Валерій Хорошковський: "Пані Тимошенко перебуває у стані війни"

Frankfurter Allgemeine Zeitung — Понеділок, 11 жовтня 2010, 19:47
Інтерв'ю глави СБУ Валерія Хорошковського газеті Frankfurter Allgemeine, яке взяв журналіст Конрад Шуллер. 

- Пане Хорошковський, ви є однією з найвпливовіших осіб в Україні. Ви володієте медіа імперією, керуєте Службою безпеки України із 30 тисяч співробітників, займаєте посаду в Вищій раді юстиції, яка здійснює нагляд за органами юстиції та суддями. З трьох стовпів влади ви, таким чином, контролюєте дві -  виконавчу та судову, а також "четверту владу" - ЗМІ.

- Я не контролюю жодної. Я є лише членом перерахованих Вами установ. Крім моїх посад у трьох з чотирьох гілках влади я ще є членом Ради Національного банку, і я вважаю це абсолютно нормальним.

Чому? Оскільки мої права власності вже представляють інші особи. Ми всі чимось володіємо, хтось більше, а хтось менше. Що стосується моїх одночасних функцій як члена Вищої ради юстиції та як глави спецслужби: я вважаю це дуже корисним, оскільки одним із завдань спецслужби є боротьба з корупцією.

Тому я вважаю, що комбінація двох позицій в цій сфері є неймовірно важливою.

- По суті, органи юстиції та ЗМІ повинні контролювати виконавчу владу. Як глава спецслужби ви представляєте центральну сферу виконавчої влади,
але замість того, щоб бути підконтрольним юстиції та ЗМІ, ви маєте доступ до обох цих сфер. Отож,  хто контролює вашу владу?

- Я знаю, що повинен існувати розподіл влади, і я також впевнений, що моя позиція не суперечить цьому принципу, не дивлячись на велику кількість функцій. Втім, що стосується моєї ролі у медіа холдінгу "Інтер", існує велике непорозуміння.

Я відмовився від впливу на редакційну політику "Інтера". Я не втручаюсь в ці процеси. Ці функції я делегував. На відміну від того, що кажуть, ці управлінські завдання перейшли не моїй дружині, а фірмі, яка виконує ці функції.  

- Тобто ваша дружина цим не займається?

- Вона лише директор товариства, яке володіє "UA Inter Media Group". Менеджментом займається інша особа.

- Якою тоді є роль глави спецслужби в медіа імперії "Інтер"? 

Я все ще є власником, але не маю ніякого відношення до щоденного планування.

- Це означає, що легендарний газовий підприємець Фірташ, якого дехто вважає сірим кардиналом в Україні, має долю у вашому медіа бізнесі як покупець опціону.  

- Опціонний договір не був виконаний і закінчився минулого року. Переговори  тривають, але на сьогоднішній день Фірташ не є а ні нашим акціонером, а ні власником опціонів.

- Дехто каже, що в цій країні існує правляче угрупування, центром якого є ваш колишній діловий партнер Фірташ, а в той час ви, глава адміністрації президента Льовочкін, а також міністр з питань палива і енергетики Бойко є його помічниками.

- Це вигадка. В мене не багато часу, щоб бачитись з Фірташем, але ми підтримуємо добрі стосунки.

- Ви друзі?

- Так, я можу так сказати.

- Отже це правда, що група друзів навколо Фірташа та його спірна газова фірма "РосУкрЕнерго" власне і є владним центром України?

- Ні це неправда. Всі названі вами особи займають державні посади. Але ми не змішуємо наші службові обов'язки із приватними справами.

- Преса переповнена висловлюваннями людей, які запевняють, що їх відвідують представники вашої спецслужби, за ними спостерігають та їм погрожують. Колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко скаржилась на те, що за нею стежать. Ганна Гуцол, лідер жіночого руху "FEMEN" повідомляє, що офіцери СБУ навідались до неї вночі та погрожували, що вона "може закінчити зламаною ногою", якщо вона буде продовжувати акції протесту. Що вам відомо про такі зловживання владою представниками вашої Служби?

- Можливо один чи два таких випадки і мали місце, можливо і ні. Багато з тих, хто робить такі повідомлення, просто намагаються підвищувати власну популярність за рахунок служби.

- Вам закидають також залякування представників преси. Наприклад, контактні особи та партнери газети "Frankfurter Allgemeine" повідомляють, що ваші люди опитували їх стосовно роботи цієї газети в Україні. Це правда?

- Я це перевірив і, "так", це правда. Але виходячи з інших причин. На той час ви, пане Шуллер, не мали акредитації як кореспондент, але виконували функції журналіста.

Тому офіцери довідувались, чи перебували Ви тут в якості журналіста чи в якійсь іншій функції. Але це було не за часів президентства Януковича.

- Це було в квітні, і Янукович вже був президентом, а ви - главою СБУ.

- Я знаю, але ініціювання відбулось раніше, за часів старої адміністрації. Існувала певна інертність системи.

- Юлія Тимошенко повідомляє, що СБУ саме закриває частини штаб-квартири її партії в Києві.

- Це абсолютно неможливо. Багато з того, що з'являється у ЗМІ є спланованою стратегією пропаганди. А пані Тимошенко знаходиться у стані війни. Президентська передвиборча кампанія вже давно закінчилась, а вона ще й досі бореться.

- Пані Тимошенко також заявляє, що її партія зазнає тиску з боку спецслужби через арешти близьких соратників. Мова йде про колишнього главу Державної митної служби Макаренка, а також колишнього заступника керівника енергетичної компанії "Нафтогаз" Діденка. Ваша спецслужба намагається арештами змусити замовчати опозицію?

- А ні Макаренко, а ні Діденко не були членами партії пані Тимошенко. Вони були лише чиновниками - і в цій якості вони скоїли злочини. Принаймні так це виглядає сьогодні. До завдань Служби безпеки саме і належить розслідування таких справ.

І ми не будемо зупинятись лише тому, що пані Тимошенко через розслідування вважає, що на неї тиснуть. З початку цього року ми висунули обвинувачення в корупції проти 1500 чиновників, які зовсім не належать до команди пані Тимошенко. Але представники інших партій не скаржаться через відчуття тиску на них.

- Ви можете повідомити нам імена ключових представників правлячої Партії регіонів  проти яких ведуться розслідування?

- Наприклад, був заарештований виконуючий обов'язки міністра екології цього уряду. Його справа саме розглядається в суді. Ми також затримали двох діючих міських голів.

- Розумієте, пані Тимошенко наводить саме ці випадки як приклади прояву тиску на опозицію, оскільки міський голова Кам'янець-Подільського належить до її команди.

- Він письмово заявив, що вийшов з її партії.

- Вона каже, що його примусили. Але не тільки пані Тимошенко, а й багато представників неурядових організацій скаржаться на вашу спецслужбу. Ганна Гуцол з "FEMEN" мала непроханих гостей. За твердженнями голови "Фонду регіональних ініціатив" Віталія Шабуніна, агенти СБУ постійно запрошують його на бесіди. Ви систематично ведете спостереження за громадськістю в Україні?

- СБУ працює над такими організаціями тоді, коли існує загроза національній безпеці. Я не хочу узагальнювати, оскільки про кожний випадок потрібно говорити окремо. Але що стосується тих випадків, які ви вказали, я можу вам гарантувати, що вони є чистою вигадкою.

- Пані Тимошенко каже, що її арешт відбудеться вже незабаром, оскільки існує план щодо її затримання до квітня 2011 року. Отже, коли ви плануєте кинути пані Тимошенко за грати?

- Я не маю таких намірів. Ми боремося із корупцією, і на жаль останній уряд зробив багато помилок. Багато з того, що було їм зроблено, було протизаконним, і тому ми продовжимо наші розслідування.                  

- Як підприємець та менеджер ви мали також досвід роботи у пострадянській індустрії. Як глава спецслужби, чи дивитесь ви сьогодні на світ по-іншому?

- Що мене дуже дивує в моїй роботі, то це наступне. Я багато років був підприємцем, але я завжди сторонився державних коштів. Тому мене ще й досі дивує бачити, скільки людей накопичили свої статки розграбуванням держави - коли вони дуже просто обкрадали пенсіонерів, соціально незахищених та бідних представників цього суспільства. Проти цього я й борюсь.

Переклад тексту з німецької мови наданий прес-службою СБУ