

Анна Полуденко _ Среда, 06 июня 2012, 17:23
Версия для печати Комментарии 0

Проблеми з демократією і верховенством права в Україні стоять на заваді економічному розвитку країни та погіршують співпрацю із Заходом, натомість це спрощує тиск Росії на Україну. Таку думку висловив Голосу Америки колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. 

"Якщо в країні слабка правова система, то іноземні інвестори будуть набагато обережнішими, вирішуючи чи вкладати гроші. Вони хочуть бути впевненими, що правил які існують сьогодні, будуть дотримуватися і через кілька років. Якщо цього немає - економіка країни послаблюється", - сказав Пайфер.

Експерт переконаний, що Україні також не загрожує доля економічно-розвинутого Китаю зі стандартами демократії, які відрізняються від американських. Причина в тому, що китайському уряду вдалося переконати американські компанії, що в країні безпечно та надійно займатися бізнесом, зробити це в Україні на даному етапі неможливо, переконаний експерт.

Американський бізнес в Україні стикається з багатьма викликами, і тому, за словами Пайфера, країна стала відомою як така, де складно займатися бізнесом. Справи політичних ув’язнень опозиційних лідерів, закордоном розглядаються як ще один приклад того, наскільки слабка концепція верховенства права в країні. Головну причину такої негативної ситуації іноземні експерти вбачають у тому що ті, хто при владі, скоріше керуються особистими інтересами, ніж національними.

"Всі знають, що Україна має шалений потенціал, але через ту ситуацію, що склалася в країні, європейський бізнес їде в Сінгапур, в Малайзію, замість того, щоб співпрацювати з кимось, хто тут, по-сусідству. Країна просто не використовує свій потенціал", - сказав надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Ален Ремі.

Російський слід

Експерти визнають, що сьогодні Україна рухається в сторону, від якої намагалася відійти протягом останніх 50 років, ця ситуація утім може бути вигідна Росії. В останніх заявах президента Путіна експерти вбачають ностальгію за супердержавою. Проте, це не означає створення чогось на кшталт Радянського Союзу, а скоріше глибшу співпрацю країн Азії та колишніх союзників, що зробить Росію євразійською супердержавою. Місце України за цього плану багато в чому буде залежати від політики української влади.

"Путін говорить про глибшу інтеграцію частин колишнього Союзу, він має своє бачення, якісь ідеї, які, я думаю, не найкращим чином відіб’ються на Україні. Але він безперечно буде просувати свої інтереси в Україні. Якщо стосунки України з Заходом будуть слабшати - країні ставатиме все складніше протистояти цьому тиску Росії", сказав Пайфер.

Своє ставлення до політики, яка сьогодні ведеться в Україні, Захід уже неодноразово демонстрував. Спочатку призупиненням угоди про асоціацією з ЄС, а потім уже на більш особистому рівні, зустрічаючи чи ігноруючи президента Януковича на міжнародних зустрічах.

Стосунки з США

Попри те, що Сполучені Штати готуються до виборів і мають вирішувати внутрішні економічні проблеми, експерти переконують, що в країні слідкують за демократичними чи навпаки змінами в Україні. Головні пункти двосторонніх відносин визначив президент США Барак Обама під час останньої короткої зустрічі з президентом Януковичем на завершенні саміту НАТО в Чикаго у травні цього року, вважають експерти.

Американський президент подякував українському за вивезення з країни всього високозбагаченого урану, висловив стурбованість політичними ув’язненнями та наголосив на важливості проведення чесних виборів восени цього року. Експерти вважають, що два останні пункти і будуть визначати подальші відносини між двома країнами.

Серед причин тієї ситуації що склалася сьогодні в Україні, Пайфер називає прорахунки влади у визначенні міжнародної політики. Найголовніший з яких - завищена оцінка власного геополітичного значення, тобто те, що Європа поступиться своїми цінностями та стандартами і піде на будь-що, щоб не дати Україні зблизитися з Росією.

"Якщо є люди на Банковій, які думають, що Обама продасть питання Тимошенко, то це просто образливо", - сказав Пайфер.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦИЯ