Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Карательные законы способствуют распространению СПИДа - выводы комиссии ООН

Голос Америки _ Понедельник, 16 июля 2012, 11:42
Версия для печати Комментарии 1

Багато країн карають хворих на СНІД, а не протидіють епідемії. Про це каже звіт "СНІД та законодавство : "Ризики, права та здоров'я".

Глобальна комісія з питань ВІЛ та законодавства оприлюднила доповідь, висновки якої апелюють до совісті та людяності в однаковій мірі урядів та людей. Автори доповіді стверджують – поширенню ВІЛ сприяють жорстокі закони, які дискримінують хворих на ВІЛ, позбавляють їх базових людських прав, засуджують та карають звички та стилі життя, які вважаються пов’язаними із поширенням хвороби.

Гомосексуалізм, вживання наркотиків, безладне статеве життя – не привід ненавидіти людину, кидати її за грати та збиткуватись над нею. Доповідь комісії закликає країни світу позбавитись від дискримінаційних законів, які, на думку авторів, досягають лише негативного результату – позбавляють жертв хвороби доступу до адекватного лікування, а здорових людей – до профілактичних засобів.


За словами Хелен Кларк, закони, які дискримінують хворих на ВІЛ, призводять до смертей, виснажують бюджети та заважають боротьбі з поширенням ВІЛ.

Доповідь Глобальної комісії з питань ВІЛ, до якої входять колишні голови держав та правозахисники, зібрала свідчення більше тисячі людей у 140 країнах. В центрі цього документу – правові та гуманітрані аспекти боротьби зі ВІЛ у світі. Людей не повинні саджати за зараження інших ВІЛ під час одностатевого сексу, проституції або вживання наркотиків – кажуть автори документу.

Крістіна Фінч очолює політичний департамент в організації Міжнародна амністія. Вона каже, що доповідь ООН має примусити уряди переглянути діюче законодавство та переконатись, що воно у рівній мірі захищає всіх громадян.

"Закони, які криміналізують одностатевий секс, закони, які не захищають жінок від сексуального насильства, повинні бути ретельно проаналізовані в рамках всесвітньо визнаних норм прав людини", - каже Крістіна Фінч.

З нею погоджується Мішель Сідібе, виконавчий директор програми ООН з ВІЛ-СНІДу.

"Якщо ми прагнемо зупинити поширення ВІЛ, ми не можемо принести у жертву права та гідність людей. Повага до прав людини – це центральний принцип", - зазначає представник ООН.

Доповідь Глобальної комісії з питань ВІЛ радить країнам ухвалити закони, які базуватимуться  на успішних практиках охорони громадського здоров’я та базових правах людини. Доповідь закликає уряди заборонити дискримінацію ВІЛ-хворих та скасувати закони,  які криміналізують передачу ВІЛ та людей, які не повідомляють про свою хворобу.

Документ рекомендує скасувати кримінальну відповідальність за одностатеві сексуальні відносини, добровільну проституцію та вживання наркотиків. Адже нинішнє законодавство багатьох країн лише відохочує людей від пошуку адекватного лікування та профілактики хвороби.

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.
IP: 77.120.165.---
Iam _ 17.07.2012 09:34
Помню год-два назад
комиссия по защите общественной морали
пыталась запретить бесплатную раздачу презервативов.
Волонтёров гоняла, судами грозила...

Как по мне -- весьма наглядный пример
механики действия запретов

АВТОРИЗАЦИЯ