Бойко: Європа теж повинна "ворушитись", якщо хоче отримувати газ

Економічна Правда — Вівторок, 21 листопада 2006, 13:40

Україна відповідає за стабільний транзит газу до країн Європи, але якщо Європа справді турбується про свою енергетичну безпеку - вона теж повинна активно працювати, щоб забезпечити себе енергоносіями.

"Енергетична безпека – це спільна відповідальність всіх сторін, які беруть участь в міжнародному енергетичному бізнесі. Відповідальність України – забезпечення стабільного транзиту енергоносіїв", - заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко під час свого виступу у Брюсселі.

Міністр наголосив, що Україна є ключовою транзитною країною, йдеться у повідомленні прес-служби Мінпаливенерго.

Він нагадав, що територією України транспортується до 80% експорту російського природного газу в Європу, а також 30 млн. тон російської нафти.

"Саме тому український уряд приділяє особливу увагу темі поставок", - сказав міністр.

Юрій Бойко повідомив, що Україною закачано в підземні сховища більше 25 млрд. куб. м. газу, і це є запорукою стабільного транзиту російського газу в Європу.

Крім цього, міністр заявив, що Україна підтримує ініціативу створення європейського інвестиційного фонду в рамках політики сусідства ЄС, заявлену Бенітою Ферраро-Вальднер, Єврокомісаром з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства.

На думку Бойка, такий фонд міг би слугувати моделлю майбутніх відносин між Україною та ЄС у сфері енергетики з метою забезпечення, що принесе вигоду обидвом сторонам і забезпечить енергетичну стабільність в Європі.

Економічна Правда