Берегиня наступного парламенту?

Костянтин Матвієнко, для УП — Вівторок, 17 липня 2007, 18:00

Вєрка Сердючка йде на парламентські вибори! Українських політиків можна сміливо привітати з пожвавленням їхнього і без того не нудного життя.

Рішення "народної провідниці" очолити виборчий блок свого імені, незалежно від того, хто і з якою технологічною метою виступив ініціатором цього приколу, може сплутати карти провідним гравцям вітчизняної політичної сцени. Адже шанси на свої електоральні відсотки у такого проекту не нульові.

Чим, скажіть будь-ласка, пані, даруйте, здається – панна Вєра, гірша у якості публічного політика за весь перший і другий ряди лідерів партій і блоків, що візьмуть участь у вересневих виборах?

Не полінуємося їх перелічити у приблизному порядку зростання сьогоденного рейтингу: Мороз, Вітренко, Литвин, Симоненко, Луценко, Тимошенко, Янукович.

Кожного з них Вєра може елегантно виваляти у багнюці з народною безпосередністю. Якщо ініціатори створення Блоку Вєрки Сердючки (скорочено БВС) доведуть свій задум до стадії активної виборчої кампанії, то ми із захватом спостерігатимемо, як навипередки, немов зайці, "респектабельні політики" тікатимуть від пасіонарії з плацкартного вагону, аби не втрапити з нею в одну передачу.

Хіба що Парасковія Королюк – легенда революції, талісман Майдану і кавалерственна дама ордену св. княгині Ольги – могла б перебалакати призера Євробачення 2007, але хто ж її "у телевізора пустить"?

Політичний клас України так довго "ламав кумедію", імітуючи "розбудову держави" та боротьбу за справедливу долю "маленького українця", що в решті решт його спільним політичним суперником мав стати саме професійний комедіант. Цю справу він зможе робити просто професійніше, а дилетантів геть з манежу!

Андрій Данилко почав безпрограшну для себе гру. Вершиною успіху комерційного образу Вєрки Сердючки могла б стати перемога на Євробаченні. Не судилося. Отже, потрібні нові інформаційні приводи для розкрутки.

Вибори в такому політизованому суспільстві просто ідеальний шанс. Тип характеру Вєрки як найкраще підходить для ведення кампанії. Звісно у суб`єктів виборчого процесу виникне питання щодо законності ведення агітації від імені неіснуючого громадянина, але технічно і юридично це незначна перешкода. Зате який простір для написання нових пісень та монологів.

До речі, Сердючка буде єдиним з лідерів списків, кому неможливо висунути звинувачення у корупції.

Навіть, якщо вєрчин блок не подолає бар’єру у 3%, то і в цьому разі її участь у виборах є вигідною для Партії регіонів через те, що саме вона отримає найбільшу кількість бонусних місць у парламенті за рахунок тих партій, що програють кампанію.

Крім того виборці, які традиційно підтримують ПР, є переважно консерваторами і несхильні до епатажу та приколів на виборчих дільницях, отже у абсолютній більшості не зрадять своїх переконань з іншим блоком. Те саме цілком стосується і прихильників КПУ.

А от про розчарованих, але динамічних, самодостатніх і самостійних у своїх рішеннях виборців НУ-НС і БЮТ такого не скажеш. Вони цілком можуть помститися у бюлетенях корумпованим зрадникам Майдану.

У придворних колах подейкують, що проект "Сердючка – депутат" розкручується з метою забезпечити членство у парламенті оточенню Леоніда Черновецького та підприємцям з Партії зелених. При цьому, це може бути просто способом тиску на потужні політичні угрупування, мовляв беріть наших у список, бо зіпсуємо вам усім електоральну малину. За типом дій Жванії-Луценка щодо "Нашої України". У випадку ж реальної участі і перемоги на виборах БВС створюватиме правлячу коаліцію разом з регіоналами та комуністами.

Для Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко такі вибори втрачають сенс. Участь у них Вєрки Сердючки радикально зменшує їхні шанси сформувати Кабінет міністрів.

Шанси і Віктора Януковича залишитися главою уряду після таких виборів не є стовідсотковими. А Верховна Рада V скликання це крісло йому забезпечує.

Усі ці чинники разом цілком можуть призвести до пролонгації повноважень розпущеного парламенту. Для цього достатнім буде ЦВК зареєструвати наступних кандидатів у депутати у списку блоку "Наша Україна" за тими, що вже склали повноваження.

Як додатковий бонус президент отримає можливість позбутися одіозних осіб у своєму оточенні.

Вперше в історії українських виборчих кампаній ще не створений виборчий блок отримує золоту акцію за будь-яких розкладів до офіційного старту перегонів.