Бензин тепер буде по 5 грн. за літр?

Економічна Правда — Вівторок, 18 липня 2006, 15:10

Ціни на бензин починають поступово повзти угору. Уже у вівторок найбільш ходову його марку - 95-й - продають по 5 грн. за один літр.

Фахівці стверджують, що це наслідок того, що багаті готові платити завищену ціну за високооктановий бензин, передає Корреспондент.нет.

У столиці України бензин марки А-95 коштує 4,7 грн. Але, за словами учасників ринку, ціна на бензин надалі буде підвищуватися. Це наслідок подорожчання нафти на світовому ринку.

Так, у п'ятницю, 14 липня, ціни на нафтові ф'ючерси підвищилися й установили нові абсолютні рекорди. Максимальні ціни по угодах з нафтовими ф'ючерсами вперше перевищили оцінку 78 дол./бар., а офіційні ціни за підсумками дня встановилися вище 77 дол./бар., що також було зареєстровано на терміновому ринку нафти вперше.

Ріст цін на нафту був викликаний загостренням політичної обстановки на Близькому Сході й невизначеністю подальшого розвитку протистояння між Іраном і країнами західного світу відносно робіт Тегерана по збагаченню урану. Росту цін на нафту також сприяло збереження нестабільності на півдні Нігерії, де бойовики зробили нові напади на об'єкти іноземних нафтових компаній, а також намір КНДР продовжувати випробування своєї ракетної зброї.

Як відомо, крім росту цін на бензин і нафту, в Україні піднявся курс долара й подорожчала вартість дорогоцінних металів.