МЗС закликає підвищити рівень життя, щоб не торгували людьми

www.ПРАВДА.com.ua — Четвер, 14 червня 2007, 08:18

МЗС України висловлює занепокоєння тим, що в "Доповіді Держдепартаменту США про торгівлю людьми" Україну згадано серед країн, що потребують особливої уваги у зв’язку із значною кількістю жертв торгівлі людьми.

"Зарахування України до зазначеної категорії країн свідчить про необхідність якнайшвидшого проведення ефективних соціально-економічних реформ і підвищення рівня життя населення, що унеможливило б розвиток такого явища та сприяло б його запобіганню", - сказано в коментарі прес-служби МЗС.

МЗС інформує, що з метою протидії торгівлі людьми Україна послідовно вживає заходи з розширення законодавчої бази з питань захисту жертв і покарання работорговців.

Міністерство зазначає, що 7 березня 2007 року Кабінет міністрів затвердив "Державну програму протидії торгівлі людьми на період до 2010 року", якою передбачено комплекс завдань з підвищення ефективності роботи з попередження та виявлення таких злочинів і реінтеграції осіб, що стали жертвами работоргівлі.

"МЗС України у межах своєї компетенції виробило механізми щодо захисту жертв торгівлі людьми у частині надання їм організаційно-правової допомоги та сприяння в поверненні з-за кордону в Україну", - зазначається в коментарі.

Так, наголошують в міністерстві, протягом 2000-2006 років закордонні дипломатичні установи України у співпраці з міжнародними та неурядовими організаціями, зокрема, надали допомогу у поверненні з-за кордону в Україну "понад 2 тисячам українських громадян, які стали жертвами работоргівлі".

Задля попередження проявів цього явища 4 березня 2005 року в МЗС України було відкрито Центр допомоги громадянам України за кордоном, зазначають в МЗС.

Аналогічні центри створені і діють при представництвах МЗС у Донецьку, Одесі, Сімферополі та Ужгороді.

Крім того, у міністерстві нагадують, що з 1 червня 2007 року при МЗС України діє call-центр, завдання якого полягає в наданні оперативної консульсько-правової допомоги громадянам України, які планують закордонні поїздки.

"Водночас, у подоланні явища торгівлі людьми МЗС України вважає за необхідне вести боротьбу як з постачальниками, так і з покупцями потенційних жертв работоргівлі", - сказано в коментарі.

У цьому зв’язку МЗС України закликає органи державної влади, неурядові організації та міжнародні інституції до "скоординованих, спільних і послідовних дій у боротьбі з работоргівлею – цим ганебним і злочинним явищем сучасності".

Як відомо, у вівторок Державний департамент США оприлюднив щорічну доповідь про торгівлю людьми в країнах світу, в якій Україна значиться серед країн зі значною кількістю жертв торгівлі людьми і невідповідністю вимогам ліквідації тяжких форм такої торгівлі.