Гаманець чи життя - перші дні з новими штрафами

Олексій Федько, для УП — Середа, 19 листопада 2008, 20:29

Невтішна статистика смертності на дорогах ніколи не була перепоною для водіїв у тому, аби всупереч правилам "десь проскочити", "десь підрізати" чи "проїхатися зустрічною смугою".

Чи стануть нові штрафи тим важелем, який дозволить дисциплінувати водіїв, сказати складно, але перші дні за новими правилами гри показали, що гаманець для багатьох українців все-таки дорожчий за життя.

Починаючи з понеділка, кількість порушень правил дорожнього руху скоротилася утричі. Якщо раніше фіксувалося близько 30 тисяч порушень на добу, то 17 і 18 листопада, їх було зафіксовано 7 500 і 9 900, відповідно.

Начальник Департаменту ДАІ МВС України Сергій Коломієць, який в середу відповідав на дзвінки в редакції газети "Комсомольская правда в Украине", констатував, що водії бояться порушувати правила, адже нові штрафи значно вищі, ніж були раніше. Тому, вважає він, ДАІ, аби досягти "потрібного ефекту", не можна послаблювати контроль.

Вже зараз значно зменшилася кількість загиблих у ДТП.

У листопаді ця цифра зменшилася на 42%, а у ці 2 дні склала 10 і 12 осіб, що майже удвічі менше від середнього показника за рік, який на сьогодні перебуває на позначці 22,5.

Коломієць зазначив, що було розроблено спеціальну стратегію впровадження нового законодавства, тому не слід чекати "терору на дорогах". Міліція не буде зупиняти водіїв за дрібні порушення.

За словами начальника ДАІ, вас НЕ повинні поки що зупинити без поважної причини, зокрема, якщо ви:

- не пристебнуті ременем безпеки (від 51 до 85 гривень);

- розмовляєте по мобільному телефону (від 425 до 510 гривень);

- ваша дитина не сидить у автомобільному кріслі;

- для перевірки наявності аптечки тощо.

Цікаво, але, зі слів Коломійця, законодавством взагалі не передбачено ніякої відповідальності за відсутність у транспортному засобі аптечки, а отже працівники ДАІ просто не мають права накладати штраф за цей вид порушення.

У боротьбі за власні права можуть взяти участь і самі водії. Якщо вас зупинили без поважної причини, а потім почали чіплятися, що ви не були пристебнуті чи попросили показати аптечку, то можете сміливо телефонувати на гарячу лінію ДАІ (8-044-272-46-59). Тоді інспектора обов’язково покарають, адже він марнує час на виявлення дрібних порушень, коли мав би боротися проти більш тяжких.

Для того, щоб інспектори ДАІ діяли у правильному напрямку, найближчим часом навіть планується провести спеціальні навчання особового складу.

Виявлення і боротьба з дрібними порушення, за словами начальника ДАІ, справа майбутнього, а зараз усі сили кинуто на фіксування і боротьбу з більш тяжкими.

Серед першочергових порушень, які будуть фіксуватися:

– проїзд на червоне світло (від 510 до 680 гривень);

– неправильний проїзд перехресть та створення перешкод на перехрестях (від 425 до 510 гривень, аж до позбавлення прав );

перевищення швидкості (від 255 до 680 гривень);

– управління транспортним засобом у нетверезому стані (штраф від 2550 до 3400 гривень або позбавлення права керування на строк від 1 до 2 років, або громадські роботи на строк від 40 до 50 годин, або адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб);

– незаконна зупинка і стоянка (від 255 до 340 гривень);

– створення аварійної ситуації (штраф від 340 до 680 гривень або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 1 до 2 років, або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин).

Справді революційним нововведенням для України є застосування фотофіксації порушень. Поки що це стосується переважно Києва і обсяг такої фіксації не перевищує 10% від загалу, але надалі цей напрямок планується розвивати.

Фотофіксація має таку ж саму юридичну силу як підписаний протокол, і оскарженню не підлягає, тому через певний проміжок часу на адресу власника авто надійде квитанція на сплату штрафу.

Якщо за кермом був не власник, то він має 10 діб, аби скасувати штраф для себе і переписати його на того, хто був за кермом.

"Постраждали" від нового законодавства і представники престижних авто.

Відповідаючи на запитання щодо великої "вилки" у деяких штрафах, Коломієць зазначив, що і він, і законодавці були проти будь-яких "вилок", але юридичне управління Верховної Ради наполягло, щоб у штрафах було враховано структуру законодавчих актів, до яких вносяться зміни.

Таким чином, тепер під час оформлення штрафів буде враховуватися не тільки саме порушення, але й те, на якому авто воно здійснювалося, і власники престижних авто за те саме порушення платитимуть більше, ніж звичайні водії.

Ще одне питання, яке було прописане давно, але набуло актуальності тільки зараз, хоча й не належить до переліку тяжких порушень – отримання тимчасового реєстраційного талона.

Якщо раніше, аби керувати транспортним засобом, який перебуває не у вашій власності, було достатньо доручення, то тепер крім нього треба обов’язково отримувати тимчасовий реєстраційний талон.

Заяву на отримання талона має подати власник авто. Якщо за дорученням автомобілем керує не одна особа, то такий талон треба робити на кожного. До того ж тепер, за наявності талона, водій зможе керувати транспортним засобом навіть без доручення.

За словами, пана Коломійця у водіїв є певний час на оформлення талонів, але вже скоро за їх перевірку можуть взятися.

Серед іншого новим законодавством регламентується управління скутерами і мопедами. З 1 січня 2010 року буде введено обов’язкову реєстрацію усіх транспортних засобів, навіть якщо обсяг їхнього двигуна менше, ніж 50 см3.

З цієї ж дати для управління такими засобами знадобляться права категорії А1, що видаватимуться особам, яким виповнилося 14 років.

У нових штрафах покарання передбачене не тільки для водіїв, тепер "жертвою" ДАІшника можуть стати і пішоходи, з вини яких, за статистикою, стається до третини всіх ДТП.

Сума штрафу не така велика – максимум 85 гривень, проте за відсутності документів пішохода можуть на 3 години доправити до райвідділу для з’ясування особи.

Якщо пішохід не оплатить суму штрафу і буде затриманий повторно за порушення правил дорожнього руху, то у разі накопичення значної суми несплачених штрафів, гроші будуть стягуватися через державну виконавчу службу.

За словами Коломійця, тільки за перший день дії нового законодавства було накладено штрафів на суму понад мільйон гривень. Протягом 10 днів водіїв мають право подати апеляції, а отже частину штрафів може бути скасовано.

На сьогодні сплачені штрафи стовідсотково перераховуються до державного бюджету, а з 1 січня 2009 будуть розподілятися навпіл між місцевим і державним бюджетом.

Незважаючи на те, що ДАІ не отримує від штрафів жодної копійки, начальник Державтоінспекції пообіцяв, що найближчим часом, аби зацікавити працівників ДПС у сумлінній роботі, їм буде підвищено зарплатню.

Спочатку планувалося, що підвищення складе 35%, але реально цифри виглядають не так оптимістично, і у підсумку підвищення складе близько 5-10%.

Отже старт кампанії з дисциплінування українських водіїв дано. Мета кампанії, як завжди, благородна. Залишаються тільки сумніви чи до снаги сучасному ДАІ довести до кінця те, що було задекларовано, не змінюючи нічого всередині організації.

Раніше для того, щоб проїхати на високій швидкості повз інспектора ДАІ коштувало 20 гривень в його кишеню. Може статися так, що ця сума зросте, кишеня не зміниться, а порядку більше не стане.

P.S. За повідомленням ДАІ, упродовж вівторка, 18 листопада, виявлено 6 452 порушення правил дорожнього руху, з яких 755 порушень скоїли водії престижних іномарок.

Керували транспортними засобами у нетверезому стані 442 горе-водії. Серед інших найбільш поширених порушень: порушення правил обгону – 443 випадки, проїзду перехресть 400, проїзду на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника 394, правил проїзду тротуарами та пішохідними доріжками – 101.

За минулу добу було скоєно 91 дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими, що на 45% менше порівняно з відповідним періодом часу минулого року. Внаслідок цих ДТП 12 людей загинуло ( менше на 66,7%) та 98 травмовано (менше на 49,2%).

Кількість ДТП з постраждалими за добу – 91 (-45%)

- в яких загинуло – 12 (-66,7%)
- та постраждало – 98 (-49,2%)

Виявлено порушень ПД, загалом – 6452
- в т.ч. власниками престижних авто – 755

Керування транспортними засобами у нетверезому стані – 442
Порушення правил обгону – 443
Порушення правил проїзду перехресть – 400
Порушення проїзду на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника – 394
Порушення правил проїзду тротуарами та пішохідними доріжками – 101