Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прикордонники не перевіряють військово-облікові документи у далекобійників – ДПСУ

Неділя, 19 травня 2024, 18:51
Прикордонники не перевіряють військово-облікові документи у далекобійників – ДПСУ
контроль на кордоні, ілюстративне фото ДПСУ

На даний момент Державна прикордонна служба при перетині кордону не перевіряє військово-облікові документи у водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення.

Джерело: речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону

Деталі: За словами речника ДПСУ, з 18 травня, коли набув чинності новий закон про мобілізацію, прикордонники почали перевіряти військово-облікові документи в певних категорій чоловіків у віці від 18 до 60 років.

Реклама:

"Це стосується осіб, які заброньовані на час мобілізації або воєнний стан, які не придатні відповідно до висновку ВЛК і виключені з військового обліку за станом здоров’я, осіб, у яких на утриманні є троє і більше дітей до 18 років, хто самостійно виховує дитину до 18 років або в кого є дитина до 18 років і дружина, яка проходить військову службу, а також інших осіб, які підпадають під пункт 26 правил", - сказав він.

Пряма мова: "Ми не перевіряємо на даний момент військово-обліковий документ у інших категорій осіб – в першу чергу, осіб з інвалідністю, осіб, які супроводжують людей з інвалідністю, ми не перевіряємо військово-обліковий документ у осіб, які перевозять гуманітарні вантажі, а також у водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення товарів та пасажирів".

Більше деталей: На питання, чи був у такому разі недоречним протест далекобійників у суботу, Демченко сказав, що "щодо власне правил перетину кордону, то для водіїв на даний момент нічого не змінилося".

ВІДЕО ДНЯ

"Ті особи, які є в системі "Шлях", які мають відповідні дозволи, як і раніше, можуть перетинати кодон за тими ж правилами, для них вони не змінилися. В будь-який момент можуть бути внесені зміни урядом до правил перетину кордону, до постанови №57. Якщо там будуть прописані в подальшому якісь особливі умови або зміни для якихось категорій, звісно, прикордонники застосовуватимуть. Але на даний момент у водіїв ми не перевіряємо військово-облікові документи", - пояснив він.

Демченко зазначив, що також військово-облікові документи не перевіряються у працівників залізниці, у осіб, які відносяться до авіаційної та морської галузі, а також осіб, які займають певні посади.

Що передувало: У суботу на Одещині водії фур у суботу частково перекривали трасу Київ-Одеса, протестуючи проти закону про мобілізацію.

Раніше у ДПСУ пояснювали, що з набуттям чинності закону про вдосконалення мобілізації для окремих категорій українських громадян під час перетину кордону буде обов’язковим наявність військово-облікових документів. Водночас це не стосуватиметься водіїв, які здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги, а також міжнародні перевезення вантажів та пасажирів.

29 квітня Асоціація міжнародних автоперевізників заявила, що під час повернення в Україну з-за кордону співробітники ТЦК та СП знімають водіїв прямо з рейсів і силоміць забирають у центри комплектування.

У пресслужбі Закарпатського ОТЦК та СП на це відповіли, що відправлення водіїв вантажівок до ТЦК та СП пов'язано з тим, що під час огляду документів не завжди є можливість на місці перевірити всі військово-облікові дані, а водії вантажних транспортних засобів такі ж громадяни України, як і інші.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:27
У КНДР вирішили "призупинити" запуск сміття до Південної Кореї, але там обіцяють відповідь
17:12
У Гондурасі оголосили надзвичайний стан через спалах вірусної інфекції, яку поширюють комарі
17:06
У Нормандії розпочали урочисті заходи до 80-річчя операції часів Другої світової війни
16:50
У ТЦК пояснили силове затримання чоловіка в Дніпрі: Намагалися утримати від злочину
16:28
Домашній тріумф Баньяї: пілот "Дукаті" виграв Гран-прі Італії в MotoGP
16:21
У ВМС спростували російський фейк про знищення кораблів і катерів
16:12
відеоБригада "Лють" показала знищений росіянами Вовчанськ
16:04
"Рідка біопсія". Вчені створили аналіз крові, який передбачає ризик повернення раку молочної залози
15:55
Харківська ОВА відмовилася назвати підрядників, які відповідали за фортифікації
15:46
У столичному метро з понеділка збільшаться інтервали руху поїздів
Усі новини...
Реклама: